Το βιβλίο «Μύθοι και Αλήθειες» για τα Ζώα της Κύπρου θα είναι στην διάθεση των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.

Σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργείου, η παρούσα έκδοση εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας, ως βασικής προτεραιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και έχει ετοιμασθεί από την Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του ΥΠΠΑΝ, με τη συνεργασία λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο εξετάζει έξι «παρεξηγημένα» είδη ζώων που ζουν στην Κύπρο, το ανθρωποπούλι, την αράχνη, την αλεπού, τη νυχτερίδα, το φίδι και τον σκαντζόχοιρο, και επιχειρεί μέσα από απλά κείμενα, πλαισιωμένα από παραστατική εικονογράφηση, αλλά και μια σειρά δημιουργικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους στην κατάργηση στρεβλώσεων και λανθασμένων αντιλήψεων που επικρατούν σε σχέση με αυτά, επιδιώκοντας να συμβάλει στην καλλιέργεια του σεβασμού και στη μείωση των κινδύνων εξαφάνισής τους.

Το βιβλίο θα δοθεί σε μαθητές/μαθήτριες της Β’, Γ’ και Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους στο σχολείο, στο σπίτι, στο πεδίο κ.λπ. παρέχοντας μοναδικές εμπειρίες δημιουργικής μάθησης και ευαισθητοποίησης σε μικρούς και μεγάλους, που σχετίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας του τόπου μας.

Το Υπουργείο απευθύνει έκκληση προς τις διευθύνσεις των σχολείων, όπως προνοήσουν για να δοθεί ένα αντίτυπο του βιβλίου σε κάθε μαθητή/μαθήτρια της Β’, Γ΄ και Δ’ τάξης.