Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη από τη Νομική Υπηρεσία, του πορίσματος της Αστυνομίας και του φακέλου που σχηματίστηκε αναφορικά με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, που οδήγησε στις παραιτήσεις του τέως Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι πρόσφατα σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την υπόθεση. Ύστερα και από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, ανακριτές μετέβησαν στο Λονδίνο και παρέλαβαν από τα γραφεία του Al Jazeera το γνήσιο βίντεο που περιελάμβανε όλες τις στιχομυθίες που είχαν υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του σταθμού με άτομα στην Κύπρο. Η κίνηση αυτή έγινε ώστε σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει ενώπιον Δικαστηρίου, τότε να κατατεθεί το βίντεο ως τεκμήριο. Οι ανακριτές είχαν μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα στις 18 Ιανουαρίου και αφού πήραν κατάθεση από υπεύθυνο πρόσωπο, παρέλαβαν το γνήσιο βίντεο και το παρέδωσαν στη Νομική Υπηρεσία. Η παράδοση του βίντεο έγινε στη Βρετανία, αφού εκεί είναι η έδρα των δημοσιογράφων που ήρθαν στην Κύπρο και όχι το Κατάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο Al Jazeera – Εισήγηση για ποινικές διώξεις

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το βίντεο αυτό στο οποίο καταγράφηκαν όλες οι συνομιλίες των εμπλεκομένων, δεν διαφέρει από αυτό που προβλήθηκε, ωστόσο, υπάρχουν όλα τα αποσπάσματα των συνομιλιών που είχαν οι δημοσιογράφοι του σταθμού με τα άτομα που συνάντησαν εδώ στην Κύπρο. Αυτό που συμπεραίνεται είναι πως το βίντεο δεν είχε αλλοιωθεί από το δίκτυο, αλλά προβλήθηκαν μόνο αποσπάσματα.

Στο μεταξύ, σύντομα ο Γενικός Εισαγγελέας θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις αναφορικά με το ποια πορεία θα λάβει η υπόθεση. Η Αστυνομία, όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» παλαιότερα, εισηγείται τη δίωξη πέντε τουλάχιστον προσώπων στη βάση μαρτυρίας που κατάφερε να συγκεντρώσει αλλά και στοιχείων που εξασφαλίστηκαν μέσα από ανάλυση δεδομένων τα οποία εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το πλέον πιθανό είναι πως η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει με την υπόθεση καταχωρώντας την ενώπιον Δικαστηρίου, άγνωστο ακόμα για ποιους και για ποια αδικήματα. 

Από τις πολύμηνες έρευνες που επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό, έχουν προκύψει μαρτυρίες από πρόσωπα που φαίνονται στο βίντεο όσο και από την εξέταση φακέλων και εγγράφων. Καταβλήθηκε επίσης μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera που φαίνονται στο βίντεο να έρθουν για να καταθέσουν, ωστόσο, αυτοί αρνήθηκαν. Επίσης, το δίκτυο είχε δημοσιεύσει και δεύτερο βίντεο όχι σε σχέση με τους εμπλεκόμενους στο πρώτο βίντεο, αλλά για θέματα ποδοσφαίρου. Το βίντεο αυτό μελετήθηκε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα αλλά δεν διαπιστώθηκε να προέκυπταν αδικήματα προς εξέταση.