Σερφάροντας στο διαδίκτυο δεν μπορείς να μην σχολιάσεις δύο διαφορετικές ειδήσεις.

Η πρώτη αφορά την αυτόφωρη σύλληψη της 49χρονης Γερουσιαστού της Μινεσσότα Nicole Mitchell, η οποία κατηγορήθηκε για παράνομη είσοδο σε οικία και κλοπή. Ξημερώματα Δευτέρας κλήθηκε η αστυνομία για διάρρηξη οικίας σε συγκρότημα κατοικιών. Η ανταπόκριση της αστυνομίας ήταν άμεση με αποτέλεσμα να συλλάβουν γυναίκα στα μαύρα με μαύρο σκουφί και φαναράκι τυλιγμένο με μαύρο ρούχο, δηλαδή με πλήρη εξάρτηση λωποδύτη, στο υπόγειο της οικίας. Μπήκε στο υπόγειο απρόσκλητη από συρτό φεγγίτη. Αναγνωρίστηκε ότι επρόκειτο για τη Γερουσιαστή Mitchell που, εκλεγείσα το 2022, εκτίει την πρώτη της θητεία. Υπήρξε παρουσιάστρια μετεωρολόγος στην τηλεόραση και βετεράνος Διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας.

Η υπόθεση μου κίνησε την περιέργεια και το έψαξα. Η Δημοκρατική Γερουσιαστής αφού συνελήφθη, τελεί υπό κράτηση. Αμέσως, οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί αντίπαλοι της φρόντισαν να εκμεταλλευτούν το επεισόδιο ζητώντας την παύση της ώστε να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες των πράξεων της.

Φάνηκε στην πορεία ότι η οικία στην οποία εισήλθε παράνομα δεν ήταν καθόλου τυχαία, ανήκει τώρα στη μητριά της, η οποία την κληρονόμησε από τον πατέρα της Mitchell. Η ίδια δικαιολογήθηκε ότι αφότου πέθανε ο 72χρονος πατέρας της (Μάρτιος 2023) η μητριά της διέκοψε κάθε επαφή με τους συγγενείς του πρώην συζύγου της και κατακρατούσε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Επειδή, όπως είπε, επιθυμούσε κάποια από τα αναμνηστικά του πατέρα της, όπως τις στάχτες του, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα, αποφάσισε να τα αποκτήσει έστω και με παράνομο τρόπο. Όπως δήλωσε, «είναι περίεργο να συλλαμβάνομαι στο σπίτι, το οποίο επισκεπτόμουν τακτικά τα τελευταία 20 χρόνια και μερικές φορές διανυκτέρευα εδώ. Προφανώς έκαμα κάτι λάθος». Συνέχισε ότι η μητριά της συμπεριφερόταν παράξενα τον τελευταίο καιρό και είχε πληροφορίες ότι είχε εκδηλώσει παράνοια και Alzheimer.

Γι’ αυτό επιχείρησε να αποκτήσει τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της με αυτό τον τρόπο σε μια προσπάθεια να μην ενοχλήσει κανένα. Χαρακτήρισε το όλο επεισόδιο ενδοοικογενειακή υπόθεση όμως η νομοθεσία προνοεί μέχρι και 20ετή κάθειρξη και αναμένονται οι εξελίξεις. Υπόψη ότι σε ορισμένες πολιτείες είναι δυνατόν ο ιδιοκτήτης να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον εισβολέα για παράνομη είσοδο στο χώρο του.

Σε αντίθεση με την πιο πάνω περίπτωση που θα δικαστεί ο εισβολέας στην οικία, ο 82χρονος παππούς Χρύσανθος καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση διότι πυροβόλησε με κυνηγετικό τον κατ’ εξακολούθηση κλέφτη των καλωδίων ηλεκτροδότησης του σπιτιού του στο χωριό Άλασσα. Παρόλο που ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε να ενεργοποιηθεί σχετικός μηχανισμός στο πλαίσιο της νομοθεσίας για χάρη περιμένουν από τη Νομική Υπηρεσία να αποφασίσει αν θα εγκριθεί η απονομή προεδρικής χάρης.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η άσκηση βίας. Αλλά, εφόσον επρόκειτο για την τρίτη φορά που το ίδιο άτομο έκλεψε τα καλώδια της οικίας του παππού, αν η αστυνομία συλλάμβανε τον κλέφτη από την πρώτη ή έστω δεύτερη φορά δεν θα «αναγκαζόταν» ο παππούς να τον πυροβολήσει. Η έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας σώζει ζωές. Όμως, πόσοι είναι οι κλεπταποδόχοι καλωδίων ώστε να τεθούν υπό παρακολούθηση;

Η δεύτερη αφορά τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Jo Biden, κάτι που ήδη έχει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, έχει γίνει viral. Ο Biden σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Syracuse University College of Law (1968) και μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι ήταν από τους καλύτερους στην τάξη του των 85 φοιτητών. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα κατατάχθηκε 76ος από τους 85 συμφοιτητές του. Επίσης, είχε καταδικαστεί για λογοκλοπή και αναγκάστηκε να παρακολουθήσει ειδικό επιπλέον μάθημα. Η χαμηλή κατάταξή του συνεχίστηκε και για όλα τα χρόνια της φοίτησής του. Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα («Road to the White House») που μεταδόθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ (10 και 12 Απριλίου 2024) ο Biden επέμενε ότι ήταν καλός φοιτητής. Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε και το περιοδικό Newsweek και η εφημερίδα New York Times. Οι Legal Times της Ουάσιγκτον ανέφεραν σήμερα ότι η λογοκλοπή του Biden στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου των Συρακουσών διέρρευσε αφού ο πρώην κοσμήτορας της Νομικής Σχολής το συζήτησε δημόσια σε δείπνο.

Δεν γνωρίζω τις αντίστοιχες επιδόσεις των παραγόντων της κυπριακής πραγματικότητας εκτός εκείνων που υπήρξαν μαθητές μου και παρακολούθησα την μετέπειτα πορεία τους. Δεν θα ασχοληθώ με κάποιους «αδύνατους» μαθητές που κατάφεραν να ανελιχτούν με διάφορα τεχνάσματα. Μόνο με ένα εκ των καλύτερων μαθητών που είχα, τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το σημερινό Γενικό Ελεγκτή. Πάντα σοβαρός, μελετημένος, τεκμηριωμένος και προπαντός με ήθος. Ποτέ κόλακας, διπλοπρόσωπος ή γλύφτης. Αγαπητός απ’ όλους τους συμμαθητές του. Τέλειωσε το Λύκειο Ακρόπολης με άριστα και σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου πήρε το διδακτορικό του με βαθμολογία άριστα. Ακολούθως, ενεγράφη στην Οικονομική Σχολή του Τμήματος Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου το 2004 έλαβε πτυχίο οικονομικών. Είναι επίσης κάτοχος του Πιστοποιητικού CFAB (Certificate in Finance, Accounting and Business) του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών ICAEW. Δεν αλλάζει κάποιος ξαφνικά ήθος …