Αδιέξοδο. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο όλες οι πολιτικές δυνάμεις και εν δυνάμει υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές.

Στην κυβερνητική παράταξη η διχοστασία που έχει προκληθεί από την όλη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές είναι εμφανής, εγκλωβίζοντας την Πινδάρου σε μία πρόωρη και μακρά προεκλογική περίοδο. Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΣΥ έχουν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, η οποία φαίνεται να βρίσκει αρκετό έρεισμα στην παρούσα τουλάχιστον φάση στη βάση του κόμματος. Ο τέως ΥΠΕΞ, από την άλλη, έχει ως ατού τη δημοφιλία του αλλά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να βρίσκει κομματική στήριξη. Στην εξίσωση όμως πλέον μπαίνει και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στον Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» το βράδυ της Πέμπτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, η προσοχή είναι στραμμένη προς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Παλιές καραβάνες της πολιτικής, ωστόσο, υποδεικνύουν πως η δυσκολία συνεργασίας των δύο κομμάτων δεν έγκειται μόνο στο όνομα του υποψηφίου αλλά και στη σύναψη ενός κοινού πολιτικού πλαισίου καθώς, όπως σημειώνουν, τα τελευταία χρόνια το χάσμα μεταξύ τους έχει διευρυνθεί σε όλα τα ζητήματα. «Πέραν από το γενικό πλαίσιο της ΔΔΟ, δέστε τις θέσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στο Κυπριακό. Σε τι ακριβώς συμφωνούν; Στην πολιτική ισότητα, στη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντάνα ή στη νέα στρατηγική; Δέστε τις θέσεις στα θέματα Οικονομίας. Εννιά στις δέκα φορές το ΔΗΚΟ στη Βουλή ψήφισε με τον Συναγερμό», υπέδειξε στον «Φ» έμπειρο πολιτικό στέλεχος. Η συνέχεια προβλέπεται δύσκολη και απρόβλεπτη για όλους…

Πορεία προς τη βάση από Πινδάρου

Στον ΔΗΣΥ έχουν υποψήφιο και όπως δηλώνουν κομματικές πηγές αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σε καμία περίπτωση. Όπως πληροφορούμεθα από την ηγετική ομάδα του κόμματος έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης και διαλόγου με τα μέλη μέσω των επαρχιακών συνελεύσεων που έχουν αρχίσει από την προηγούμενη βδομάδα. Ήδη πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Κερύνεια. Στη διάρκεια των συνελεύσεων εξηγείται η διαδικασία του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τονίζεται η σημασία της ενότητας της παράταξης. Εκφράζεται παράλληλα από μέρους της ηγεσίας η βεβαιότητα για μια νέα νικηφόρα πορεία. 

Από πλευράς Πινδάρου δηλώνεται ότι το κλίμα σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι πολύ θετικό και ότι διαλύονται τα όποια σύννεφα ανησυχίας ή αμφιβολίας. Την ίδια ώρα όμως είναι εμφανές ότι η πορεία εσωστρέφειας, στην οποία έχει οδηγηθεί η παράταξη του ΔΗΣΥ εξαιτίας της όλης συζήτησης για τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να την επηρεάζει.

Χριστοδουλίδης: Ανοίγει πολιτικό γραφείο

Την ίδια ώρα ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ετοιμάζεται να ανοίξει πολιτικό γραφείο. Παρά το γεγονός ότι εκ μέρους του δεν γίνεται κανένα νεότερο σχόλιο σε σχέση με τα όσα δήλωσε κατά την υποβολή της παραίτησής του από την Κυβέρνηση, εντούτοις πλέον θεωρείται δεδομένη η εξαγγελία μίας ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του την άνοιξη. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι πραγματοποιεί έναν διάλογο και ακούει τους πολίτες και θα πάρει τις αποφάσεις του γύρω στον Μάρτιο. Δεν αποκλείεται επαφές να γίνουν και με κόμματα. Ο χρόνος ανακοίνωσης των αποφάσεών του συμπίπτει και με την περίοδο κατά την οποία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε σχέση με τις προσπάθειές τους για μία συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και το ποιος θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος αυτός. Συνεπώς είναι προφανές ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να έχει όλα τα δεδομένα ενώπιόν του. Και ο λόγος είναι διότι μία υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη επενδύει στον κεντροδεξιό χώρο ευρύτερα και κυρίως προς το ΔΗΚΟ στην περίπτωση ναυαγίου της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ.

Παμπορίδης: Θέλει να είναι το άλογο και όχι ο αναβάτης…

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα η προσοχή επικεντρώνεται γύρω από το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, είτε γιατί όντως είναι το πρώτο όνομα στη λίστα, είτε διότι το άκουσμα και μόνο του ονόματος προκαλεί θόρυβο. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει στις σκέψεις μελών της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, ενώ την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το οικογενειακό περιβάλλον του Νικόλα Παπαδόπουλου βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο στήριξης Παμπορίδη, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για Νικόλα. Ο ίδιος ο Γιώργος Παμπορίδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή να σχολιάσει τα όσα λέγονται και γράφονται περί πιθανής υποψηφιότητάς του ως κοινού υποψήφιου ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. 

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας επιμένει στη θέση ότι για να μπει ενεργά στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να συντρέχουν κάποια δομικά δεδομένα. Όπως φέρεται μάλιστα να ανέφερε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλαγή για τον ίδιο δεν σημαίνει απλά να φύγει ο δεξιός που θα διορίζει δεξιούς και να έρθει ο αριστερός που θα διορίζει αριστερούς και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. 

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο ίδιος νιώθει δυσαρεστημένος βλέποντας την όλη συζήτηση στην οποία εμπλέκεται το όνομά του να εξελίσσεται όχι επί ζητημάτων αρχής αλλά επί τακτικισμών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο στο ΡΙΚ, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του με το ΑΚΕΛ είχε δηλώσει πως δεν θα κάνει το άλογο με το οποίο θα τρέξει κάποιος καθοδγηγώντας το εκεί που θέλει, αλλά ο ίδιος έμαθε να είναι ο αναβάτης που οδηγεί το άλογο. Και όπως φαίνεται να έχει δηλώσει σε κύκλους του «υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι να γίνουν άππαροι, αλλά εγώ είμαι αναβάτης». Υποδεικνύει μάλιστα πως οι στόχοι του για την προσφορά προς την κοινωνία έχουν ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με τη δημιουργία του ΓΕΣΥ, για το οποίο πάλεψε και υλοποίησε για τον τόπο. 

Η περίπτωση του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη είναι πάντα στο τραπέζι για στήριξή του είτε από το ΑΚΕΛ είτε από κοινού με το ΔΗΚΟ. Το τελευταίο διάστημα οι φωνές από τον χώρο της Αριστεράς για στήριξη του Αχιλλέα Δημητριάδη ακούγονται ακόμα πιο έντονες. Ο γνωστός νομικός, όπως πληροφορούμαστε, είχε επαφές και με το ΑΚΕΛ και με το ΔΗΚΟ και εντός Φεβρουαρίου ανακοινώνει τις αποφάσεις του. Οι οποίες, τονίζεται από το περιβάλλον του, δεν εξαρτώνται από τις όποιες κομματικές αποφάσεις και η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη θα είναι ανεξάρτητη και θα απευθύνεται προς όλους τους πολίτες.

Ειρήνη: Δεν στηρίζω άτομο που καταθέτει στεφάνι στον Γρίβα

Η περίπτωση Παμπορίδη αντιμετωπίζει, όπως πληροφορούμαστε, τη σθεναρή αντίσταση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία ακούστηκε να αναφέρει σε διαδρόμους της Βουλής και σε πηγαδάκι βουλευτών πως είναι διατεθειμένη να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και για να φύγει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό, όπως φέρεται να δηλώνει, για πρώην συναγερμικό υπουργό που καταθέτει στεφάνια στο μνημείο του Γρίβα. Αναφορές οι οποίες ασφαλώς περνούν και στη βάση του κόμματος, καθώς το όνομα Γρίβας αγγίζει ευαίσθητες χορδές και ΑΚΕΛικών και ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων.