To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ιάκωβος Κυθρεώτης
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ιάκωβος Κυθρεώτης
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου 2020, 6:07 μμ
Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών την Κυριακή 12 Ιανουαρίου ο πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Κυθρεώτης, συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «Τον καιρό του Λεοντόκαρδου». 
 
Ο Ιάκωβος Κυθρεώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1925. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ακολούθησε εμπορικές σπουδές. Παράλληλα, από πολύ νωρίς, επιδόθηκε και στη συγγραφή. Συνεργάστηκε με πολλά κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά και εφημερίδες, όπου δημοσίευσε λαογραφικές μελέτες, χρονογραφήματα, άρθρα πάνω σε καλλιτεχνικά και τουριστικά θέματα καθώς και κριτική βιβλίου. Σε αυτοτελή βιβλία εξέδωσε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και παιδικά διηγήματα.
 
Το κύριο ενδιαφέρον του Ιάκωβου Κυθρεώτη στράφηκε προς τον ιστορικό και λαογραφικό κόσμο της Κύπρου, τους θρύλους και τις παραδόσεις της, απ` όπου αντλούσε τα θέματα των περισσότερων έργων του, με έμφαση στις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας όπως και οι πρόσφατοι αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού. Τον διηγηματικό του λόγο χαρακτηρίζει ύφος καθαρό, λιτότητα στην έκφραση, ζωντανός και άνετος διάλογος, στερεή πλοκή και δομή των έργων και επιτυχημένη αναδημιουργία της ιστορικής ατμόσφαιρας. Στο θεατρικό του έργο ξεχωρίζουν ο ζωηρός διάλογος, το απλό ύφος, ο ποιητικός λόγος και η αποφθεγματικότητα.   Τα βασικότερα εκδοθέντα σε βιβλία έργα του είναι: «Λαογραφικά Κύπρου» (1951, Βραβείο της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών), «Τρία Κυπριακά Διηγήματα» (1959), «Τον καιρό της καταδρομής» (1971, Χρονικό του 1821, Πρώτο Βραβείο Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου), «Αντρειωμένη Γη» (ιστορικά διηγήματα, 1974), «Εθνομάρτυρας Κυπριανός» (ιστορικό δράμα, 1979), «Τον καιρό του Λεοντόκαρδου» (1979, Ιστορικό παιδικό μυθιστόρημα, έπαινος ιστορικού μυθιστορήματος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» Αθηνών), «Πικρά Χρόνια» (1986, Έπαινος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών και Ροταριανού Ομίλου Αθηνών - Νότου). Από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου βραβεύθηκε επίσης το 1980 η μυθιστορηματική βιογραφία για παιδιά «Ο θρύλος του Μακάριου».
 
Το θεατρικό του έργο «Εθνομάρτυρας Κυπριανός» είχε μεταδοθεί σε ραδιοσκηνοθεσία από το ΡΙΚ και είχε ανεβεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας σε δύο παραστάσεις το 1995. Δύο από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Αχαρνείς» και «Λυσιστράτη», είχαν μεταφραστεί στο κυπριακό ιδίωμα από τον Ιάκωβο Κυθρεώτη και είχαν ανεβεί σε 49 παραστάσεις από το Σατιρικό Θέατρο το 1991 και 1994. Οι «Αχαρνείς» παρουσιάστηκαν σε οπτικογράφηση κι από το ΡΙΚ.
 
Αποσπάσματα από το έργο του «Τα παιδιά τολμούν» αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μέρος των κειμένων που διδάσκονταν τα παιδιά στη Δημοτική εκπαίδευση. Υπάρχει δε πληθώρα μη εκδοθέντων έργων του.
 
Κρίσεις για το έργο του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχουν περιληφθεί σε εγκυκλοπαίδειες. Κείμενά του έχουν επίσης περιληφθεί σε περισσότερες από δέκα ανθολογίες πεζογραφίας και ιστορίες της κυπριακής λογοτεχνίας και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχουν δημοσιευθεί επίσης μεταφράσεις των έργων του στα αγγλικά.
 
Ο Ιάκωβος Κυθρεώτης ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Αθηνών, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου ΠΕΝ, του Ιδρύματος Πιερίδη, κ.ά. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε πολλά διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια, εκπροσωπώντας την Κύπρο.
 
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 2μ.μ. από τον Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο κοιμητήριο Λευκωσίας. Η οικογένεια δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 1.30μμ.   

Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...