Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα προχωρώ σήμερα στον διορισμό του κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Μια θέση την οποία υπηρέτησε με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την προσφορά, αλλά και την προαγωγή του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας μας, λαμβάνοντας καλά μελετημένες και στοχευμένες αποφάσεις, σε κρίσιμες για την Κύπρο στιγμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Θλίψη για παραίτηση ΥΠΕΞ, από αύριο Κασουλίδης

Αξίζει να σημειώσω την τεράστια συμβολή του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμβολή του στη δημιουργία των τριμερών συνεργασιών, την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την απόφαση που έλαβε για τη διαμόρφωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας.

Είναι για αυτούς τους λόγους που θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Κασουλίδη, γιατί παρά την απόφασή του να απέχει από πολιτειακά αξιώματα, αποδέχθηκε ενόψει των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η πατρίδα μας, να αναλάβει και πάλι τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, με λύπη αποχωρίζομαι σήμερα τις υπηρεσίες ενός εκ των στενότερων συνεργατών μου, τον οποίο θέλω θερμά να ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία που τα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε, ως επίσης για την αφοσίωση και αποτελεσματικότητα που επέδειξε από τις διάφορες θέσεις που του εμπιστεύτηκα, είτε ως Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου είτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Εξωτερικών.

Εύχομαι καλή συνέχεια στον Νίκο και κάθε καλό σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο.

Αγαπητέ μου κ. Κασουλίδη, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προανέφερα για το πρόσωπό σας και τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που σας διακρίνει, δεν έχω καμία αμφιβολία πως, στη βάση της αποδεδειγμένης σας πείρας, την ευρεία γνώση επί των διπλωματικών διεργασιών, αλλά και τη νηφαλιότητα, την ευθυκρισία και ρεαλισμό που σας διακρίνει θα δώσετε συνέχεια στο αποδεδειγμένα πλούσιο και ουσιαστικό έργο που επιτελέσατε τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός σας.

Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά που θέτετε τον εαυτό σας στις υπηρεσίες της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης είπε «κ. Πρόεδρε, νιώθω καταρχάς ότι με έχετε ανακαλέσει από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη. Σας ευχαριστώ θερμά διότι αντιλαμβάνομαι και εγώ τη μεγάλη σημασία των δύσκολων στιγμών για να μπορέσει να υπάρχει συνέχεια.

Εξάλλου, όπως πολύ σωστά έχετε πει, η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, εξάλλου ο Πρόεδρος είναι ο ίδιος όποιος και αν είναι ο Υπουργός, και συνεχίζουμε την ίδια εξωτερική πολιτική, διότι οι αποφάσεις ουσιαστικά της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία εμείς εκτελούμε.

Όπως έχω πει δεν θα υπάρξει αλλαγή την εξωτερική μας πολιτική, μπορεί όμως κάποια μέτωπα να τους δώσουμε περισσότερη σημασία. Ίσως να χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες. Και μια από τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Να δώσουμε, επίσης, μεγαλύτερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Και αυτό το θέμα θα το προσπαθήσω να το κάνω θεωρώντας ότι δεν είμαστε μια μονοθεματική χώρα. Αλλά κατά τα άλλα θέλω και εγώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στη δουλειά που επιτέλεσε ο προκάτοχος μου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και επιφυλάσσομαι να πω κατά την παράδοση περισσότερα για αυτόν».

Τον διορισμό του κ. Κασουλίδη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η παραίτηση του κ. Χριστοδουλίδη τον θλίβει ιδιαίτερα, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί την παραίτηση μετά τις εξελίξεις.

Ο κ. Κασουλίδης διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Απρίλιο του 1997. Τέθηκε για δεύτερη φορά επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας στην Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, τον Μάρτιο του 2013, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 τον διαδέχτηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.