Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση απηύθυνε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε νεότερες έκτακτες ανακοινώσεις του για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στην Ελλάδα, το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνοντας ότι προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα, ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κράτους και της Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή όλο το βράδυ, προκειμένου να παρεμβαίνουν, όπου υπάρχει ανάγκη.

«Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινης ζωής», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, καλώντας τους πολίτες να «αποφύγουν κάθε μετακίνηση».

«Θα ήθελα να επαναλάβω τη συγγνώμη της Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με την ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρίας», είπε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, αναφερόμενος στην κατάσταση εγκλωβισμού πολιτών επί ώρες στην Αττική Οδό.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών από την Αττική Οδό, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι οι πολίτες που απεγκλωβίζονται οδηγούνται σε έξι σημεία-εξόδους της Αττικής Οδού: στη Λεωφόρο Κηφισίας, τη Λεωφόρο Πεντέλης, τη Δουκίσσης Πλακεντίας, τη Λεωφόρο Μαραθώνος, την Κάντζα και την Παιανία.

Όπως εξήγησε, στα συγκεκριμένα σημεία υποδέχονται τους πολίτες αξιωματικοί, καθοδηγώντας τους σε λεωφορεία που αναμένουν να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία. «Στα σημεία αυτά θα παρέχεται και ιατρική περίθαλψη για όποιον τη χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφορικά με τη γενική αργία που κηρύχθηκε αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο κ. Στυλιανίδης εξειδίκευσε τις περιοχές στις οποίες θα ισχύσει. Όπως είπε, η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και οι Σποράδες «κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης». Παράλληλα, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις εν λόγω περιοχές θα είναι κλειστές.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, θα λειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και όσες δομές και υπηρεσίες σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Στο ζήτημα των διακοπών της ηλεκτροδότησης, προβλήματα σημειώνονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με έντονο πρόβλημα να εντοπίζεται στον Δήμο Μαραθώνα.

Εν τω μεταξύ για το ζήτημα της ταλαιπωρίας των πολιτών στην Αττική Οδό, για την οποία υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση ευθυνών, η εταιρία «Αττική Οδός» εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας «συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας.