To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΓΝΩΜΕΣ • Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
  10 Δεκεμβρίου 2019, 10:30 πμ  
Αυτοί είναι οι συγγραφείς που με τις εκδόσεις τους ξεχώρισαν για το 2018.

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2018, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στον Ανδρέα Άντη Ιωαννίδη για το έργο Άπατρις ύπνος (εκδ. Το Ροδακιό). Σύμφωνα με το σκεπτικό σύμβολα, εικόνες και αλληγορίες κατανέμονται πάνω στην επιφάνεια των στίχων για να αποτελέσουν στοιχεία που προσδιορίζουν οντολογικές καταστάσεις, σχετιζόμενες με την ίδια τη φύση, και καλύπτουν διάχυτα ολόκληρο το έργο, προκαλώντας συγκίνηση. 
 

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στον Σταύρο Χριστοδούλου για το βιβλίο του Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (εκδ. Καστανιώτη). Όπως λέχθηκε, ο συγγραφέας διαθέτει την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να αποδίδει με πειστική ακρίβεια την τοπογραφία και το «κλίμα» πόλεων τόσο διαφορετικών όσο η Αθήνα, η Βουδαπέστη ή ακόμα η Νέα Υόρκη. Η αφήγηση δομείται πάνω σε συνεχείς αναδρομές-βιογραφήσεις των χαρακτήρων της ιστορίας που ουσιαστικά λειτουργούν για τον αναγνώστη ως ανατροπές από το προβλέψιμο και το αναμενόμενο. 

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, κέρδισε η Μαρία Αβρααμίδου για το Παρ’ ολίγον (εκδ. Αρμίδα). Τα έξι διηγήματά της αποτελούν μια άρτια σύνθεση λόγου, ιδεών και εικόνων και διακρίνονται από διεισδυτικότητα στο βλέμμα και δεξιοτεχνία στη γραφή. 
 
ά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στον Λεύκιο Ζαφειρίου για το Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου (εκδ. Εν Τύποις). Ο συγγραφέας, συγκεντρώνει στο βιβλίο πολύτιμο υλικό, με το οποίο αποσαφηνίζει, διορθώνει, συμπληρώνει, αποκαθιστά και διαφωτίζει πολλές πλευρές της ζωής και της πνευματικής δράσης του ποιητή των Ωδών. 

Ως νέος λογοτέχνης βραβεύτηκε η Αρτέμιδα Χρυσοστομίδου για το έργο Τα σκυλιά δεν γαβγίζουν στη Γαλλία/Γλυπτική (εκδ. Το Ροδακιό). Πρόκειται, σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, για ένα αξιοσημείωτο ποιητικό ντεμπούτο που εγκαινιάζει έναν δημιουργικό και γόνιμο διάλογο με την τέχνη της γλυπτικής. 

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για μικρά παιδιά μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, κέρδισε ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το Σαλιγκάρι και φεγγάρι (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Η συλλογή δίνει ώθηση στη θεματική και στο ύφος της ποίησης για παιδιά προσφέροντας μια ανανεωτική πνοή στην κυπριακή και γενικότερα στην ελληνική ποίηση.
 

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2018, απονεμήθηκε στην Άντρη Αντωνίου για το Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; (εκδόσεις Πατάκη). Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται το θέμα της απώλειας σε μια οικογένεια. Αναδεικνύει και συζητά δύσκολα θέματα, όπως αυτό του θανάτου παιδιού, που δεν συναντάται συχνά στην ελληνόγλωσση νεανική λογοτεχνία. 

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, πήρε η Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου Το κρυφτό (συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους). Η σύνθεση του βιβλίου διαθέτει μια πρωτότυπη προσέγγιση, καθώς και επιτυχημένη τοποθέτηση στοιχείων και οι εικόνες του εκτείνονται στο δισέλιδο και αγκαλιάζουν το κείμενο, διατηρώντας μια ροή και σωστή ιεραρχία και προδιαγράφοντας μια ομαλή και συνάμα συναρπαστική ανάγνωση.
 
Φιλgood, τεύχος 250.
  Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...