Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε το ΕΔΑΔ για τις αποφάσεις που έλαβε σε σχέση με δύο υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου και αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια στάση στις δύο περιπτώσεις και θα παράσχει στήριξη μόνο στη μία. Η υπόθεση που κέρδισε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτή που αφορά περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Δεν έτυχε της ίδιας τύχης δεύτερη υπόθεση που θα απασχολήσει το ΕΔΑΔ και η οποία αφορά Ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Τύμπου.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημέρωσε τους διάδικους ότι «με επιστολή της 22 Οκτωβρίου 2019  η Κυβέρνηση [της Κυπριακής Δημοκρατίας] έχει πληροφορήσει το Δικαστήριο ότι επιθυμεί να λάβει μέρος ως τρίτο μέρος στις διαδικασίες του Δικαστηρίου που αφορούν την υπόθεση «K.V.Mediterranean Tours Limited v. Turkey». Επίσης αναφέρεται ότι μετά τη λήψη των επιστολών θα αποφασιστεί ο χρόνος υποβολής των παρατηρήσεων από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης. Να σημειώσουμε ότι για την υπόθεση αυτή η Τουρκία ήδη έχει ζητήσει από το ΕΔΑΔ όπως δοθεί παράταση την οποία και έλαβε και θα πρέπει να καταχωρήσει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. 
 
 
Η δεύτερη περίπτωση αφορά την υπόθεση «Panagi and Shiartou v. Turkey» και η οποία έχει να κάνει με περιουσιακά δικαιώματα στην περιοχή της κατεχόμενης Τύμπου. Στην επιστολή της η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώνει το ΕΔΑΔ ότι «δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχεται κάτω από το άρθρο 36 της Συνθήκης για παρέμβαση στις διαδικασίες του Δικαστηρίου». Για την υπόθεση αυτή η Τουρκία ζήτησε και έλαβε παράταση για να τοποθετηθεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. 
 
Σχολιάζοντας τις πιο πάνω εξελίξεις ο δικηγόρος των υποθέσεων, Αχιλλέας Δημητριάδης, είναι ιδιαίτερα καυστικός ως προς την απόφαση η Κυπριακή Δημοκρατία να στηρίξει την υπόθεση της Αμμοχώστου και όχι της επαρχίας Λευκωσίας. 
 
 
Με δήλωση του στον «Φ» εκφράζει την ικανοποίηση του ότι «επιτέλους η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε στο Δικαστήριο» υπογραμμίζοντας πως θα συμμετάσχει στη μια από τις δύο υποθέσεις. Συνεχίζοντας ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε πως «το ευχάριστο είναι ότι θα υποστηρίξει τους αιτητές στην υπόθεση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ΚΔ «θα υπερασπιστεί τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας που η ίδια εκδίδει στους πολίτες της». 
 
Χαρακτήρισε ως «λυπηρό, γιατί εν τη σοφία του το κράτος αποφάσισε να μη συμμετάσχει» στη δεύτερη υπόθεση που είναι για περιουσίες στην κατεχόμενη Τύμπου. Σύμφωνα με τον Αχ. Δημητριάδη, «αυτό δεν βοηθά τη συγκεκριμένη υπόθεση ειδικά σ’ ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, αλλά επηρεάζει δυσμενώς και όλες τις άλλες υποθέσεις στο ΕΔΑΔ». Καταλήγοντας διαμηνύει πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αλά καρτ και θα πρέπει (το κράτος) να στηρίζει ισότιμα όλους τος πολίτες του». Τέλος, σημείωσε πως είναι η δεύτερη υπόθεση στο ΕΔΑΔ που η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται κατά ανάλογο τρόπο. Είχε προηγηθεί η υπόθεση Ιωάννου που αφορούσε ακίνητη περιουσία στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού.