Μια σειρά από έργα και υπηρεσίες έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών και Εργων. Εργα που για χρόνια ήταν «κολλημένα», είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε διαδικασιών είτε ενστάσεων. Τώρα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. Η υπουργός Βασιλική Αναστασιάδη αξιολογεί τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει. Στέκεται στη δημιουργία ενός σωστού και ασφαλούς οδικού δικτύου, στις δημόσιες μεταφορές, στην ψηφιακή στρατηγική, στα λιμάνια, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Βασιλική Αναστασιάδου σημειώνει ότι τα οδικά έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης με το νέο έτος, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνονται εντός του προϋπολογισμού του υπουργείου για το 2020. 

– Πολλές οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε στο υπουργείο σας και χρονίζουσες οι ανάγκες. Σήμερα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι στοχεύσεις σας, οι βασικές προκλήσεις που ήταν μπροστά σας με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου; Ποιες οι προτεραιότητές σας;

– Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών είναι να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είμαστε θεωρώ σε πορεία υλοποίησης μιας σειράς στόχων, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ενός σωστού και ασφαλούς οδικού δικτύου, με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και τον προγραμματισμό διαφόρων σχεδιασμών για την κάθε πόλη. Επίσης, λαμβάνουμε μέτρα για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και αναλαμβάνουμε έργα υποδομών. Παράλληλα, επικαιροποιούμε τη μελέτη για την ψηφιακή στρατηγική, την οποία θα αναλάβει να εφαρμόσει στη συνέχεια, το υφυπουργείο που θα δημιουργηθεί. Μια από τις προτεραιότητές μας είναι και ο τομέας των δημόσιων μεταφορών. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες δημόσιες μεταφορές, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, να μειώσουμε το κυκλοφοριακό και να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη με εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου.Ταυτόχρονα, είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις αερομεταφορές μας. Προχωρούμε στην υλοποίηση της νομοθεσίας για την ίδρυση εταιρείας αεροναυτιλίας ενώ την ίδια στιγμή, αναδιαρθρώνουμε το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.Συνεχής μας έγνοια, είναι και οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Στόχος μας είναι να τους αναδεικνύουμε και να τους προστατεύουμε, προβάλλοντάς τους ως σημείο αναφοράς για τους ξένους επισκέπτες.Τέλος, σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, οφείλω να τονίσω ότι η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού αποδεικνύεται στην πράξη, ως μια προσοδοφόρα και ιδιαίτερα πετυχημένη μεταρρύθμιση, καθώς τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες. Σε ό,τι αφορά στη Λάρνακα, προχωρούμε  με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, καθώς επίσης και του ενδιάμεσου χώρου. Αναφορικά με το λιμάνι στο Βασιλικό, ετοιμάζουμε τα έγγραφα για να προσλάβουμε τους μελετητές, που θα ετοιμάσουν τις προσφορές για την κατασκευή ενός βιομηχανικού λιμένα, ο οποίος θα εξυπηρετεί τη βαριά βιομηχανία όπως και τις εταιρείες, οι οποίες θα διευκολύνουν τις ενεργειακές μας δραστηριότητες.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε σε έναν τομέα από τον οποίο οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις γιατί αφορά την καθημερινότητά τους;  

– Το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να θέσουμε σε ισχύ, τον ερχόμενο Ιούλιο, νέες και σύγχρονες δημόσιες συμβάσεις μεταφορών. Προσδοκούμε ότι θα προσφέρουμε στο κοινό ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών, με συχνά δρομολόγια, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των λεωφορείων, εύκολα προσβάσιμα για τους ΑμΕΑ και οικογένειες με παιδιά. Να υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση σε πραγματικούς όρους, ηλεκτρονικές κάρτες για τη διακίνηση, σύγχρονες στάσεις και στέγαστρα και σταθμοί μετεπιβίβασης και διάφορα άλλα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προσδοκιών και στόχων πρέπει να είναι σε ισχύ τον Ιούλιο όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες συμβάσεις. Οι οποίες ας σημειωθεί, θα έχουν τελείως διαφορετική οικονομική βάση σε σχέση με τις σημερινές, όσον αφορά τη συμβατική σχέση μεταξύ του κράτους και των αναδόχων. Έχουμε λάβει δεκαπέντε προσφορές τόσο από κυπριακές εταιρείες, όσο και από εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και από συνεργαζόμενες εταιρείες. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρώ ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους νέους μας συνεργάτες. Στη συνέχεια οι συμβάσεις θα κατακυρωθούν προκειμένου να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την υλοποίησή τους.

– Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε στο θέμα των δημόσιων μεταφορών;

– Νομίζω ότι έχουμε μάθει πολλά από τα λάθη του παρελθόντος. Κατ’ αρχάς, όπως σας έχω πει, η οικονομική βάση θα είναι διαφορετική. Οι νέοι ανάδοχοι θα έχουν κίνητρο να βελτιώσουν την υπηρεσία τους, για να αυξήσουν το επιβατικό τους κοινό και κατ΄ επέκταση, τα κέρδη τους. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι πολύ καλύτερες, διότι έχουμε θέσει πολύ ψηλές προδιαγραφές.

– Αυτό θα είναι ικανό να ανατρέψει τη νοοτροπία υπέρ του ιδιωτικού αυτοκινήτου, που είναι κυρίαρχη στην Κύπρο;

– Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η νοοτροπία. Θα προσπαθήσουμε και μέσω καμπάνιας να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Είναι όμως πολύ σημαντικό, πέραν από το επικοινωνιακό κομμάτι, να έχουμε να προσφέρουμε στον πολίτη, ουσιαστική εναλλακτική επιλογή. Όταν δεν την έχει, δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα αφήσει το αυτοκίνητο, για να πάρει το λεωφορείο, από τη στιγμή που δεν ξέρει πότε θα έρθει και εάν θα έρθει και να μην έχει στάση με στέγαστρο για να περιμένει. Άρα πρέπει να γίνουν και τα δύο.

– Το κυκλοφοριακό είναι μία μάστιγα και υπάρχει πολλή γκρίνια από τον κόσμο. Προγραμματίζονται και άλλα μέτρα πέραν των λεωφορείων, για τα οποία θα πρέπει να περάσει και ένα χρονικό διάστημα μέχρι να δοκιμαστεί το νέο σύστημα λεωφορείων και να φέρει κάποιο αποτέλεσμα…

– Οι νέες συμβάσεις δημόσιων επιβατικών μεταφορών προσδοκούμε ότι θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η πολιτική του κράτους για το κυκλοφοριακό, περιλαμβάνει διάφορες πτυχές. Προωθούμε τη βιώσιμη κινητικότητα, στην οποία περιλαμβάνονται και οι δημόσιες μεταφορές αλλά και τα εναλλακτικά μέσα διακίνησης, όπως είναι το ποδήλατο και η ασφαλής πεζή διακίνηση. Ήδη, στη Λευκωσία έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση της κατασκευής των ποδηλατοδρόμων που ενώνουν τα πανεπιστήμια μεταξύ τους, ενώ προωθούμε τη δεύτερη φάση, που αφορά τη σύνδεση των πανεπιστημίων, με το κέντρο της πόλης. Επίσης, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι νέοι δρόμοι μας να διευκολύνουν τη διακίνηση όλων των μέσων κινητικότητας. Να υπάρχει λωρίδα για τα λεωφορεία, λωρίδα για τα ποδήλατα, να υπάρχει διευκόλυνση για τους πεζούς, αλλά και το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ένα καλό παράδειγμα είναι η λεωφόρος Αγλαντζιάς.
Έχουμε, επίσης, προχωρήσει με το νομοσχέδιο για τη χρήση ποδηλάτου και τώρα προχωρούμε με το νομοσχέδιο για τα σκούτερ. Είναι και αυτά μια μορφή εναλλακτικής διακίνησης. Πρέπει, ωστόσο, να ρυθμίσουμε το θέμα της διακίνησής τους, προκειμένου αυτή να είναι ασφαλής.

Δικαίωμα του Προέδρου…

– Δεν μπορώ να μην ρωτήσω πώς αντιμετωπίζετε όλη αυτή τη φημολογία για αναδόμησή σας; Μιλήσατε με τον Πρόεδρο;

– Είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως διορίζει τους Υπουργούς να τους παύει κιόλας, όποτε κρίνει σκόπιμο. Θεωρώ πολύ τιμητικό που μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο αυτού του Υπουργείου και είμαι απόλυτα αφοσιωμένη στο έργο μου. Πέραν τούτου είναι απόλυτα σεβαστό του δικαίωμα να προβεί σε όποιες ανακατατάξεις κρίνει σκόπιμες.

Αυξημένα δρομολόγια για Αθήνα

– Η ανέγερση του νέου Μουσείου πότε θα αρχίσει;

– Η ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα προχωρήσουμε τον Νοέμβριο του 2020 στην προκήρυξη προσφορών. Η κατασκευή του Μουσείου θα ξεκινήσει το 2021, ενώ η πρώτη φάση, η οποία περιλαμβάνει τα τρία κτηριακά κελύφη, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2022. Θα ακολουθήσει η διαδικασία μουσειολογικής επένδυσης του Μουσείου. Το Μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του προς το κοινό, το 2024.

– Με τα αεροπορικά ναύλα σκοπεύετε να κάνετε κάποια παρέμβαση, αφού οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη; 

– Το Κράτος δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως για να μειώσει ή επηρεάσει τις τιμές των αεροπορικών ναύλων.
Αυτό που μπορεί να πράξει το κράτος είναι να υιοθετήσει μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων ρυθμίζονται από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.
Τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως και αυτά που πρόκειται να εφαρμοστούν, θα αποδώσουν σε μακροπρόθεσμο στάδιο. Αφορούν κυρίως στην προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών, την αύξηση των δρομολογίων, την επανεξέταση των κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, σε συνεργασία με την Hermes και την επίτευξη ή αναβάθμιση διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες.
Πρέπει πάντως να επισημάνω ότι σε ό,τι αφορά το δρομολόγιο Λάρνακα – Αθήνα, το οποίο ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο, θα υπάρχουν αυξημένα δρομολόγια το ερχόμενο καλοκαίρι, από τις υφιστάμενες εταιρείες.

Εντός του 2020 οι πρώτες κάμερες

– Έχετε ως υπουργείο απόψεις για την αντιμετώπιση και της λαίλαπας του Μολώχ της ασφάλτου; Πολλοί είναι οι θάνατοι από τροχαία.

– Πρόκειται για ένα θέμα που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, οφείλουμε ωστόσο να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μειώσουμε τις τροχαίες συγκρούσεις. Είναι δρόμος μιας επιλογής.
Για να διασφαλίσουμε την οδική ασφάλεια χρειαζόμαστε ασφαλείς δρόμους, ασφαλή αυτοκίνητα και σωστούς οδηγούς. Αυτό είναι το τρίπτυχο το οποίο επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε. Σε ό,τι αφορά τους ασφαλείς δρόμους θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Ο φορέας κυκλοφοριακής ασφάλειας συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση.
Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, γίνονται τακτικοί έλεγχοι ενώ πρόσφατα διενεργήσαμε εκστρατεία, η οποία είχε ως στόχο να προτρέψει τους οδηγούς να ελέγχουν τα αυτοκίνητά τους.
Τέλος σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «σωστός οδηγός», θεωρώ πως το κλειδί είναι η καλλιέργεια οδηγικής συνείδησης. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, του οποίου προεδρεύω, ενθαρρύνει την αύξηση των μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Μέσα από το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται και καλλιεργούν στάσεις και συμπεριφορές τέτοιες, ώστε να λειτουργούν ως υπεύθυνα άτομα σε θέματα κυκλοφοριακής και οδικής συμπεριφοράς.
Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διεργασία για την επικαιροποίηση του υφιστάμενου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2021. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, το οποίο παρέχει στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Τέλος οφείλω να σημειώσω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαδικασίας για εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, το οποίο είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλει στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων.

– Άλλη μια πονεμένη ιστορία, οι κάμερες…

– Πονεμένη ιστορία η οποία ωστόσο βαίνει προς αίσιο τέλος. Στις 20 Δεκεμβρίου λήγει η διαδικασία των προσφορών, οι οποίες και θα αξιολογηθούν. Αναμένουμε ότι εντός του 2020 θα αρχίσει εγκατάσταση των πρώτων καμερών σε πιλοτική βάση. Μέχρι το τέλος του 2021, θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Ξεκινά ο περιμετρικός της Λευκωσίας

– Τι προγραμματίζετε δηλαδή συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά οδικά έργα;

Σε σχέση με το κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη Λευκωσία, μια σειρά έργων τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή του, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η κατασκευή του περιμετρικού της Λευκωσίας. Η πρώτη του φάση θα ξεκινήσει εντός του 2020. Επίσης, προγραμματίζεται εντός του νέου έτους η έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του παρακαμπτήριου δρόμου Ιπποκράτους – Αργυρουπόλεως στον Στρόβολο και Λακατάμια. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού στη Λευκωσία θα συμβάλουν επίσης η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου που θα ενώνει την οδό Ακαδημίας, με την οδό Φυτωρίου στην Αθαλάσσα, όπως επίσης και του κόμβου που θα κατασκευαστεί στη λεωφόρο Σταυρού στον Στρόβολο. 
Όλα αυτά τα έργα είναι συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη βιώσιμη κινητικότητα. Στις σκέψεις μας βρίσκεται και η δημιουργία τραμ αν και οι συνθήκες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή ενός συστήματος δημόσιων επιβατικών μεταφορών. 

– Τα οδικά έργα στα οποία αναφέρεστε τα ακούμε πολλά χρόνια τώρα. Θα τα δούμε;

– Ασφαλώς. Βρίσκονται εντός του προϋπολογισμού για το 2020. Αυτή τη στιγμή, για να δώσω ένα παράδειγμα, βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την κατασκευή του περιμετρικού Λευκωσίας, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει εντός του 2020. Αυτό καταδεικνύει ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη. 

– Πολλά τα έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη και αναπόφευκτα επηρεάζουν την κίνηση στους δρόμους που προκαλεί την οργή των πολιτών. Υπάρχει συντονισμός υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα;

– Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη αρκετά έργα, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα την κίνηση στους δρόμους. Η πλειονότητα των εν λόγω έργων, για να είμαστε δίκαιοι, αφορούν δήμους και όχι το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Τα έργα φυσικά στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όλες οι υπηρεσίες που πραγματοποιούν έργα οφείλουν να συντονίζονται, προκειμένου να περιορίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών. Σε πρόσφατη συνάντησή μας με όλους τους δήμους της μείζονος Λευκωσίας, τους ενημερώσαμε για τα έργα που προγραμματίζουμε. Αποφασίσαμε ότι δεν θα ξεκινήσουμε έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει, προτού ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Για παράδειγμα, δεν θα ξεκινήσουμε τα έργα για μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου, εάν δεν ολοκληρωθούν τα έργα στη Στασικράτους.