Δεν μας έφτανε το Halloween, το οποίο αρχίζουμε και υιοθετούμε τα τελευταία χρόνια, τώρα βιώνουμε και άλλη μια αμερικανιά, αυτή του Black Friday. Είναι αυτή η συνήθεια των Αμερικανών να πλακώνονται και να ποδοπατούνται μέσα και έξω από τα μαγαζιά που βάζουν τρελές εκπτώσεις κυρίως για ηλεκτρικά είδη. Δίνει την εικόνα των ανθρώπων που περίμεναν συσσίτιο στις χώρες του κουμμουνιστικού μπλοκ. Η Μαύρη Παρασκευή(Black Friday) ονομάζεται η τέταρτη Παρασκευή του Νοέμβρη, η οποία για κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Ρουμανία και η Γαλλία, χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη μέρα του χρόνου για το εμπόριο. Κατά τη διάρκειά της πολλά καταστήματα κάνουν μεγάλες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα στοκ προϊόντων. Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, για αρκετά χρόνια έχει παρατηρηθεί ως η μέρα που σημειώνεται ο μεγαλύτερος εμπορικός τζίρος. Δεν είναι σίγουρο το πώς και το γιατί ονομάστηκε έτσι η συγκεκριμένη ημέρα. Οι θεωρίες είναι πολλές και σ’ ορισμένες περιπτώσεις ανατριχιαστικές που σχετίζονται με τους δούλους που ήταν μαύροι. Πάντως η ονομασία μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα εύστοχη, αν σκεφτεί τις εικόνες από τις κανονικές επιδρομές που πραγματοποιούνται με το άνοιγμα των καταστημάτων από φρενιασμένους καταναλωτές, που πολλές φορές στο εξωτερικό έχουν οδηγήσει από τραυματισμούς μέχρι και σε θανάτους, αλλά και τις συνθήκες εργασίας στις οποίες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Η Black Friday είναι μάρκετινγκ, πωλήσεις, προωθητικές ενέργειες και διαφήμιση. Το μάρκετινγκ και η ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Έτσι λοιπόν ο αρχικός στόχος των μεγάλων εταιρειών είναι να παίξουν με την ψυχοσύνθεση του καταναλωτή. Αν καταφέρεις να πείσεις τον κόσμο ότι αυτή είναι η μέρα που πρέπει να αγοράσει κάτι, γιατί αν χάσει την ευκαιρία θα πληρώσει ακριβότερα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πουλήσεις πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες.
Στην Κύπρο πριν ακόμη μπει στη ζωή των καταναλωτών η Μαύρη Παρασκευή, που ανεβάζει την αδρεναλίνη του καταναλωτισμού στα ύψη αρκετές αλυσίδες καταστημάτων, για ένα τριήμερο, από Παρασκευή έως Κυριακή, είχαν εκπτώσεις έως και 20% σε όλα τα προϊόντα τους. Πέρα από την ένδυση και υπόδηση, εκπτώσεις πριν τη Μαύρη Παρασκευή, είχαν τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και είδη καλλυντικών. Η ιδέα των εκπτώσεων, των προσφορών, των χαμηλότερα τιμών συνήθως δημιουργεί κίνητρο για καταναλωτισμό και την αγορά προϊόντων ακόμα και όταν δεν τα έχουμε ανάγκη. Και εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι καταναλωτές όλο τον χρόνο θα πρέπει να προσέχουν τις τιμές. Ειδικά όταν έρχονται περίοδοι εκπτώσεων ή άλλων προσφορών τα μάτια δεκατέσσερα. Σκοπός είναι να αγοράσουμε εκείνα τα προϊόντα που τον υπόλοιπο χρόνο δεν προσφέρονται σε εκπτώσεις. Για τα άλλα προϊόντα θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες. Δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές αγορές. Πρέπει να αγοράζουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Να γίνεται προσεκτική έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας τιμές και ποιότητες προϊόντων. Η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για την αγορά κάποιου προϊόντος αξίας (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή), είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και η αξιοπιστία και η ποιότητα εξυπηρέτησης του καταστήματος.
Κακά τα ψέματα, αρκετοί από τους καταναλωτές είτε πρόκειται για τη Μαύρη Παρασκευή είτε για λίγες μέρες προσφορών, λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημα και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι καταστηματάρχες. Για τους δεύτερους, είναι μια ευκαιρία να πουλήσουν προϊόντα που βρίσκονταν σε στοκ και απλά «κάθονταν» σε κάποια αποθήκη, σε χαμηλή τιμή και να έχουν κέρδος. Τα περισσότερα άτομα και κυρίως οι γυναίκες, που θεωρούνται καλύτεροι καταναλωτές, αδυνατούν να αντισταθούν στις πιέσεις, στα μέσα και στις τεχνικές που μετέρχονται οι διαφημιστές, οι οποίοι με ύπουλο και συνάμα διακριτικό τρόπο, πουλάνε όνειρα και κατασκευάζουν επιθυμίες. Ίσως αυτή η αμερικανιά είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.