Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση καθώς και η ανάγκη για αναβάθμιση και επέκτασή της, συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν σε ένα κύριο σημείο: Στην ανάγκη όπως τερματιστεί η προκατάληψη που επικρατεί στην κοινωνία γύρω από την παρεχόμενη εκπαίδευση που προσφέρεται στις Τεχνικές Σχολές και στην ποιότητά τους.

Όπως λέχθηκε, τόσο από πλευράς του διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλία Μαρκάτζιη, όσο και από πλευράς ΟΛΤΕΚ και βουλευτών, επικρατεί δυστυχώς ακόμα η λανθασμένη αντίληψη ότι στις Τεχνικές Σχολές φοιτούν μαθητές χαμηλότερων επιδόσεων, παιδιά που δεν θέλουν να σπουδάσουν καθώς και μαθητές με παραβατικές συμπεριφορές.

Η εικόνα όμως που παρουσιάζει η Τεχνική Εκπαίδευση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είναι διαφορετική καθώς στις Σχολές της φοιτούν και πολύ καλοί μαθητές, ενώ εκεί έχουν την ευκαιρία μαθητές να γίνουν πολύ καλοί τεχνίτες μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους στους διάφορους κλάδους.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι η ζήτηση στις Τεχνικές Σχολές είναι ιδιαίτερα αυξημένη με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην γίνονται αποδεκτά.

Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με βουλευτές, καθώς οι μαθητές που απορρίπτονται είτε αναγκάζονται να φοιτήσουν σε άλλη Τεχνική Σχολή αρκετά μακριά από την περιοχή διαμονής τους, είτε να φοιτήσουν σε κλάδους του Λυκείου και στο τέλος να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν καθώς τα παιδιά αυτά επιθυμούν και μπορούν να επενδύσουν στους τεχνικούς κλάδους.

Σε ένα ακόμη σημείο, στο οποίο υπήρξε συμφωνία όλων των πλευρών, είναι η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση μαθητών και γονέων για τους κλάδους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και τις ευκαιρίες που προσφέρει. Για αυτό και επισημάνθηκε στην Επιτροπή πως είναι πολύ σημαντικό η Συμβουλευτική Αγωγή και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός να υπάρχει από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Γυμνασίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα στην Τεχνική Εκπαίδευση φοιτούν κοντά στις 5.000 μαθητές (περίπου 22% του μαθητικού πληθυσμού), ενώ στα σκαριά βρίσκονται δύο νέες Τεχνικές Σχολές, μία στη Λεμεσό και μία στη Λάρνακα.