Ως πρόχειρες και βεβιασμένες αλλά και μονομερείς έκρινε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την απαγόρευση της συνάθροισης σε χώρους πέραν των 75 ατόμων, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης. Το μέτρο αυτό επηρεάζει έντονα τους χώρους εστίασης και αναψυχής.
 
Μιλώντας στο philenews, o κ. Λεβέντης τόνισε πως ενδεικτικό της προχειρότητας των αποφάσεων της κυβέρνησης, είναι οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις του Υπουργού  Υγείας ο οποίος έκανε λόγο για ποινικά αδικήματα όσων δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης των… απείθαρχων. Ουδείς γνωρίζει επίσης για τον τρόπο αστυνόμευσης και επιτήρησης του μέτρου αφού πολλά μέλη του Συνδέσμου ήδη έχουν καλέσει την Αστυνομία για να πληροφορηθούν χωρίς να λάβουν σαφείς απαντήσεις.
 
 
Υπέδειξε ακόμη ότι η Κυβέρνηση ενήργησε μονομερώς σε αποφάσεις τις οποίες επηρεάζουν και τους χώρους εστίασης και αναψυχής χωρίς να ερωτηθεί ο Σύνδεσμος και να εκφράσει τις απόψεις του.
 
Κληθείς να δώσει παραδείγματα από τις εισηγήσεις του Συνδέσμου, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι όμως και σε άλλες χώρες, θα μπορούσε να αλλάξει η διάταξη των τραπεζιών και των καθισμάτων σε χώρους εστίασης προκειμένου να διατηρείται ασφαλής απόσταση μεταξύ των θαμώνων. Παράλληλα,  σημείωσε, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συστάσεις προς τα μέλη για ιδιαίτερη επιτήρηση των κανόνων υγειηνής σε χώρους και σκεύη που χρησιμοποιούνται από το κοινό.
 
Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ακόμη ότι ο καθορισμός των 75 ατόμων ουδείς γνωρίζει που στηρίχθηκε, ενώ ελλείπει το στοιχείο της αναλογικότητας. Παραδείγματος χάριν ένας χώρος ο οποίος έχει χωρητικότητα 75 ατόμων μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα  ενώ ένας χώρος 500-1000 προσώπων θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των θαμώνων του χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα.
 
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι τα μονομερή μέτρα της κυβέρνησης εγείρουν και άλλα ερωτήματα για τις ζημιές τις οποίες θα υποστούν επιχειρήσεις οι οποίες αφορούν μισθοδοσία προσωπικού, κοινωνικές ασφαλίσεις, ενοίκια χώρων κτλ. Ήδη, όπως είπε αρκετοί χώροι αναψυχής έχουν ακυρώσει εκδηλώσεις και συναυλίες με τεράστια έξοδα στις πλείστες των περιπτώσεων. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τονίζει επανειλημμένα ότι δεν συντρέχουν λόγοι πανικού, εντούτοις τα μέτρα που έλαβε λίγο πολύ τείνουν να θέσουν τη χώρα σε κέρφιου. Σε ότι αφορά δε τους χώρους αναψυχής με τα μέτρα της κυβέρνησης παραλύουν με ανυπολόγιστες συνέπειες.
 
 
Κληθείς να σχολιάσει εάν ο σχολιάσει εάν ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής κάλεσε τα μέλη του να συμμορφωθούν με τα μέτρα της Κυβέρνησης, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως δεν θα καλούσαν ποτέ τα μέλη τους να παρανομήσουν, παρά τις έντονες διαφωνίες για την μονομέρεια των μέτρων.
 
Πηγή: philenews