Δεν αποκλείει η ΔΕΦΑ συνεργασία με τη νορβηγική Hoegh LNG για γεφύρωση του κενού των 18 μηνών περίπου για χρήση φυσικού αερίου μέχρι τη λειτουργία του κρατικού τερματικού, εφόσον πρώτα-πρώτα ληφθεί τέτοια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, θα πρέπει πριν συζητήσει επί της ουσίας τέτοιο θέμα, να ξεκαθαρίσουν δύο πράγματα: το νόμιμο των διαδικασιών και η ανταγωνιστικότητα του κόστους. Αυτή ήταν η κατάληξη σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων του νορβηγικού κολοσσού και της ηγεσίας της ΔΕΦΑ, ενώ προηγήθηκε και ανάλογη συνάντηση εκπροσώπων της Hoegh LNG και με την ΑΗΚ.
 
Όπως είναι γνωστό η Hoegh LNG, έχει αφενός υποβάλει αίτηση για εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) σε συνεργασία με την VTTV μέσω των εγκαταστάσεων της τελευταίας στο Βασιλικό, ενώ πρόσφατα υπέβαλε και δεύτερη πρόταση. Η δεύτερη πρόταση, με το ίδιο σχήμα, προβλέπει ότι, για να μην είναι όπως η πρώτη ουσιαστικά ανταγωνιστική του κρατικού αντίστοιχου τερματικού, η λειτουργία του FSRU στις εγκαταστάσεις της VTTV, η πλωτή μονάδα της Hoegh να λειτουργήσει μόνο για την περίοδο από τις αρχές του 2021 μέχρι και τη λειτουργία του κρατικού FSRU μέσω της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), στην οποία συμμετέχουν οι ΔΕΦΑ και ΑΗΚ.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η Hoegh LNG παρουσίασε την επιχειρηματική και τεχνική της πρόταση, ενώ συμφωνήθηκε όπως τα κρίσιμα ερωτήματα της ΔΕΦΑ για την οικονομική πτυχή κυρίως, αλλά και τη διαδικαστική, απαντηθούν σε επόμενο στάδιο.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ δεν απέκλεισε πιθανή συνεργασία, εφόσον δοθούν τεκμηριωμένα και δεσμευτικά στοιχεία που θα κριθούν από τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ. Αυτά αφορούν ότι δεν θα αμφισβητηθεί σε επόμενο στάδιο η λύση του κρατικού τερματικού και ότι η πρόταση στην οικονομική της πτυχή θα εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και ότι ΔΕΦΑ και ΑΗΚ θα κρίνουν ότι το κόστος θα είναι τέτοιο που έχει όφελος στις τελικές τιμές ηλεκτρισμού. Επίσης, από πλευράς ΔΕΦΑ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, να διαπιστωθεί ότι μια τέτοια απευθείας συνεργασία, χωρίς διαγωνισμό και άλλες διαδικασίες, δεν αντιβαίνει στις προβλέψεις της νομοθεσίας και των Οδηγιών της Ε.Ε. Οπότε το ζήτημα έμεινε ανοικτό για περαιτέρω εξέταση και συζήτηση.
 
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, από πλευράς ΔΕΦΑ διά του προέδρου της, εκφράστηκε η αναγνώριση στο εκτόπισμα της Hoegh στον τομέα και ότι αναμενόταν συμμετοχή της στον σχετικό διαγωνισμό για το κρατικό τερματικό, με τη νορβηγική πλευρά να εξηγεί ότι δεν είναι πολιτική της να πωλεί τερματικά, έστω και σε κράτη, αλλά να τα διαχειρίζεται η ίδια διαθέτοντας το τελικό προϊόν, δηλαδή το φυσικό αέριο.