Το όνομα της Αννίτας Δημητρίου, έπεσε χθες στο τραπέζι ως συναινετική λύσης για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού προκαλώντας ένα έντονο παρασκήνιο διεργασιών που βρισκόταν μέχρι αργά σε εξέλιξη και ενδεχομένως σήμερα, να σηματοδοτήσουν και μία σειρά νέων δεδομένων. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μεταξύ των ωρών 9 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι που είναι η καθορισμένη ώρα για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Η Πρόεδρος της Βουλής, θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της μόνο ως συναινετική υποψηφιότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πρόθεση να μπει στη μάχη ως μία τέταρτη υποψηφιότητα για διεκδίκηση της κομματικής προεδρίας. Το ιδανικό σενάριο για την ίδια, θα ήταν να αποσυρθούν και οι τρεις άλλες υποψηφιότητες και να μην στηθούν κάλπες, με την Πρόεδρο της Βουλής να έρχεται ως πρόεδρος κοινής αποδοχής στο ΔΗΣΥ και να σταλεί το μήνυμα της ενότητας για την επόμενη μέρα. 

Παρόλα αυτά, η υποψηφιότητα της, δεν αποκλείεται ακόμα και αν δεν αποσυρθούν και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι. Βαρύμετρο ασφαλώς θα είναι η απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς όπως διέρρεε και τις προηγούμενες μέρες από το περιβάλλον της, δεν είχε πρόθεση να βρεθεί απέναντι από τον πρόεδρο του κόμματος. Συνεπώς, αυτό το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι εάν οι Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου, ή ένας εκ των δύο παραμείνει υποψήφιος μέχρι τέλους, δεν σημαίνει ότι η ίδια θα κάνει τελικά πίσω και δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αννίτα ως συναινετική υποψηφιότητα στον ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Αννίτα Δημητρίου βρέθηκε χθες το πρωί στην Πινδάρου, στο γραφείο του συναγερμικού προέδρου, στον οποίο μετέφερε τις σκέψεις και την πρόθεση της για να είναι υποψήφια ως συναινετική λύση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είχε δώσει κάποια απάντηση εκείνη την ώρα. Λίγο αργότερα, η Πρόεδρος της Βουλής και εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνία και με τους άλλους δύο υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Δημητρίου, τους οποίους ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και για την πρόταση της να κατέλθει ως συναινετική υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να λεχθεί οτιδήποτε περισσότερο. 

Τόσο η ίδια η Αννίτα Δημητρίου όσο και οι Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου έχουν έτοιμες τις υπογραφές των 100 μελών για την υποψηφιότητα τους και ανάλογα το πώς τελικά θα εξελιχθεί το σκηνικό θα διαφανεί εάν, θα μπει στην μάχη η Πρόεδρος της Βουλής, εάν θα παραμείνει υποψήφιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου και εάν οι Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου, συνεχίσουν τελικά μέχρι τέλους. 

Στο μεταξύ, με δήλωση του χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει καμία διαγραφή μέλους του κόμματος.

«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με τις λεγόμενες διαγραφές μελών και σχετικές τοποθετήσεις στελεχών, επιθυμούμε να αναφέρουμε τα εξής:

1ον . Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα κι όχι κόμμα διαγραφών. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει δημόσια τονίσει ότι οι αγκαλιές της παράταξης είναι ανοικτές για όλα του τα μέλη, ακόμη και αν έκαναν άλλες επιλογές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Επαφίεται στα ίδια τα στελέχη που έκαναν άλλες επιλογές να αποφασίσουν κατά πόσο παραμένουν μέλη ή όχι. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εξ αυτών δεν το επιθυμεί, μπορεί να ενημερώσει σχετικά γραπτώς το Γραφείο Οργανωτικού του Δημοκρατικού Συναγερμού.

2ον.  Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε ο ίδιος να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος, από τη στιγμή που αποφάσισε να λειτουργήσει εκτός του καταστατικού και κάθε έννοιας συντεταγμένης τάξης του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρά του ότι, του προσφέρθηκαν όλες ανεξαίρετα οι ευκαιρίες. 

Επαναφορά του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας ως μέλος, χωρίς μάλιστα ο ίδιος να το έχει αιτηθεί, θα στείλει το μήνυμα της πλήρους ανοχής σε αντιθεσμικές συμπεριφορές εντός του κόμματος, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια δε θα συνδράμει προς τον στόχο της ενότητας της παράταξης», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα ότι όπως προνοεί η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έχει ενημερώσει ότι «ως παράταξη θα στηρίζουμε κάθε πολιτική που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση αλλά και ότι θα εναντιωθούμε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, σε οποιαδήποτε ενέργεια πιστεύουμε ότι θα είναι ζημιογόνα.  Επιπλέον δεν προτιθέμεθα να υποβάλουμε ένσταση στη συμπερίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ένα θέμα που ο ίδιος ήγειρε. Επίσης, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε τεχνικές επιτροπές που ενδεχομένως να συσταθούν από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εθνικό μας πρόβλημα με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας».

Καταλήγοντας, απηύθυνε  έκκληση προς όλα τα στελέχη και υποψηφίους να αποφύγουν τοποθετήσεις που επαναφέρουν το διχαστικό κλίμα.