Ενώπιον της επόμενης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου θα οδηγηθεί η πρόταση για το πλαίσιο κριτηρίων απασχόλησης συμβούλων της Κυβέρνησης. Τα κριτήρια αυτά, θα είναι ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που προνοούνται στο πλαίσιο για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Αυτό ήταν το ένα σκέλος της χθεσινής τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει εκ νέου το θέμα. Το δεύτερο μέρος των δηλώσεων του, το οποίο αφορούσε το σχολιασμό για συγκεκριμένη περίπτωση ατόμου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πώς κάποια άτομα άφησαν την δουλειά τους για να είναι δίπλα του. Μια αναφορά η οποία προκάλεσε διάφορα σχόλια και έτυχε διάφορων ερμηνειών από χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά με σύμβουλο στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «κινηθήκαμε στο πλαίσιο το οποίο υπήρχε, το πλαίσιο το οποίο βρήκαμε και λειτουργούσε. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτό το πλαίσιο δεν ήταν σωστό και ναι, έγιναν λάθη».

«Αμέσως συναντήθηκα με τον Γενικό Ελεγκτή», ανέφερε, και πρόσθεσε πως στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα υιοθετηθεί συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, με την Επίτροπο Νομοθεσίας, με τη Νομική Υπηρεσία, στα πρότυπα που υπάρχουν, ίσως και πιο αυστηρά από τα πρότυπα που υπάρχουν για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έκανε και προσωπικά λάθη με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» για κουμπάρα του, ο Πρόεδρος είπε πως «δεν είναι σωστό να προσωποποιούμε»

«Όταν ξεκίνησα την προεκλογική εκστρατεία όχι ήμουν μόνος μου, αλλά κάποιοι σταμάτησαν να μου μιλούν καν, γιατί επέλεξα να ακολουθήσω ένα μοναχικό δρόμο. Κάποιοι άνθρωποι άφησαν τις δουλειές τους για να είναι δίπλα μου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα ότι αυτοί οι άνθρωποι μέσα από τις προσπάθειές τους, μέσα από τη δουλειά τους έφεραν αποτέλεσμα. Άρα ας συνεχίσουν κάποιοι να κτυπούν εμένα. Ας μην κτυπούν οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο εσωτερικός έλεγχος των συμβολαίων των συμβούλων, συνεχίζεται από πλευράς της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά, όπως μας αναφέρθηκε από κυβερνητικές πηγές, γίνεται μία ταυτοποίηση των προσόντων των συμβούλων με τα κριτήρια που υπάρχουν στο πλαίσιο για τους κοινοβουλευτικούς συμβούλους. Ο έλεγχος αυτός βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ανάλογα, εάν προκύψουν κάποιες περιπτώσεις ατόμων που δεν πληρούν τα κριτήρια, θα ενημερωθούν για να αποχωρήσουν. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι υπάρχει μία διαδικασία και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι την αποχώρηση τους, καθώς, όπως επισημαίνεται, προβλέπεται και στα συμβόλαια τους ότι πρέπει να δοθεί προειδοποίησης.

Έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να διαπιστωθεί εάν όντως δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που να χρήζει διορθωτικών κινήσεων. Ο έλεγχος, όπως ανέφεραν πηγές από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου.

Έντονα επικριτικός κατά της Κυβέρνησης ήταν χθες για ακόμα μια φορά ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κατά την παρουσία στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ. Σημείωσε αρχικά πως η στρέβλωση σε σχέση με τους διορισμούς δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υπήρχε αυτή η πανστρατιά των συμβούλων και των παρατρεχάμενων στο προεδρικό και τα υπουργεία.

Σε σχέση με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που εξαγγέλλεται τώρα, ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν να προσληφθούν οι λεγόμενοι σύμβουλοι. Διερωτήθηκε μάλιστα ποια θα είναι η αξία της όταν θα έχουν γίνει οι προσλήψεις και δεν θα μπορούν να ελεγχθούν. Το ίδιο ισχύει και το γνωμοδοτικό συμβούλιο, υπέδειξε λέγοντας ότι «Πρώτα δημιουργείς τα σώματα που θα προτείνουν ή θα εποπτεύουν και μετά προχωράς στις προσλήψεις».

Η κυβέρνηση μεταθέτει τα προβλήματα αλλού όταν ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως έχουμε σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούμε.

Ενοχλημένο το Προεδρικό

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι το Προεδρικό είναι έντονα ενοχλημένο από χειρισμό που έγινε από πλευράς Υφυπουργείου Πολιτισμού για την περίπτωση της συμβούλου. Όχι μόνο από τον τρόπο που χειριστήκαν το θέμα όταν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά και για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αντί ανάληψης ευθύνης. Οι πληροφορίες επιμένουν επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού, για τις απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα της συμβούλου. Σημειώνεται ότι, με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, υπήρχε και το προηγούμενο της ανάρτησης για τα γενέθλια του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Ενέργεια η οποία αποδίδεται στη συγκεκριμένη σύμβουλο.