Τα μελομακάρονα φαγώθηκαν, οι κουραμπιέδες το ίδιο, ενώ το αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει εύκολα θα μας έστελνε στους ΑΑ. Δύσκολο πράγμα να κάνεις διατροφή μετά τις γιορτές. Υπάρχουν όμως έτοιμες λύσεις, όπου οι ειδικοί έχουν μελετήσει και ετοιμάσει ειδικά για σένα υγιεινά μενού. Εσύ μόνο μένει να τα επισκεφθείς. Ή μείνε εκεί που είσαι, οι πλείστοι κάνουν και delivery.
 

gohealthyetc
Στο fast casual εστιατόριο στην Έγκωμη, ο Περικλής Ρουσουνίδης έχει δημιουργήσει ένα ευφάνταστο μενού από νόστιμα, θρεπτικά και ισορροπημένα φαγητά, με σούπες, wraps, σάντουιτς και σαλάτες, με γεύσεις από όλο τον κόσμο. Όλα φτιάχνονται επί τόπου καθημερινά, από τα ψωμιά μέχρι και τη μαγιονέζα, με τη χρήση αγνών οργανικών πρώτων υλών και προσφέρονται μόνο την ίδια μέρα. Λατρέψαμε τις σαλάτες – ειδικά την Persian Lentil Salad– για τη νοστιμιά και την ποσότητα.
Διογένους 1, Έγκωμη, 22 744744, Δευτέρα – Παρασκευή 07:30 – 19:30, Σάββατο 09:00 – 16:00, https://gohealthyetc.com/

 
Get Fresh
Ίσως οι πρώτοι που εισήγαγαν στην Κύπρο την ιδέα της υγιεινής fast food διατροφής και σίγουρα από τους σταθερά αγαπημένους. Σμίγουν παιχνιδιάρικα «πειραγμένες» γεύσεις από Κύπρο, Αμερική και Ασία τα οποία περνούν από ένα υγιεινό makeover. Τι να πρωτοδιαλέξεις σε αυτό το μαγαζί, από τα χορταστικά ευφάνταστα wraps και σάντουιτς (αχ κοτόπουλο με brie και cranberry sauce σε αγαπώ!), τις λαχταριστές σαλάτες (δοκιμάστε αυτή με σολομό, φαγόπυρο και πορτοκάλι), τις απολαυστικές σούπες και το ολόφρεσκο sushi. Προσφέρουν επίσης φρέσκους χυμούς, smoothies, platters, ελαφριά γλυκά, πρόγευμα, brunch αλλά και τη δυνατότητα να αγοράσεις πολλά από τα προσεγμένα προϊόντα τους επί τόπου.
Ανδρέα Δημητρίου 4ΔΕ / Λεωφ. Λεμεσού 3, Λευκωσία, 22437374, Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-17:00, Σάββατο 9:00-17:00
 

 Silver Pot
Πριν ανοίξει το τότε μικροσκοπικό μαγαζί, πρόγευμα για μένα σήμαινε κορνφλέιξ με πιζαμούλες. Ούτε τι εστί brunch ήξερα, αλλά αυτές οι ευγενέστατες, γαλήνιες τατουαρισμένες μαγείρισσες με έχουν μυήσει και εθίσει στο όλο τελετουργικό. Εκτός από το θρυλικό τους πρωινό/brunch σερβίρουν και μεσημεριανό χρησιμοποιώντας ντόπια, βιολογικά και φρέσκα προϊόντα. Το δημιουργικό και νόστιμο μενού τους αλλάζει καθημερινά και περιλαμβάνει πάντοτε επιλογές για χορτοφάγους, vegan και όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα γλυκά τους, όπως το θεϊκό κραμπλ μήλο με μούρα και μασκαρπόνε ή παγωτό βανίλια και τάρτα σοκολάτας και αβοκάντο (ωμοφαγικό, vegan, χωρίς γλουτένη και ζάχαρη).
Θεμιστοκλή Δέρβη 3Ε, Λευκωσία, 22101722, Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-17:00, Σάββατο 10:00-17:00

 

Artnaldas Concept Experience
Κοπιάστε σε ένα από τα αγαπημένα μου στέκια. Ένα γλυκό εναλλακτικό μαγαζί όπου μπορείς να ψωνίσεις χειροποίητα κοσμήματα, βιβλία και αξεσουάρ για το σπίτι από κύπριους και ξένους δημιουργούς καθώς πίνεις τον ιταλικό καφέ σου. Και επειδή ως γνωστό τα ψώνια ανοίγουν την όρεξη, άσε την ολόφρεσκη σαλάτα Pollock με κοτόπουλο, πιπεριές και παρμεζάνα ή τη σαλάτα Λίμα με ψητά λαχανικά, χαλλούμι και ρόδι να σου γεμίσουν τις μπαταρίες. Αν προτιμάς ένα γρήγορο θρεπτικό σνακ δοκίμασε κάποια από τις δημοφιλείς ωμοφαγικές μπάρες ενέργειας. Κάθε εβδομάδα θα βρεις και κάποιο γλυκάκι είτε ωμοφαγικό είτε χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και ζάχαρη.
Αρνάλδας 2, Λευκωσία, 22350355, Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-19:00, Σάββατο 9:30-19:00
 
Inga’s Veggie Heaven
Απόλαυσε τις ζεστές μέρες που έρχονται στον πανέμορφο κήπο της Ισλανδής σεφ Inga και φάε υπέροχα χορτοφαγικά ή vegan πιάτα όπως την vegan moroccan shepherd’s pie, φαλάφελ από παντζάρι ή vegan λαζάνια. Όλα σερβίρονται με σαλάτα, σπιτικό φρεσκοψημένο ψωμί και χούμους. Σερβίρει πανέμορφα vegan γλυκά χωρίς ζάχαρη και γλουτένη όπως το εκπληκτικό κραμπλ μήλου και μούρων, καθώς και το cheesecake ανανά.
Δημώνακτος 2 Λευκωσία (Πολυεργαστηριακό Κέντρο Χρυσαλινιώτισσας), 22344674, Τρίτη-Σάββατο 9:30-17:00

Chopped
Επιλέξτε πολύχρωμα, επιλέξτε υγιεινά, όπως λένε και οι ίδιοι και θα συμφωνήσω απόλυτα, εξάλλου όταν τρως το «ουράνιο τόξο» (τροφές σε διάφορους χρωματισμούς) εξασφαλίζονται οφέλη από όλες τις διατροφικές ομάδες. Εδώ θα βρεις δυναμωτικά smoothies, νόστιμες ομελέτες, χορταστικά τοστ, αλλά πάνω από όλα σαλάτες, σαλάτες, σαλάτες! Εύκολοι, γρήγοροι και νόστιμοι συνδυασμοί με προσωπικά αγαπημένα τη σαλάτα φαλάφελ, με φακές, κινόα και πινόλια ή τη σαλάτα pulled pork με καρότο και γλυκοπατάτα. Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις δικούς σου συνδυασμούς και υπάρχει δυνατότητα να παραγγείλεις και online. Αλλά το καλύτερο σου το φύλαξα για το τέλος: με 75 ευρώ τη βδομάδα, μπορούν να σε βρίσκουν στη πόρτα σου 3 υγιεινά γεύματα την ημέρα για 5 ημέρες!
Θεμιστοκλή Δέρβη 27, Λευκωσία, 70007719, Δευτέρα-Κυριακή 7:30-22:00

 

Green Foods, Fresh & Bio
Όταν τελειώσεις με τις αγορές σου από το Αιθέριο, πετάξου δίπλα στο μοντέρνο αδερφάκι του να φας φαγητό φτιαγμένο αποκλειστικά με βιολογικά υλικά. Χορταστικές μερίδες, νόστιμα ωμοφαγικά, vegan, paleo και superfood πιάτα σε χαμηλές τιμές. Αξίζει να δοκιμάσεις τον vegan γύρο, τη σαλάτα κινόα με σμέουρα και μούρα goji, το μπιφτέκι από γλυκοπατάτα και φασόλια και στο τέλος κτύπα και μια vegan Δούκισσα.
Λεωφ. Αθαλάσσας 130, Λευκωσία, 22260101. Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-17:00, Σάββατο 8:00-16:00

Solar Kitchen Bar
Ένα χαριτωμένο και υγιεινό μαγειρειό όπου μαγειρεύουν με τοπικά, εποχιακά και βιολογικά προϊόντα. Φτιάχνουν καθημερινά σπιτικές ωμοφαγικές και φρέσκες σάλτσες (παράγουν μέχρι και το δικό τους φρέσκο ταχίνι και φιστικοβούτυρο), φυτικά τυριά από ξηρούς καρπούς, φρέσκο φυτικό γάλα αμυγδάλου και ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη! Το λαχταριστό πικάντικο μπιφτέκι από φύτρα φακής με τη σπιτική σάλτσα μουστάρδας είναι το bestseller του μαγαζιού και θεϊκό το τσάι χαρουπιού που φτιάχνουν από φρέσκα χαρούπια κάθε πρωί. Στο μαγαζί δεν χρησιμοποιούν καθόλου πλαστικό και σερβίρουν μεταλλικά καλαμάκια.
Ζήνωνος Κιτιέος 36, Λάρνακα, 24040644, Τρίτη-Σάββατο 11:00-16:00

The Salad Bar
Σε αυτό το έργο πρωταγωνιστής είναι η σαλάτα αλλά τι σαλάτα. Νόστιμη, υγιεινή, χορταστική σε λογικότατες τιμές. Ξεχώρισα αυτήν με την κινόα, cranberries, μήλα και αμύγδαλα. Να μην ξεχνάμε όμως τους δευτερεύοντες, υποστηρικτικούς ρόλους όπως την ψητή πατάτα που μπορείς να τη γεμίσεις με διάφορα νόστιμα και θρεπτικά υλικά, όπως φύτρα φακής ή φαγόπυρου, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Τρομερά δελεαστικές είναι και οι επιλογές από wraps, bagels, φρέσκους χυμούς και ανάλαφρα γλυκάκια.
Γρίβα Διγενή 12, Λάρνακα, 24626280, Δευτέρα-Παρασκευή 10:30-21:00

Theta Healthy Eating Cuisine-Gluten Free Restaurant
Καλωσορίσατε στον αντιαλλεργιογόνο παράδεισο. Το πρώτο εστιατόριο της Κύπρου που προσφέρει υγιεινά πιάτα χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά, αβγά και ξηρούς καρπούς. Ψήνουν καθημερινά το δικό τους φρέσκο ψωμί χωρίς γλουτένη, φτιαγμένο από το δικό τους μίγμα αλευριών και τυριά από κάσιους σε διάφορες γεύσεις. Χρησιμοποιούν κυρίως αρχαία σιτηρά όπως σόργο, κινόα και κεχρί σερβιρισμένα σε μοντέρνες και γευστικότατες εκδοχές. Φτιάχνουν ωμοφαγικά cheesecakes, υγιεινές τούρτες γενεθλίων και φροντίζουν να συμπεριλαμβάνουν superfoods σε όλα τους τα πιάτα για μια έκρηξη ενέργειας και υγείας. Υπέροχο το Theta Burger αλλά και η superfood Fluffy Quinoa salad.
Ανδρέα Δρουσιώτη 9, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 25013738, Τρίτη-Πέμπτη, Κυριακή 11:30-22:00, Σάββατο 11:30-22:30

Bakery Καφενείο
Σκέψου τώρα να πας να κάτσεις στον καφενέ της γειτονιάς, να γνέψεις του καφετζή και να πεις: «μια πουτίγκα με σπόρους chia, φρέσκες φράουλες, μους κακάο αβοκάντο και πιστάτσιο παρακαλώ». Κι όμως κι όμως… σκέψου το, γιατί γίνεται! Πήγαινε τροχάδι καλέ μου στο Bakery Kafeneio γιατί εκεί ο καφετζής σερβίρει ωμοφαγικές τρούφες, smoothies σπιρουλίνας, vegan buddha bowls, κρέπες χωρίς γλουτένη με φρούτα και σιρόπι σφενδάμου και άλλα πολλά. Και με €35 την εβδομάδα μπορεί να έρχεται να σε βρίσκει στη πόρτα σου υγιεινό μεσημεριανό από τα χεράκια τους.
Ευέλθοντος 4, Λεμεσός, 25106881, Δευτέρα-Σάββατο 9:00-16:00

Smoothie & Sweetie
Ένα όμορφο και μινιμαλιστικό καφέ που σερβίρει vegan και ωμοφαγικά καλούδια χωρίς λακτόζη και γλουτένη. Όλα υγιεινά και θρεπτικά μέχρι το κόκαλο, εμπλουτισμένα με superfoods, vegan πρωτεΐνες και αιθέρια έλαια. Η Karin, η Βελγίδα ιδιοκτήτρια και δημιουργός όλων των πιάτων, φτιάχνει και σπιτικό vegan παγωτό με ενδιαφέρουσες γεύσεις όπως matcha πράσινο τσάι και λεμόνι, σοκολάτα με μέντα, καφές με άγριο πορτοκάλι. Εννοείται θα δοκιμάσεις ένα από τα δυναμωτικά smoothies της και τα φυτικά σπιτικά τσιπς λαχανίδας ή παντζαριού.
Αγίας Φυλάξεως 28, Λεμεσός, 99792057, Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00, Σάββατο 10:00-14:00

 

 Περιοδικό Go, τεύχος 98.