Στο δικαστήριο καταλήγουν οι υποθέσεις που αφορούν τροχαίες παραβάσεις από Τουρκοκύπριους που δεν πληρώνουν το εξώδικό τους, ωστόσο έρχονται στις ελεύθερες περιοχές χωρίς έλεγχο, αφού παραμένουν ανεπίδοτα. Οδηγίες όπως επιδίδονται πλέον στα οδοφράγματα. 

Ποσά που ανέρχονται στις €48.214 οφείλονται από Τ/κ κατά την τετραετία 2017-2020 χωρίς να υπάρχει προοπτική εντοπισμού των οφειλετών και πληρωμής τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου τον ενημέρωσε ότι για την είσπραξη των εξωδίκων προστίμων ή ενταλμάτων που αφορούν Τ/κ, σύμφωνα με τον Αρχηγό Αστυνομίας λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

>> Ένδειξη οφειλής στους μικροϋπολογιστές έκδοσης εξωδίκων τροχαίας.

>> Έλεγχος στα αεροδρόμια κατά την αναχώρηση ταξιδιωτών.

>> Έλεγχος κατά την αίτηση για πιστοποιητικό ή άλλο έγγραφο από την Αστυνομία.

Όσον αφορά τις καταγγελίες που θα προκύπτουν από το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης, έχει εγκριθεί η δημιουργία ηλεκτρονικού προγράμματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής για να εντοπίζονται οι Τ/κ οδηγοί που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ούτως ώστε να τους επιδίδεται το εξώδικο κατά τη διέλευσή τους από τα οδοφράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η υπουργός, για το 2020 εκδόθηκαν 240 εξώδικα και από αυτά εισπράχθηκε ποσό €12.259 και παραμένει ανείσπρακτο ποσό ύψους €5.263. Για το 2019 εκδόθηκαν 1090 εξώδικα, εισπράχθηκαν €55.494 και οφείλονται €15.916. Όσον αφορά στο 2018, εκδόθηκαν 954 εξώδικα, εισπράχθηκαν €47.857 και παραμένουν ανείσπρακτα €14.789, ενώ για το 2017 εκδόθηκαν 978 εξώδικα και εισπράχθηκαν €47.688, ενώ παραμένουν ανείσπρακτα άλλες €12.246. 

Σημειώνεται ότι τα εντάλματα που δεν εισπράχθηκαν, σχηματίστηκε ποινικός φάκελος για εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο, χωρίς όμως να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για την τελεσίδικη απόφαση που πάρθηκε για τις υποθέσεις αυτές.

Τέλος, σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη πληρωμής των εξωδίκων προστίμων, η Υπουργός σημειώνει ότι ζητήθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας η περαιτέρω εξέταση του θέματος σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υποβολή εισηγήσεων, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των ελέγχων και την είσπραξη εξωδίκων και επίδοση δικαστικών ενταλμάτων προστίμου στα οδοφράγματα.