Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Ιουνίου για ψήφιση αναμένεται να οδηγηθούν τα τρία νομοσχέδια μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, μετά από σειρά συζητήσεων που κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού άλλαξαν δύο φορές.

Χθες, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής καθόρισε πως τα νομοσχέδια θα σταλούν στην Ολομέλεια και το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί ώστε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον η πολυπόθητη μεταρρύθμιση θα περάσει ή όχι. Θα προηγηθεί ακόμα μια συνεδρία της Επιτροπής στις 15 Ιουνίου όπου θα τεθούν υπό συζήτηση τροπολογίες των κομμάτων. Με τα νομοσχέδια, διαχωρίζεται το νυν Ανώτατο Δικαστήριο σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, ιδρύεται νέο Εφετείο και τροποποιείται το Σύνταγμα για να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων, όπως προτείνεται στα δύο προαναφερόμενα νομοσχέδια. Σημειώνεται ότι, κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των εν λόγω δικαστηρίων καθορίστηκε η 1η Οκτωβρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για Επαρχιακούς Δικαστές

Με βάση πληροφόρηση της Επιτροπής εξάλλου από την υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, οι εκκρεμούσες υποθέσεις που θα παραπεμφθούν στα υπό ίδρυση Δικαστήρια έχουν ως ακολούθως:

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 377 αναθεωρητικές εφέσεις, που αφορούν στο Διοικητικό Δίκαιο, εκ των οποίων οι 292 είναι εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και 85 από αυτές είναι εφέσεις κατά απόφασης ενός Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 1.557 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1.523 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι 34 είναι πολιτικές εφέσεις που αφορούν σε προνομιακά εντάλματα. Στο Εφετείο θα παραπεμφθούν 3.149 υποθέσεις, εκ των οποίων 2.158 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2018, 233 είναι ποινικές εφέσεις, 688 είναι αναθεωρητικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και 70 πολιτικές αιτήσεις που αφορούν σε πρωτοβάθμια δικαιοδοσία έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις, ώστε να προχωρήσουν τα νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής «και επιτέλους η κυπριακή Δικαιοσύνη να γνωρίσει τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι τα νομοσχέδια, δυστυχώς, δεν αποτελούν συνολική, αλλά μερική μεταρρύθμιση. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα, θα έπρεπε να έδιναν χώρο και χρόνο στον διάλογο με στόχο να βρεθούν συγκλίσεις όπως έγινε και με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.