Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, η διαφορά στην επίπτωση της νόσου στην Πάφο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελεγχόμενες από τη δημοκρατία περιοχές είναι στατιστικά σε λίαν σημαντικό επίπεδο (Chi-square test: 75 – p-value: <0.001 ). Aκόμη, η επίπτωση της νόσου στην Πάφο είναι τετραπλάσια έως πενταπλάσια από την υπόλοιπη χώρα.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου Ασκληπιός, ο οποίος συνήλθε και εξέτασε τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. Όπως αναφέρει, η πόλη και επαρχία Πάφου μετρά από την έναρξη της καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου, αναφέρει πως πέντε μέλη του, ήδη προσβλήθηκαν από τον ιό και ότι πολλά άλλα βρίσκονται σε υποχρεωτικό περιορισμό. Πολλά κρούσματα ανιχνεύτηκαν στο νοσηλευτικό, λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και ασθενείς του Νοσοκομείου Πάφου, ενώ παρατηρούνται ήδη τριτογενείς και τεταρτογενείς διασπορές.

Επισημαίνει δε, πως παρά τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειας των λειτουργών του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση ύποπτων κρουσμάτων καθυστερεί. Οι δυνατότητες υποστήριξης των βαρέως πασχόντων σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολύ περιορισμένες, τονίζεται.

Το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνει έκκληση προς το κοινό να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τις υποδείξεις των ειδικών για την αποφυγή όσο το δυνατό νέων κρουσμάτων με απώτερο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Καλεί τα νοσηλευτήρια της πόλης, δημόσια και ιδιωτικά, σε συνεργασία με την Πολιτεία, να εντατικοποιήσουν τις ενέργειες τους για την προμήθεια της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και να λάβουν όποια άλλα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της υγείας των λειτουργών υγείας.

Οι ενέργειες αυτές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα έχουν τόσο άμεσες επιπτώσεις στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, αφού θα μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό όσο και έμμεσες αφού δεν θα στερήσουν από τον πληθυσμό την απαραίτητη και αναγκαία προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Επιπρόσθετα καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να επιβάλει περισσότερα περιοριστικά μέτρα (lockdown).