To Top
14:12 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στριμωγμένη η Κυβέρνηση για Φ.Α. ηλεκτροπαραγωγής
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στριμωγμένη η Κυβέρνηση για Φ.Α. ηλεκτροπαραγωγής
  16 Νοεμβρίου 2019, 10:05 πμ  
 
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή. 
 
Τα πράγματα από χθες έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, έως και απαγορευτικά, με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (E.I.B.) ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να τερματίσει τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν σε ορυκτά καύσιμα –περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου– από το τέλος του 2021. Η Ε.Ι.Β. είναι ένας εκ των κύριων χρηματοδοτών του έργου του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ανάλογη θέση έχει λάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με προγράμματα όπως αυτό που συγχρηματοδοτεί, με πέραν των €100 εκατ. ευρώ, για το τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Ουσιαστικά, αν δεν προχωρήσει τελικά λόγω των εμποδίων που προέκυψαν η διαδικασία που προώθησε η ΔΕΦΑ με τον προτιμηταίο προσφοροδότη και ακυρωθεί ο διαγωνισμός, αφού οι άλλοι δύο προσφοροδότες είχαν απορριφθεί, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα στο εξής για τη χρηματοδότηση τέτοιου έργου. Τόσο η σημαντική συγχρηματοδότηση του τερματικού και των υποδομών όπως και του FSRU από την Ε.Ε. αλλά και η σημαντική χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος από την E.I.B. είναι και οι λόγοι που οδήγησαν αυτή τη διαδικασία σε κατάληξη, αφού το πιο χαμηλό κόστος υποδομών κάνει πιο συμφέρον και το κόστος καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
 
Είναι βέβαιο ότι, αν καταρρεύσει και αυτή η διαδικασία –όπως το ντόμινο αποτυχιών προηγούμενων διαδικασιών την τελευταία δεκαπενταετία– δεν θα μπορεί να υπάρχει επόμενη, αφού δεν θα υπάρχει ούτε συγχρηματοδότηση ούτε και χρηματοδότηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι η εγγεγραμμένη στρατηγική της Κύπρου προβλέπει ότι το τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης θα χρησιμεύσει ως βασική πηγή καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή για την επόμενη πενταετία, μέχρι που να ξεκαθαρίσει η εικόνα για έλευση φυσικού αερίου με αγωγό είτε από κυπριακά κοιτάσματα ή από αυτά των γειτονικών χωρών. Μετά, το εν λόγω τερματικό θα είναι εφεδρικό, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας στην Κύπρο, όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τον αγωγό ή την άντληση φυσικού αερίου.
 
Παράλληλα, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και για την οικονομία και για τα νοικοκυριά το να καταφέρει η Κύπρος να παράγει εντός του 2020 ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο –αντί μαζούτ και ντίζελ που είναι τώρα– αφού οι ποινές που θα ισχύουν για τους ρύπους θα σημαίνουν επιβάρυνση των λογαριασμών με πολλές δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι τώρα.
 
Την ίδια ώρα, όμως, τόσο η ΔΕΦΑ όσο και η Κυβέρνηση θα πρέπει, για να προχωρήσουν με την παρούσα διαδικασία, να ξεκαθαρίσουν σειρά θεμάτων που τέθηκαν, ιδιαίτερα από πλευράς Γενικού Ελεγκτή, ως προς τη διαδικασία επιλογής. Οι νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΦΑ ετοιμάζουν απαντήσεις και εξηγήσεις –κάποιες από τις οποίες περιμένει και το υπουργείο Ενέργειας– ώστε να διαφανεί αν πρέπει να δοθεί ή όχι το πράσινο φως για τις υπογραφές των συμβολαίων, κάτι που θα πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Περαιτέρω καθυστέρηση θα συγκρουστεί με τη λήξη δέσμευσης για το πλοίο που αφορά η προσφορά, το οποίο είναι τώρα μεταφορέας υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου.
 
Ωστόσο, την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Γενικός Ελεγκτής χθες μεταβίβασε και πρόσθετα στοιχεία που έλαβε από εκπρόσωπο ανταγωνιστών σε σχέση με την αξιολόγηση της προτιμηταίας κοινοπραξίας, τα οποία επίσης θα πρέπει να διαλευκανθούν ή ερευνηθούν. 
   
Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα στην περίπτωση που στοιχειοθετηθούν κάποιες από τις καταγγελείες για παρατυπίες, αφού η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μάλλον την ακύρωση του διαγωνισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για εφοδιασμό της Κύπρου με υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπει οριστικά στον κάλαθο των αχρήστων. 
 
Επίσης, ΔΕΦΑ και Κυβέρνηση, ακόμα και στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχαν μεμπτά βήματα στη διαδικασία, θα πρέπει να το τεκμηριώσουν άμεσα και να προσχωρήσουν σε υπογραφές χωρίς χρονοτριβή, αφού η κλεψύδρα της δυνατότητας να αποκτήσει η Κύπρος φυσικό αέριο εντός του 2020 αδειάζει επικίνδυνα.
   
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...