To Top
10:10 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σαρωτικές διαγραφές στο ΔΗΚΟ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣ 2018 • Σαρωτικές διαγραφές στο ΔΗΚΟ
  31 Ιανουαρίου 2018, 9:05 πμ  

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος σε όσα ηγετικά στελέχη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αντιμετώπισαν την κατηγορία ότι δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Με συνοπτικές διαδικασίες παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με άμεση αναστολή της συμμετοχής τους στα συλλογικά κομματικά όργανα. Τα πέντε στελέχη μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου: Μάριος Καρογιάν, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Μιχάλης Γιακουμής, Χρίστος Φλουρέντζος και Γιάννος Λακκοτρύπης, τίθενται εκτός ΔΗΚΟ με την ποινή της διαγραφής που τυπικά θα δρομολογηθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν οι δικηγόροι μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. 

Για αντικομματική συμπεριφορά κρίνονται και τα 17 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, ανκαι αρχικά γινόταν λόγο για 18.

Κι αυτά είναι:

Λευκωσίας: Τάσος Κιτέος και Αντρέας Χαμπάκης.
Λεμεσός: Κώστας Κάσινος, Χρίστος Χρίστου, Τάκης Γαβριηλίδης, Γιάννος Τσάππας, Μάριος Πρωτοπαπάς, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Παρασκευά και Μαρίνος Κάσινος.
Λάρνακα: Αντώνης Χατζηβαρνάβας.
Πάφος: Στέφανος Στεφάνου και Αντώνης Αντωνίου του Σάββα (συνωνυμία με τον πρώην βουλευτή).
Αμμόχωστος: Γιώργος Χατζηγιάννης και Σταύρος Χριστοδούλου.
Μόρφου: Χαράλαμπος Δημητρίου και Τάκης Αττίπας. 

Όπως τονίστηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο, εκτός κόμματος είναι και όσοι έχουν δεχτεί διορισμό σε πολιτειακές ή άλλες θέσεις επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει η πρώην βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου που διορίστηκε στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και ο Νέστορας Νέστορος που διορίστηκε στη

Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Εκτός ΔΗΚΟ θα βρεθούν και όσα στελέχη τυχόν δεχθούν διορισμό στη νέα κυβέρνηση στη βάση της κομματικής θέσης πως δεν στηρίζουν ούτε τον ένα υποψήφιο ούτε τον άλλο. 

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στις επαρχιακές επιτροπές όπως συλλέξουν στοιχεία για όσα στελέχη δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή, προκειμένου να δρομολογηθεί η κομματική τιμωρία τους.

Όπως μας τόνισε κομματικός αξιωματούχος, οι ποινές που θα επιβληθούν θα είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με τη δράση ενός εκάστου στελέχους. Το κομματικά καταστατικό προνοεί έξι ποινές με ανώτατη τη διαγραφή. Οι άλλες ποινές είναι: Σύσταση, Επίπληξη προφορική, Επιτίμηση γραπτή, Προσωρινή απαλλαγή από αξίωμα, Καθαίρεση από κομματικό αξίωμα και Αποβολή- Διαγραφή.  

Τα επηρεαζόμενα στελέχη δεν προσκλήθηκαν στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Με εξαίρεση την πρόεδρο της ΓΟΔΗΚ, πρώην ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου που πήρε πρόσκληση. Ζήτησε διευκρινίσεις τηλεφωνικά κατά πόσο θα μπορούσε να παραστεί, αφού είδε το όνομα της ανάμεσα σε όσους αντιμετώπιζαν την ποινή της διαγραφής και πήρε θετική απάντηση. Μετέβη στα γραφεία του ΔΗΚΟ για να συμμετάσχει στη συνεδρία και εκεί ενημερώθηκε σε κάποια φάση από τον γραμματέα του κόμματος, βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα ότι... εκ παραδρομής προσκλήθηκε.  Οπότε και αποχώρησε. Πάντως το όνομα της κ. Παπαδοπούλου σε κάποια φάση εξαιρέθηκε από τον κατάλογο για να ξαναμπεί αργότερα. 

Κανένα από τα επηρεαζόμενα στελέχη δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαγραφές τους. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν την ώρα που οι ίδιοι θα κρίνουν σκόπιμο να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ο «πόλεμος» μάλλον θα ξεσπάσει μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΔΗΚΟ τονίστηκε ότι η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μετά θα έχουμε να πούμε πολλά». 

Οι αντιμετωπίζοντες την ποινή της διαγραφής υποστηρίζουν πως η «επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα». Κάνουν λόγο για προσπάθεια κάθαρσης του ΔΗΚΟ προκειμένου να περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο του προέδρου του με την ανάδειξη νέων στελεχών σε όλα τα συλλογικά όργανα όπως και στην προεδρία της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ. Δηκτικά υποδεικνύουν πως η απόφαση για κάθοδο του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές έγινε χωρίς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή, διά βοής, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες. Και πως η «Νέα Στρατηγική» ούτε συζητήθηκε ούτε εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε όπως προχωρήσει σε καταστατικό συνέδριο τον προσεχή Απρίλιο και εκλογικό συνέδριο τον Μάιο. Η θητεία της ηγετικής ομάδας όπως και των συλλογικών οργάνων είναι 54 βδομάδες και αυτή λήγει τον προσεχή Ιούνιο, είναι η απάντηση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι η θητεία του προέδρου έληξε τον Δεκέμβριο και των Σωμάτων τον Φεβρουάριο. Οι διαφωνούντες μιλούν για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» από την ηγετική ομάδα που φοβάται την αμφισβήτηση και την αντίδραση του δηκοϊκου κόσμου. Υποστηρίζουν ότι στην αποτυχία των προεδρικών αναζητούνται «εξιλαστήρια θύματα».

 

  Ανδρούλα Ταραμουντά   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...