Είναι από τους πολιτικούς που δεν ανοίγουν εύκολα τα χαρτιά τους. Ξέρει να ξεγλιστρά. Αυτή τη φορά μίλησε πιο ανοιχτά γιατί προφανώς ήθελε να στείλει μηνύματα. Προς πολλές κατευθύνσεις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μας μίλησε για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, τις χαίνουσες πληγές, το Κυπριακό, την Αμμόχωστο, την πανδημία, την οικονομία, τη διαφθορά, τις προκλήσεις, τα στοιχήματα που έχει μπροστά του το κυβερνών κόμμα.  

-Το Επενδυτικό Πρόγραμμα θεωρήθηκε σωσίβιο, υπό τις δοσμένες συνθήκες, της κυπριακής οικονομίας.Σήμερα  λόγω και κορωνοϊού δοκιμάζονται οι αντοχές της οικονομίας. Από πού και πώς μπορούν να αντληθούν κεφάλαια που είναι πέρα για πέρα αναγκαία για να μην οδηγηθούμε ως κράτος σε πτώχευση;  

-Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα βοήθησε την οικονομία. Όμως η εγκληματική εκμετάλλευση από επιτήδειους, διέσυρε τη χώρα. Και σωστά σταμάτησε. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει με πτώχευση. Δεν είμαστε στο 2013. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου που επιτρέπουν στην οικονομία μας να παραμένει όρθια εν μέσω της πανδημίας. Το 2021 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης, ενώ και οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές. 

Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση: ότι θα στηρίξουμε όλοι τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ότι θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος που τόσο πολύ μας κόστισαν. Ότι δεν θα παίζουν κάποιοι πολιτικά παιγνίδια εις βάρος της οικονομίας και της σταθερότητας της χώρας. Υπάρχει σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που είναι ενώπιον της Βουλής και οι οποίες θα μεταμορφώσουν το κράτος και την οικονομία μας. Πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να στηριχθούν και να υλοποιηθούν. 

Και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό πλάνο χτίζοντας παράλληλα και το νέο μοντέλο για την οικονομία. Με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα και με προίκα τα 2,5 δισ. ευρώ που κερδίσαμε από την Ευρώπη και όσα επιπρόσθετα θα μπορούσαν να αντλήσουν επενδυτές από τις αγορές. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, πρέπει να δώσουμε κατεύθυνση και βαρύτητα τόσο στην πράσινη οικονομία όσο και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Να καταστήσουμε τη χώρα μας κέντρο προσέλκυσης εταιρειών έρευνας και τεχνολογίας. Να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Να τους κρατήσουν μέσα στην αγορά με αξιοπρέπεια. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Είμαι σίγουρος ότι με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, η οικονομία της χώρας όχι μόνο θα εξέλθει δυναμικά από την παρούσα κρίση και ότι θα επανέλθει σε μια βιώσιμη και αειφόρο πορεία με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με οφέλη για όλους τους πολίτες της.

-Είστε κυβερνών κόμμα, μετέχετε στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής ή παρακολουθείτε ως τρίτοι; Τι θα κάνατε διαφορετικά;

-Συνδιαβουλευόμαστε, συμπορευόμαστε αλλά δεν συγκυβερνούμε. Κάθε θεσμός υλοποιεί το διακριτό του πρόγραμμα. Η εκτελεστική εξουσία παίρνει τις αποφάσεις. Στον Συναγερμό δουλειά μας είναι το νομοθετικό έργο, η παραγωγή και υποβολή προτάσεων.

Βελτίωση στον τρόπο διαβούλευσης και συνεννόησης πάντα χρειάζεται. Όταν η Κυβέρνηση πάει καλά, η χώρα πάει καλά. Όταν η χώρα πάει καλά, είναι θετικό και για τον Συναγερμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ