Αποτελεσματικές οι έως τώρα κινήσεις της Λευκωσίας προκειμένου να ανατραπούν προσπάθειες της τουρκικής πλευράς σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, κυρίως από τον χώρο της Ευρώπης, αποδίδουν, οι κίνδυνοι τόσο στο θέμα της πολιτικής αναβάθμισης όσο και σ’ ό,τι αφορά νέες ενέργειες σε Βαρώσι και κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζουν να υφίστανται. 

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη (στο ΡΙΚ), είναι αρκούντως κατατοπιστικές τόσο για τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν γίνει από κυπριακής πλευράς, αλλά και για τις δυσκολίες που συνεχίζει να έχει ενώπιόν της η Λευκωσία. 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε και στις παράνομες εξαγγελίες για άνοιγμα μεγαλύτερου τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Σημείωσε ότι, ενώ αυτό αναμενόταν να γίνει στις 15 Νοεμβρίου –επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους– τελικά δεν έγινε, εξαιτίας παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην κινητοποίηση της Γερμανίας, που είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί η επιδίωξη της Τουρκίας για αποστολή γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακό: Τα τρία ραντεβού του Γενάρη

Παράλληλα, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι –με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– ετοιμάζεται αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών στην Γκάμπια, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, από την αφρικανική χώρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Γκάμπια έχει αποδεχθεί τα συμπεράσματα της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, στα οποία αναγνωρίζεται ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα και μόνο αναγνωρισμένο κράτος, με μία κυριαρχία.

Περαιτέρω ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά, ουδέποτε θα αποδεχθεί διχοτόμηση της Κύπρου, τονίζοντας την ίδια στιγμή, ότι και ο διεθνής παράγοντας απορρίπτει την τουρκική επιδίωξη για λύση δύο κρατών στο νησί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, είπε πως «η θέση της Τουρκίας είναι πως για να καθίσει σε διαπραγματεύσεις πρέπει εκ προοιμίου να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας ότι επιδιώκουμε λύση δύο κρατών με χωριστή κυριαρχία». 

Υπέδειξε περαιτέρω πως «είναι ξεκάθαρο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις τους ότι δεν συμφωνούν με τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και ασφαλώς δεν συμφωνούν με την αναγόρευση του ψευδοκράτους σε ίσο διεθνές καθεστώς με την Κυπριακή Δημοκρατία». 

Για τον Ιωάννη Κασουλίδη τίποτε δεν είναι δεδομένο ως προς την τουρκική συμπεριφορά στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία το ερχόμενο καλοκαίρι: «Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις θέσεις της χωρίς να γνωρίζουμε να υπάρχει οποιαδήποτε δημόσια ένδειξη ότι μετά τις εκλογές τους θα εγκαταλείψουν αυτές τις απαράδεκτες προτάξεις που βάζουν. Αντιλαμβάνεστε η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: Κέρδος για όλους η λύση του Κυπριακού

Νέος πονοκέφαλος από Πακιστάν: Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν σε δήλωσή του αναφέρθηκε σε συνομιλίες ανάμεσα στη χώρα του και το κατοχικό καθεστώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις Ποστασί (πηγή ΓΤΠ) ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Μπιλαβάλ Μπούτο Ζαρντάρι δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες με το ψευδοκράτος. Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, κατά πόσον το Πακιστάν θα αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», ο Πακιστανός Υπουργός απάντησε τα εξής: 

«Όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί τους, πήγα στην αποστολή τους και συναντήθηκα. Το Πακιστάν βρίσκεται προφανώς σε συνομιλίες μαζί τους (την ΤΔΒΚ). Μίλησαν και οι Τουρκοκύπριοι στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην οποία προέδρευσα πέρυσι και θα συνεχίσουμε τη δέσμευση και την υποστήριξή μας με αυτόν τον τρόπο».