Αυτή την περίοδο που τα παιδιά μένουν συνέχεια στο σπίτι, είναι δύκολο να τα ξεκολλήσουμε από τις οθόνες. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το παιδί να αγαπήσει τα βιβλία περισσότερο από το tablet; Του διαβάζουμε ένα βιβλίο κάθε βράδυ για να κοιμηθεί και μετατρέπουμε έτσι την ανάγνωση σε αυτονόητο κομμάτι της ημέρας του.
Δεν το πιέζουμε να διαβάζει «εξωσχολικά» και δεν του απαγορεύουμε εντελώς τα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μη θεωρήσει πως η ανάγνωση είναι κάποιας μορφής τιμωρία. Αντί να το παρακαλάμε να διαβάσει, φροντίζουμε να υπάρχουν βιβλία διαθέσιμα πάντα και παντού. Γεμίζουμε τη βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του, αφήνουμε κάποια στο τραπεζάκι του σαλονιού και στο μπάνιο. Ακόμη και αν συνήθως τα περιφρονεί, είναι σημαντικό να βρίσκονται μπροστά του τις στιγμές που τα θέλει – και είναι πιθανό η παρουσία τους να του ανοίξει την όρεξη.
Κάθε παιδί έχει πράγματα που του κινούν το ενδιαφέρον και το πιθανότερο είναι να θέλει να μάθει περισσότερα για αυτά. Έτσι, αν αγαπάει τα σπορ, του προτείνουμε αντίστοιχης θεματολογίας βιβλία. Αν αυτή η απόπειρα δεν πετύχει, επενδύουμε στην ποικιλία. Δίπλα στα βιβλία φαντασίας τοποθετούμε ιστορικά μυθιστορήματα, πραγματικές ιστορίες και – γιατί όχι; – κόμικς. Διαβάζοντάς του βιβλία έχουμε τη δυνατότητα να το παρασύρουμε στη μοναχική ανάγνωση. Ξεκινάμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία και του λέμε πως πρέπει να συνεχίσει μόνο του ακριβώς τη στιγμή που η αγωνία του θα κορυφωθεί.
Τα βιβλία είναι θησαυρός και αξίζουν και το αντίστοιχο… κυνήγι. Κρύβουμε ένα βιβλίο σε κάποιο μέρος του σπιτιού και δημιουργούμε γρίφους που θα πρέπει να λύσει προκειμένου να το βρει. Τα «στοιχεία» μπορούν να στηρίζονται σε κάποιο άλλο βιβλίο που έχει αγαπήσει. Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα που έχουν τα βιβλία απέναντι στις οθόνες είναι η δυνατότητα που δίνουν στα παιδιά να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες και να ταυτίζονται ακόμη πιο έντονα με τους ήρωες. Μετά το τέλος κάθε κεφαλαίου, ζωντανεύουμε μαζί τις κυριότερες σκηνές, αλλάζοντας τις φωνές μας και χρησιμοποιώντας οικιακά αντικείμενα στον ρόλο ζώων, εργαλείων και σπαθιών. Καθιερώνουμε μία ώρα της ημέρας κατά την οποία θα καθόμαστε όλοι μαζί διαβάζοντας τα βιβλία μας. Βλέποντάς μας να απολαμβάνουμε ένα μυθιστόρημα, το μικρό μας σύντομα θα θελήσει να μας μιμηθεί.