Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών απέχει μερικές εβδομάδες, αλλά οι σχεδιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς όλοι οι βασικοί παίχτες στο Κυπριακό θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο μήνα.

Ζητούμενο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι να ξεκλειδώσει τη διαδικασία των συνομιλιών μέσα από την ανάληψη αποστολής από υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πάει στη Νέα Υόρκη ελπίζοντας σε εξαργύρωση προς όφελος της τουρκικής οικονομίας τις κινήσεις που έκανε στο Ουκρανικό. Ξέρει πως εάν δεν πάρει μπροστά η οικονομία της Τουρκίας τα πράγματα θα είναι δύσκολα το 2023.    

Θέλει να κάνει ταμείο ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει, και πάλι, το τελευταίο διάστημα να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Η συμμετοχή του στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και η ανακοίνωση αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αποτελούν τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά παραδείγματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο Τούρκος ηγέτης. 

Η ανάδειξη της Τουρκίας ως χώρα παγκόσμιας εμβέλειας ισοδύναμη με τους ισχυρούς της γης, αποτελεί ένα από τα οράματα του Ερντογάν. Σ’ αυτή του την προσπάθεια είχε ουκ ολίγα σκαμπανεβάσματα αφού δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρώντας να δείξει ότι ανήκει στους ισχυρούς της γης προέβη σε ενέργειες που προκάλεσαν αντιδράσεις. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης ο Ερντογάν προσπάθησε να παίξει καλά τα χαρτιά του στη διεθνή σκηνή, προσβλέποντας μια θέση στους ισχυρούς της γης, με στόχο την αντιμετώπιση της δικής του οικονομικής κρίσης. Και όσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα για την οικονομία, περισσότερο βάρος ρίχνει στην εξωτερική του πολιτική ο Ερντογάν. Για τον ίδιο δεν είναι μόνο το πρεστίζ του παγκόσμιου ηγέτη και ούτε οι συναντήσεις με τους ισχυρούς της γης. Ο ίδιος θέλει αυτές του οι κινήσεις να αποδώσουν τα αναμενόμενα στην οικονομία. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως είναι η οικονομία που θα του προσφέρει τις ψήφους στις εκλογές του 2023. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αυτή τη στιγμή (πηγή Αλ-Μόνιτορ) παραμένει πολύ άσχημη. Ο πληθωρισμός τον περασμένο Ιούλιο είχε φτάσει στο 79% και ο Ερντογάν αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Η ανεργία ξεπερνά το 10%. Και τα χρήματα εξαντλούνται μιας και ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν κοστίζει ακριβά. Η κατοχή της βόρειας Συρίας από την Τουρκία κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ενώ τα 3,7 εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία κοστίζουν άλλα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τον ερχόμενο μήνα ο Ερντογάν, μαζί με δεκάδες ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, προγραμματίζει να βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος όλα δείχνουν πως ο Ερντογάν δεν θα εμφανιστεί ως ένας προβληματικός ταραχοποιός. Με τις κινήσεις του στο θέμα της αποστολής σιτηρών από την Ουκρανία προς αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης διεθνώς σκοπεύει να πάει με άλλο αέρα στη Νέα Υόρκη. Τον αέρα του παγκόσμιου ηγέτη, που πάντα ονειρευόταν. 

Και όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τις ευαισθησίες που εμφανίζεται να τρέφει ο Ερντογάν για τη διεθνή κατάσταση. Εκείνο που πρωτίστως τον ενδιαφέρει στη Νέα Υόρκη είναι να κάνει ταμείο και να μετατρέψει όλα αυτά τα συν σε οικονομικό κέρδος για την ίδια την Τουρκία. Γιατί ξέρει πολύ καλά πως ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή μόνο σίγουρη δεν είναι μια εκλογική επιτυχία τον ερχόμενο χρόνο. 

Γύρισαν την πλάτη στον Τατάρ στο Μπουγιούκ Χαν 

Την πλάτη γύρισαν όλοι, Ε/κ και Τ/κ, στον Ερσίν Τατάρ όταν επισκέφθηκε το Μπουγιούκ Χαν στα κατεχόμενα, όπου κάθε Σάββατο πρωί μια ομάδα ανθρώπων απ’ όλες τις κοινότητες της Κύπρου συναντώνται και πίνουν τον καφέ τους.

Το θέμα έχει πρωτοσέλιδο η Αβρούπα δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία από ανάρτηση παρευρισκόμενου στην εν λόγω συνάντηση. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Τ/κ ηγέτης χαμογελαστός πάνω από τα κεφάλια κάποιων ανθρώπων της εν λόγω παρέας που του έχουν γυρισμένη την πλάτη.

Η εφημερίδα γράφει ότι ιδιαίτερα κάποιοι Ε/κ σχολίασαν αυτή τη στάση έναντι του κ. Τατάρ ως πολύ «μειωτική, ταπεινωτική» και πως κάποιος -Ε/κ επίσης- έγραψε πως θα έπρεπε να του είχαν δώσει ένα ζωγραφιστό, ψεύτικο λουλούδι.

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του ο παράνομος «Μπαϊράκ» ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, ο Ερσίν Τατάρ θα σχολιάσει σε ειδική εκπομπή τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εγκαίνια νέου τερματικού στην Τύμπου 

Στις 15 Νοεμβρίου 2022 θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, δήλωσε ο «υπουργός τουρισμού» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Φικρί Ατάογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή το υπό κατασκευή έργο. Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ατάογλου πρόσθεσε ότι με τον νέο τερματικό σταθμό θ’ αυξηθούν και οι αφίξεις τουριστών τη νέα σεζόν του 2023.

Υπενθυμίζοντας την «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε προ ημερών στα κατεχόμενα με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, Μεχμέτ Ερσόι, ο κ. Ατάογλου είπε ότι έχουν ήδη αρχίσει τις ενέργειες ώστε με την ολοκλήρωση του νέου τερματικού να έρχονται μέσω Τουρκίας περισσότεροι τουρίστες στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 26 αεροπλάνα τον μήνα μπορεί να εξυπηρετήσει ο υφιστάμενος αεροδιάδρομος (ΣΣ: επεκτείνεται και μεγαλώνει τώρα) και επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μεγάλα αεροσκάφη, η μεταφορά επιβατών γίνεται με μικρότερα, αυτό όμως θ’ αλλάξει με το νέο «αεροδρόμιο», όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η ηλεκτροδότηση και ο φωτισμός στο νέο τμήμα του παράνομου αεροδρομίου θα είναι έτοιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θ’ ακολουθήσουν, συνέχισε, η μεταφορά υπηρεσιών και οι έλεγχοι και μόλις αυτοί ολοκληρωθούν θα γίνουν τα εγκαίνια στις 15 του ερχόμενου Νοέμβρη.