Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης παρουσίαση σε φορείς και οργανώσεις για τα έργα που σχετίζονται με την «Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023», ευρωπαικό θεσμό το χρίσμα του οποίου ανέλαβε από την Ευρωπαική Ένωση για τη φετινή χρονιά η Πάφος και η Σεβίλλη. Παράλληλα, η ενημέρωση για το χρίσμα που ανέλαβε η Πάφος άρχισε ήδη και εκτός Κύπρου, με στόχο να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιότητας η εξέλιξη αυτή προκειμένου η πόλη να αποκομίσει οικονομικά οφέλη κατά την επερχόμενη τουριστική σεζόν.

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), Κυριάκος Δρουσιώτης, επεσήμανε ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων του φορέα που αφορά στην εξέλιξη αυτή είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σε αυτά τα πλαίσια, παρατήρησε, η Εταιρεία έχει ήδη ετοιμάσει ενισχυμένο προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης για το 2023 με έμφαση στους πυλώνες που καθορίστηκαν μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για τη δημιουργία ενός βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού και τις αυξημένες απαιτήσεις οι οποίες απορρέουν από την ανακήρυξη της Πάφου ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023.

« Η έγκριση του Προϋπολογισμού και του Σχεδίου δράσης για το 2023 και η εξέταση σωρείας θεμάτων και πρωτοβουλιών συνυφασμένες με την προβολή και τις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού, παρουσιάστηκαν ήδη κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση του φορέα που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε ο Κυριάκος Δρουσιώτης. « Το σχέδιο δράσης δίνει έμφαση στην αναβάθμιση του προϊόντος και της εμπειρίας που προσφέρεται, στην ψηφιοποίηση της πληροφόρησης και την χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και στην εντατική εκστρατεία εντός και εκτός Κύπρου για προώθηση του προορισμού».   

Αναφορικά με το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023, είπε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ, αποφασίσθηκε επίσης η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος για εκτέλεση μελέτης ανάδειξης του μύθου της Αφροδίτης σε ολόκληρη την επαρχία και μελέτη για ετοιμασία Digital marketing strategy για τον προορισμό.

« Επιπρόσθετα», κατέληξε, « έχει εγκριθεί ήδη ο προϋπολογισμός της ΕΤΑΠ του 2023, ενώ έγινε παρουσίαση και έγκριση του Σχεδίου Δράσης του 2023, ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και για διεκδίκηση πέραν των 850 χιλιάδων ευρώ από διάφορες προτάσεις και προγράμματα. Η ΕΤΑΠ παράλληλα αποφάσισε όπως εξετάσει και αποστείλει συγκεκριμένα αιτήματα σε διάφορα Υπουργεία ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση λόγω διαφόρων άλλων αναγκών λόγω του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού».