To Top
06:04 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ζητούν την κλεμμένη τους ζωή με αγωγή κατά Ατάογλου
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ζητούν την κλεμμένη τους ζωή με αγωγή κατά Ατάογλου
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2020, 9:43 πμ
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου όρισε την 12η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία απόδειξης της αγωγής της οικογένειας Μιχάλη Θωμαΐδη, από την Αμμόχωστο, εναντίον του προέδρου του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος και μέχρι πρότινος «υπουργού Τουρισμού» στα κατεχόμενα Φικρί Ατάογλου. Κατά την ίδια ημερομηνία, θα εξεταστούν και τα διατάγματα που ζητά από το δικαστήριο η οικογένεια και έχουν να κάνουν με το δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης στην περιουσία της, που παράνομα κατέχει ο Ατάογλου. Η χθεσινή διαδικασία αναβλήθηκε λόγω ασθενείας του δικηγόρου της οικογένειας Θωμαΐδη.
 
Σύμφωνα με τη θυγατέρα του αείμνηστου επιχειρηματία της Αμμοχώστου Μιχάλη Θωμαΐδη, Μαρία, η αγωγή αφορά την παράνομη χρήση μέρους της περιουσίας της οικογένειας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τον Ατάογλου. Και συγκεκριμένα 4 ½ σκάλες γης, τις οποίες μεταβίβασε στη σύζυγο και την κόρη του. Αυτή η έκταση γης αποτελεί προέκταση του χώρου όπου βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο παραγωγής διαφόρων ειδών σνακ Θωμαΐδη, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, και το οποίο αποτελεί παράνομη περιουσία του ψευδοκράτους. Το εργοστάσιο, σύμφωνα με την κ. Μαρία, ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο, με υπερσύγχρονη για την εποχή του τεχνολογία και μέχρι σήμερα παράγονται στις εγκαταστάσεις του πατατάκια τα οποία εξάγονται στην Τουρκία.
 
Η οικογένεια (κατ’ ακρίβεια η εταιρεία της οικογένειας Thomaides Group Holdings), σύμφωνα με την κ. Μαρία Θωμαΐδη, διεκδικεί μέσω της αγωγής της εναντίον του Φικρί Ατάογλου το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για απολεσθέντα εισοδήματα που είχε εξαιτίας της παράνομης κατοχής της γης της από τον ίδιο. Η επίδοση της αγωγής έγινε πριν από έναν χρόνο μέσω e-mail που αποστάληκε στο «υπουργείο Τουρισμού» στα κατεχόμενα, αφού προηγουμένως το δικαστήριο επέτρεψε την εκτέλεση του εντάλματος μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, από μέρους του Ατάογλου δεν υπήρξε καμιά αντίδραση, παρόλο που το κείμενο της αγωγής ήταν στη μητρική του γλώσσα, δηλαδή την Τουρκική. Ο Ατάογλου διαβίβασε την περιουσία της οικογένειας Θωμαΐδη, για την οποία ασκείται η αγωγή σε βάρος του, στη σύζυγό του Σιγκτέμ και την κόρη του Κάνσου. Η διεκδίκηση του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αποζημίωση καλύπτει την περίοδο από το 2005 μέχρι σήμερα. 
   
Γιατί κατατέθηκε η αγωγή
 
«Η μητέρα μας, η κ. Βαλεντίνη, σε ηλικία 32 ετών έμεινε χήρα, με τρία μικρά παιδιά. Επτά χρόνια μετά, σε ηλικία 39 ετών, συνεπεία της τουρκικής εισβολής, χάσαμε τα πάντα. Όλη μας την περιουσία και με τα ρούχα που φορούσαμε περάσαμε στη δύσκολη ζωή της προσφυγιάς. Μη έχοντας και άλλη επιλογή, ξεκινήσαμε από το μηδέν, να φτιάξουμε από την αρχή τις ζωές μας. Η γυναίκα του Μιχάλη Θωμαΐδη, η κ. Βαλεντίνη, είναι μια γυναίκα από εκείνες τις ηρωίδες πρόσφυγες γυναίκες στις οποίες η ζωή δεν χαρίστηκε. Μέχρι σήμερα, συναντούμε στη ζωή μας ανθρώπους Αμμοχωστιανούς που στο άκουσμα ότι είμαστε παιδιά του Μιχάλη Θωμαΐδη συγκινούνται. Και συγκινημένοι μας αφηγούνται άγνωστες σε εμάς ιστορίες για τον πατέρα μας. Για τον καλόκαρδο και προοδευτικό επιχειρηματία της Αμμοχώστου, Μιχάλη Θωμαΐδη. Αυτή η αγωγή εναντίον του Φικρί Ατάογλου κατατέθηκε από την οικογένειά του, για λόγους που μόνο όσοι πόνεσαν πολύ από τη μαύρη προσφυγιά καταλαβαίνουν», μας είπε ακόμη η κόρη του, η κ. Μαρία. 
 
Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Θωμαΐδης
 
Από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Αμμοχώστου που δραστηριοποιήθηκαν έντονα αμέσως μετά την ανεξαρτησία, αυτός ήταν ο Μιχάλης Θωμαΐδης. Ιδιαίτερα γνωστός στον αγροτικό κόσμο, καθώς ήταν από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της συσκευασίας και εξαγωγής γεωργικών προϊόντων και συγκεκριμένα πατατών και εσπεριδοειδών. Διατηρώντας δύο εργοστάσια, ένα στην περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας και ένα στην Αμμόχωστο. Ωστόσο, έχασε πρόωρα και αναπάντεχα τη ζωή του στο πρώτο αεροπορικό δυστύχημα κυπριακού αεροπλάνου και συγκεκριμένα των Κυπριακών Αερογραμμών το 1967, ενώ αυτό πετούσε στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Καταλείποντας τρία παιδιά και τη σύζυγό του η οποία βρίσκεται εν ζωή. Την εξάχρονη Μαρία και τον μεγαλύτερο αδελφό της, που ήταν 12. Έναν μήνα μετά την τραγωδία και την απώλεια του συζύγου της γεννήθηκε και το τρίτο παιδί της οικογένειας. 
 
«Μετά το 1974 και την εισβολή, ο αδελφός του πατέρα μας και η οικογένειά μας προσπάθησαν να ξανασταθούν στα πόδια τους και ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε μόνοι μας, χωρίς να έχουμε βοήθεια από κανένα» δήλωσε ακόμη στον «Φ» η κ. Μαρία Θωμαΐδη.
  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...