Από το Αμμάν μέχρι την Πέτρα και την Έρημο Wadi Rum, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, το πεντανόστιμο φαγητό και τις στιγμές χαλάρωσης στη Νεκρά Θάλασσα, η χώρα προσφέρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να μυηθείτε στον κόσμο της Μέσης Ανατολής. 
 
Αν κάτι γνωρίζουν οι περισσότεροι για την Ιορδανία είναι πως η αρχαία πολιτεία της Πέτρας είναι μαγευτική. Ίσως μάλιστα να έμαθαν γι’ αυτήν χάρη στο φινάλε της μίας από τις ταινίες με ήρωα τον Ιντιάνα Τζόουνς που γυρίστηκαν εκεί. Το ίδιο ισχύει και για την κόκκινη μεγαλειώδη έρημο Wadi Rum με το συγκλονιστικό της τοπίο. Η Ιορδανία δεν αποτελεί τυχαία πόλο έλξης τουριστών. Είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών, με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, νόστιμη κουζίνα, σύγχρονη ζωή και τοπία μοναδικής ομορφιάς.
 
Είναι μάλιστα ένας ιδανικός προορισμός ειδικά την άνοιξη (όπως και το φθινόπωρο, που θεωρούνται λόγω καιρικών συνθηκών οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφθείτε). Η πρωτεύουσά της το Αμμάν, χτισμένη σε λόφους, διαθέτει διαφορετικές όψεις χάρη στα δυο της κέντρα: το νέο που είναι σύγχρονο με ψηλά κτήρια και εμπορικά κέντρα και το παλιό που μοιάζει σαν πόλη φτιαγμένη από άμμο. Τη μοναδική της θέα μπορείτε να τη δείτε από την Ακρόπολη (Citadel), που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Jebel Al Qala. Την Ακρόπολη προστατεύουν τείχη μήκους 1.700 μέτρων, γκρεμισμένα και ξαναχτισμένα πολλές φορές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Ναός του Ηρακλή και το Παλάτι Umayyad είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα μέσα στον συγκεκριμένο χώρο.
 
Στο κέντρο της πόλης δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ιορδανίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Βγαίνοντας από το μουσείο αφιερώστε χρόνο για βόλτες στα σουκ δηλαδή τις αγορές, αγοράζοντας -και παζαρεύοντας- για αναμνηστικά, μπαχαρικά και ανατολίτικα γλυκά. Με μια βόλτα στην αγορά φρούτων και λαχανικών θα γευτείτε την αυθεντική γεύση της πόλης και στην οδό Petra θα πάτε αν ψάχνετε τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά διακοσμητικά και χρηστικά σκεύη από αλουμίνιο. Στην Al Malek Faisal και στο περισσότερο ατμοσφαιρικό Rainbow Street θα περπατήσετε και θα απολαύσετε πλούσια εδέσματα αλλά και ροφήματα στα εστιατόρια και τα καφέ της. 
 

Όσο προετοιμασμένοι κι αν είστε για το τι θα δείτε στην Πέτρα, αυτό που θα αντικρίσετε, περπατώντας στο φαράγγι που οδηγεί στο μεγαλειώδες Θησαυροφυλάκιο -το πιο ξεχωριστό και διάσημο μνημείο της-  θα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Λαξευμένη στους ροδόχρωμους βράχους από ψαμμίτη πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, η αρχαία πολιτεία των Ναβαταίων βρίσκεται στη λίστα με τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Εκεί τα πετρώματα αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την ώρα και τη θέση του ήλιου.

Κάποια βράδια της βδομάδας 1.500 φαναράκια ανάβουν για να φωτίσουν το Φαράγγι και το Θησαυροφυλάκιο με συνοδεία μουσικής από αυλό, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό. Στην Πέτρα μπορείτε να πάτε μονοήμερη εκδρομή από την Άκαμπα νοικιάζοντας αυτοκίνητο ή παίρνοντας εισιτήριο μετ’ επιστροφής με το λεωφορείο Jett (18JD). Μπορείτε όμως, αν οι μέρες του ταξιδιού το επιτρέπουν, να διανυκτερεύσετε στα ξενοδοχεία έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

 
Το ίδιο αίσθημα θα νιώσετε κι όταν πάτε στην έρημο της Wadi Rum, γνωστή ως την «Κοιλάδα του Φεγγαριού». Εκεί μπορείτε να διανυκτερεύσετε στα δεκάδες καταλύματα, θα μαγευτείτε από τον έναστρο ουρανό της και να ξεναγηθείτε με τζιπ στα ωραιότερα αξιοθέατά της. Το τοπίο στην έρημο είναι σχεδόν σεληνιακό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε βεδουίνους που θα σας φιλέψουν με τσάι και γλυκό, όσο εσείς αγοράζετε τα εμπορεύματά τους.  
 
Στην Ιορδανία μπορείτε να βρεθείτε στο χαμηλότερη σημείο της γης: τη Νεκρά Θάλασσα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα νερά της, αλλά και να απολαύσετε σπα με λάσπη στα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή.
 
Υπάρχουν ακόμα πολλά και σημαντικά μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Όπως τη Γεράσα, γνωστή και ως «Πομπηία της Ασίας», μια  αρχαία Ρωμαϊκή πολιτεία. Οι επικρατέστερες εκδοχές είναι ότι ιδρύθηκε είτε από τον στρατηγό Πέρδικα είτε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ., όταν έφυγε από την Αίγυπτο και κατευθύνθηκε προς τη Μεσοποταμία. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν ηλικιωμένοι Μακεδόνες, ενώ τα ρωμαϊκά χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε και αριθμούσε 20.000 κατοίκους. Θεωρείται η πιο ωραία ρωμαϊκή πόλη της Ανατολής… Σήμερα μπορείτε να δείτε την Οβάλ πλατεία, την αψίδα του Ανδριανού, τον Ναό της Άρτεμις και τον Ιππόδρομο.
 
Σημειώστε στον χάρτη των διαδρομών σας και την Μάνταμπα, στην κεντρική Ιορδανία, που σημαίνει «πόλη από μωσαϊκό». Είναι  γνωστή για τα βυζαντινά μωσαϊκά της, με πιο χαρακτηριστικό από αυτά τον χάρτη που στολίζει το δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Σε αυτήν την πόλη έχει τη βάση της η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της χώρας. Εάν σας ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά αξιοθέατα, εκτός από τον ναό του Αγίου Γεωργίου μπορείτε να επισκεφθείτε και τον ναό του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή με την εξαιρετική θέα από ψηλά και την εκκλησία των Αποστόλων.
 

 

Περιοδικό Go, τεύχος 106.