To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2019: Tα καλύτερα εστιατόρια
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2019: Tα καλύτερα εστιατόρια
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2019, 3:06 μμ

Ένα νέο γαστρονομικό θεσμό και… τρεις Χρυσούς Σκούφους διαθέτει από φέτος η Κύπρος. H λαμπερή τελετή για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου έγινε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσού, συγκέντρωσε όλον τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και κορυφώθηκε με ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας που έφερε την υπογραφή του διάσημου σεφ Carlo Cracco.
 

Οι Χρυσοί Σκούφοι, ο απόλυτος γαστρονομικός θεσμός αξιολόγησης και βράβευσης εστιατορίων της Ελλάδας, επεκτείνεται από φέτος και στην Κύπρο θέτοντας ως επιπλέον στόχο και όραμα την αναβάθμιση και της κυπριακής γαστρονομίας στο σύνολό της. Από φέτος, το «Αθηνόραμα» το οποίο διοργανώνει εδώ και 26 χρόνια τους Χρυσούς Σκούφους, συμπορεύεται με τον «Φιλελεύθερο», τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της Κύπρου για αυτό το ολοκαίνουργιο project, το οποίο ξεκίνησε ως γαστρονομικό σαφάρι πριν από έναν χρόνο και κορυφώθηκε την περασμένη Δευτέρα με τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων.
Όλα τα εστιατόρια δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν με τις γνωστές αυστηρές προδιαγραφές, τα διεθνή κριτήρια και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο θεσμός όλες αυτές τις δεκαετίες που υπηρετεί την γαστρονομία.


Χρυσοί Σκούφοι 2019

  Helios, Anassa Hotel, Νέο Χωριό Πάφου.
   The Grill Room, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός.
 

  Vivaldi by Mavrommatis, Four Seasons Hotel, Λεμεσός


Βραβεία Top Notch 2019

  Amorosa, Annabelle Hotel, Πάφος
 
Basiliko, Anassa Hotel, Νέο Χωριό Πάφου

 
Le Frenchie Bistro, Λεμεσός
Ouranos, Annabelle Hotel, Πάφος
The Lodge, Πάφος
Epsilon Resto Bar, Λεμεσός
 
La Maison Fleurie Restaurant, Λεμεσός
 
Limanaki Fish Restaurant, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός
 
Marbre Fusion Grill, Radisson Blu Hotel, Λάρνακα
Notios, Almyra Hotel, Πάφος
Seasons Oriental, Four Seasons Hotel, Λεμεσός

 
 
The Jolly Joker, Λευκωσία

Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας 2019
  Γευσηκλέους 62, Λευκωσία
  Dafne, Parklane Resort & Spa, Λεμεσός
  Δημιουργική Tαβέρνα «Το Πατρικόν», Τερσεφάνου - Λάρνακα
  Dionysus Mansion, Λεμεσός
  Καμασιάς, Παραλίμνι
  Kingfisher, Πάφος
  Militzis Restaurant, Λάρνακα
  Sofia And Andreas Traditional House, Πάφος - Λετύμπου
  Στου Ρουσιά, Λάρνακα
 
Η τελετή απονομής
Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2019 το βράδυ της  Δευτέρας 11 Νοεμβρίου στο «Four Seasons» της Λεμεσού αποτέλεσε, όπως και κάθε αντίστοιχη ελληνική, ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και φυσικά, οι βραβευόμενοι.

Μasters of ceremony ήταν οι ηθοποιοί Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης, οι οποίοι μέσα από τον διασκεδαστικό και χιουμοριστικό διάλογο τους σύστησαν στο κοινό το παράξενα γοητευτικό επάγγελμα του γευσιγνώστη, έλυσαν τις γαστρονομικές εξισώσεις της βαθμολογίας των πιάτων, μετέφεραν τα πιο περίεργα περιστατικά που έζησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στο γαστρονομικό της σαφάρι ανά την Κύπρο, μας ταξίδεψαν νοερά στο status της σύγχρονης διεθνούς γαστρονομίας και στον μύθο του σεφ – σταρ και βέβαια συντόνισαν τις απονομές στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Πιάνο έπαιξε ο Ανδρέας Παντελή και τον συνόδευσε με τη φωνή της η Μάρα Κωνσταντίνου σε δυο «γαστρονομικά classics» που γράφτηκαν ειδικά για τη βραδιά . Η art de la table είχε ως centerpiece δημιουργίες του διεθνώς διακεκριμένου Κύπριου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous (κατά κόσμον Αλέξη Θεμιστοκλέους) με ξεχωριστά και μοντέρνα γλυπτά από πάγο, εμπνευσμένα από την καινούργια του έκθεση «The Ice Age» που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό σε έξι διαφορετικούς χώρους της Λεμεσού. 

Αμέσως μετά τις απονομές, ξεκίνησε το γαστρονομικό μέρος της βραδιάς με το diner de gala που έφερε την υπογραφή του διάσημου Ιταλού σεφ Carlo Cracco. Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των Χρυσών Σκούφων που θέλει μεγάλους και καταξιωμένους σεφ να δημιουργούν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι το ειδικό μενού της τελετής απονομής, ο σταρ Ιταλός σεφ ταξίδεψε στην Κύπρο από το Μιλάνο για να προσφέρει μια δυνατή γεύση από τη ραφινάτη και σοφιστικέ fine dining κουζίνα που σερβίρει στο περίφημο εστιατόριό του στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele. Ο executive chef του Four Seasons Πανίκος Χατζηττοφής με την μπριγάδα του και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Λεωνίδας Λεωνίδου αποτέλεσαν ένα δυνατό γαστρονομικό team  που σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef. Στο τέλος του δείπνου όλοι οι προσκεκλημένοι αποθέωσαν τους δημιουργούς αυτής της συναρπαστικής γαστρονομικής εμπειρίας.

Διαβάστε Επίσης: Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Οι λαμπεροί καλεσμένοι στο κόκκινο χαλί
 
Ο δρόμος προς τα βραβεία
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου είναι το γευστικό απόσταγμα ενός μεγάλου και δύσκολου σαφάρι που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά το καλοκαίρι του 2019. Κατά τη διάρκειά του δοκιμάστηκαν περισσότερα από 150 εστιατόρια, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη και ανάλυση της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου: Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος, Πρωταράς και Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Τρόοδος και πόλη Χρυσοχού ήταν οι οκτώ περιοχές ενδιαφέροντος στις οποίες η γευσιγνωστική ομάδα του «α» διακτινίστηκε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της χρονιάς και περισσότερα από 1.600 τα πιάτα κάθε είδους κουζίνας τα οποία βαθμολογήθηκαν ένα προς ένα με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα και τα ίδια κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Ελλάδας.
Τα καλύτερα εστιατόρια Κυπριακής Κουζίνας, είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης, έλαβαν Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας, τα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν από 14,25/20 μέχρι και 14,9/20 βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων με την τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκαν τα τρία εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν με 15/20.

Ο σεφ του diner de gala

Ο σεφ Carlo Cracco, o δημιουργός του diner de gala της πρώτης  τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2019, βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του και η δημοφιλία του είναι τεράστια. Είναι ο κορυφαίος σεφ του Μιλάνο και ένας από τους καλύτερους της Ιταλίας.  Το εστιατόριό του, «Cracco», βρίσκεται στην περίφημη Galleria Vittorio Emanuele II σε ένα εξαιρετικό κτίριο του 1867 εκεί όπου κτυπάει η καρδιά της μόδας και της made in Italy φινέτσας. Δειπνώντας σε ένα από τα τραπέζια του έχεις την αίσθηση ότι παίζεις σε ταινία εποχής.

Το μενού που δημιούργησε ο Carlo Cracco για το diner de gala  των  Χρυσών  Σκούφων Κύπρου είναι μια αλληλουχία από σοφιστικέ αρμονίες και  φινετσάτα κοντράστ μιας κουζίνας με αστέρι Michelin και τρία πιρούνια την ανώτατη διάκριση του Gambero Rosso.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...