Ούτε σεντ δεν θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, το 2022, τα υπουργεία. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στα υπουργεία και στα υφυπουργεία τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία του πλαισίου συμφιλίωσης του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2022-2024. Το Υπουργείο Οικονομικών τούς καλεί όπως οι υφιστάμενες οροφές δαπανών διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή και να μειωθούν, λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη πανδημία. Άλλος ένας λόγος που προβάλλει το υπουργείο για να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα οι δαπάνες ή να μειωθούν, είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναφέρει την εφαρμογή των προνοιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με έμφαση στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, μέσω του κανόνα δαπανών.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, εξαιρέσεις για τη διαφοροποίηση των οροφών μπορεί να αποτελούν το κόστος του μισθολογίου, δηλαδή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τις οροφές των δαπανών των υπουργείων και τμημάτων, όπως είναι σημαντικός αριθμός νέων θέσεων που έχουν εγκριθεί και δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Επίσης, μπορούν να διαφοροποιηθούν οι δαπάνες λόγω εξοικονομήσεων που θα προκύψουν, ανάλογα με την πορεία πλήρωσης των θέσεων, δεδομένου πως για την περίοδο 2022 -2023 για όλες τις κενές θέσεις έχει περιληφθεί πρόνοια για 12 μήνες (η πρόνοια θα είναι για 3 μήνες για το 2022, ενώ για τις θέσεις προαγωγής η πρόνοια θα είναι για έξι μήνες).

Εξάλλου, εξαίρεση από τη διαφοροποίηση των κονδυλίων αποτελούν και πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί φέτος και για την υλοποίησή τους θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια μέσω εξοικονομήσεων. Επιπρόσθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται υφιστάμενες συμβάσεις και έργα μεγάλης αξίας, πέραν του €1 εκατ., που έχουν αλλαγές στα συμβόλαια, όπως είναι συμβάσεις λεωφορείων, συμβόλαια συντηρήσεων και αγορές υπηρεσιών καθώς και έργα που έχουν κατακυρωθεί και έχουν σημαντικές αναθεωρήσεις στην χρηματική τους ροή.

Επιπλέον, τον ίδιο χειρισμό θα έχουν και τα κονδύλια που σχετίζονται με αλλαγές σε έργα πέραν του €0,5 εκατ., που είχαν προϋπολογιστεί αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν εντός του 2022, εξαιτίας της αλλαγής των πλάνων. Σε σχέση με τα έργα που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΤΠΑ, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας), για τα οποία διαχειριστική αρχή είναι η Γενική Διεύθυνσης της ΕΠΣΑ, περιλήφθηκε συγκεντρωτική πρόνοια στον προϋπολογισμό της ΕΠΣΑ. Τα ανταγωνιστικά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί, καθώς και τα σχέδια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό της οροφής. Σε σχέση με τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων περιλήφθηκε πρόνοια στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναφορικά με τις κρατικές χορηγίες που λαμβάνουν οι ημικρατικοί οργανισμοί, θα πρέπει να τύχεουν προσεκτικής αξιολόγησης, προτού περιληφθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση στον προϋπολογισμό. Τέλος, τα έργα ύψους €1 δισ., που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, θα πρέπει να περιληφθούν στον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου, αφού δοθεί προτεραιότητα στα πιο σημαντικά.