Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί συνεχίζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλύπτουν το τουρκικό έγκλημα στην Κύπρο.

Στο προσχέδιο απόφασης για τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια επιχείρησαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις και να αποδυναμώσουν τη σημασία των αποφάσεων Ερντογάν και Τατάρ. Επίσης, στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ συμπεριέλαβαν απαράδεκτη αναφορά που παραπέμπει σε λύση συνομοσπονδίας. Ενώ όμως παραδοσιακά, σε όλα σχεδόν τα βρετανικά προσχέδια ψηφισμάτων, προεδρικών δηλώσεων και ανακοινώσεων για το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Δύναμη, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούσαν από κοινού, αυτή τη φορά η εντολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημιούργησε μια «νέα κατάσταση πραγμάτων» στο ΣΑ.

Η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τις προκλήσεις της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος «διατάραξε», τουλάχιστον για τώρα, την πάγια συμμαχία Ουάσιγκτον – Λονδίνου για την Κύπρο. Εκτός από την απόφαση για τα Βαρώσια, αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η αμερικανική στάση στις διαβουλεύσεις στο σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αναφορές στο Κυπριακό. Απαράδεκτη θεωρείται και η στάση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του ΣΑ, σε σύντομη δήλωσή της κράτησε ίσες αποστάσεις, αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπενθύμισε στο ΣΑ ότι «ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου».

Επομένως, πέρα απ’ όλα τα άλλα που αφορούν την βρετανική πολιτική, τίθεται ξανά ζήτημα για τους αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ.

ΠΑΝ. ΠΑΝ.