Η αρχαία ονομασία της νήσου Κύπρου, «Αλάσια», θα κοσμεί με την λάμψη του άστρου της ένα κομμάτι από το σύμπαν, ταξιδεύοντας μαζί με τον εξωπλανήτη «Ονάσιλο», τον αρχαιότερο ιατρό της Κύπρου,  137 έτη φωτός μακριά από την Γη, στον αστερισμό του Οφιούχου.

Μετά από μια εκστρατεία, η οποία διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μήνες, η Κύπρος επέλεξε το όνομα που θα δώσει στο άστρο και τον εξωπλανήτη της, ένα πρόνομιο που απορρέει από την ένταξη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος CSEO, στη Διεθνή Αστρονομική Ενωση, ΔΑΕ. Αλάσια λοιπόν, θα είναι το όνομα του λαμπερού άστρου, ενώ ο αέριος γίγαντας πλανήτης που το συνοδεύει, θα ονομαστεί Ονάσιλος.

Η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε επίσημα σήμερα από την ΔΑΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυσή της.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι «δόθηκε στην Κύπρο μας μια μοναδική ευκαιρία να διαλέξουμε ονόματα που εκπροσωπούν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας για να δοθούν επισήμως σε ένα άστρο και ένα εξωπλανήτη, να επιλέξουμε ονόματα που εκπροσωπούν την παράδοση και ιστορία της χώρα μας”.

Σημείωσε ότι στη διαδικασία αυτή “πετύχαμε το ευρύ κοινό να ανατρέξει στην ιστορία της χώρας μας και να ανακαλύψει κομμάτια αυτής, και να έχει επαφή με την αστρονομία για προώθηση και ενδυνάμωση της επιστήμης αυτής στην χώρα μας».

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Διεθνής Αστρονομική Ενωση ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου στο Παρίσι τα ονόματα 112 ζευγαριών (άστρο και εξωπλανήτης) που επέλεξαν 112 χώρες στον κόσμο, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον εορτασμό ενός αιώνα από την ίδρυση του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ΔΑΕ, πέραν των 780,000 ατόμων έλαβαν μέρος στην παγκόσμια αυτή εκστρατεία και επέλεξαν ονόματα για τις χώρες τους.

Η Κύπρος είχε την τιμή να ονομάσει ένα άστρο και έναν εξωπλανήτη μέσω της ένταξης του CSEO στη Διεθνή Αστρονομική Ενωση,  που αποτελεί τον επίσημο διεθνή φορέα της αστρονομίας και τον αρμόδιο οργανισμό που ονομάζει όλα τα ουράνια σώματα.
 
Χιλιάδες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ψήφισαν τα πιο αντιπροσωπευτικά ονόματα για να δοθούν στο άστρο και εξωπλανήτη της Κύπρου. Η κριτική επιτροπή της Κύπρου έστειλε τα καλύτερα ονόματα στην Διεθνή Αστρονομική Ένωση η οποία και πήρε την τελική απόφαση.
 
Το κοινό της Κύπρου πρότεινε πέραν των 300 ονομάτων από την μυθολογία και ιστορία της Κύπρου, τα εδέσματα της, τοπωνύμια και γεωφυσικές ονομασίες της Κύπρου, καθώς και από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Από όλα αυτά η κριτική επιτροπή, διάλεξε τα καλύτερα  ονόματα προς μια τελική ψηφοφορία του κοινού.

Κατά την ψηφοφορία του κοινού που κράτησε μία εβδομάδα, μερικές χιλιάδες ψήφισαν τα ονόματα της επιλογής τους,  που έκριναν ότι εκπροσωπούσαν την χώρας μας καλύτερα.
 
Με βάση την ψήφο του κοινού και των κριτών προτάθηκε στις 15 Νοεμβρίου, στην Διεθνή Αστρονομική Ένωση, το επικρατέστερο ζευγάρι – καθώς και δύο εναλλακτικά ζευγάρια. Μετά από ένα μήνα  η ΔΑΕ έλαβε την απόφαση της, η οποία και αναγνώρισε το προτεινόμενο ζευγάρι.
 
Τα μέλη της κυπριακής κριτικής επιτροπής ήταν οι:

Γιώργος Δανός, Πρόεδρος CSEO

Αθηνά Αρσαλίδου, Δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ για θέματα Διαστήματος και Αστρονομίας

Ανδρέας Ευσταθίου, καθηγητής Αστροφυσικής στο Ευρωπαϊκό Παν Κύπρου και μέλος Εθνικής Επιτροπής Έρευνας του CSEO

Χρύσανθος Φάκας, Αστροφυσικός και Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας

Χριστίνα Σιαηλά, Πρόεδρος του «Κύπριοι Νέοι Επαγγελματίες», του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Κύπριος Ερευνητής στην NASA (ονόμασε βράχους στον Άρη στην κυπριακή διάλεκτο)

Έμμη Γεωργιάδου, Ανώτερη Λειτουργός του CSEO

Μετά την επίσημη ανακοίνωση από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση  ο CSEO, που εκπροσωπεί τον διεθνή αυτό οργανισμό  στην Κύπρο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα σε διάσκεψη Τύπου.

Αλάσια και Ονάσιλος

Τα επίσημα πλέον ονόματα του Άστρου και Εξωπλανήτη της Κύπρου είναι:

Η πρώτη με διαφορά στην κατηγορία Αρχαιότητες και Βασίλεια της Κύπρου ήταν η αρχαία ονομασία της Κύπρου – Αλάσια, έτσι για την ονομασία του Άστρου δόθηκε η αρχαία ονομασία της χώρας μας, Αλάσια ή Αλασία. Η ονομασία Αλάσια είναι η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη ονομασία της Κύπρου που ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.

Για τον εξωπλανήτη δόθηκε το επικρατέστερο όνομα από την κατηγορία Αρχαίοι Ιατροί ή Φιλόσοφοι της Κύπρου, το οποίο είναι το όνομα του αρχαιότερου ιστορικά καταγεγραμμένου ιατρού της Κύπρου, Ονάσιλος, που αναγράφεται στην πλάκα του Ιδαλίου που θεωρείται το αρχαιότερο εύρημα συμβολαίου παγκοσμίως. Το άστρο και ο εξωπλανήτης της Κύπρου βρίσκονται στον αστερισμό του Οφιούχου – Ασκληπιού – ο Θεός της Ιατρικής, έτσι ονομάζοντας το άστρο με το αρχαιότερο όνομα της Κύπρου, και τον εξωπλανήτη ή/και μελλοντικούς εξωπλανήτες με τα ονόματα των αρχαίων ιατρών της χώρας μας, συνάδει και με την τοποθεσία του συγκεκριμένου εξώκοσμου (στον αστερισμό του Οφιούχου του Θεού της Ιατρικής) καθώς και εξαίρει την βαθιά ιστορία και πολιτισμό της χώρας μας σαν κέντρο εμπορίου, την Αλάσια, τα βάθη της επιστήμης της Ιατρικής στην Κύπρο, καθώς και την πλάκα του Ιδαλίου.

Τις πιο επάνω ονομασίες πρότειναν οι:

Αλάσια:
–    Αντώνης Γενναδίου
–    Δέσποινα Σπύρου
–    Μαρία Μιχαήλ Σωτηρίου
–    Σταύρος Σταύρου

Ονάσιλος:
–    Αστέρω Μενοίκου
–    Ελιάνα Γωγάκη
–    Ευαγγελία Δημοσθένους
–    Δέσποινα Γεωργίου
–    Χρήστος Αργυρού

Ο Δρ. Ανδρέας Ευσταθίου δήλωσε ότι η αστρονομία είναι η επιστήμη με τεράστιες δυνατότητες ανακάλυψης και ακούμε για τέτοιες ανακαλύψεις σχεδόν καθημερινά μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αυτή η διαδικασία, είπε, πρόκειται να συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες τουλάχιστον καθώς σχεδιάζονται και κατασκευάζονται νέες αστρονομικές εγκαταστάσεις και σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αστρονομική έρευνα και να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία ανακάλυψης.

“Με την ανάπτυξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο αναπτύσσεται μια κοινότητα επαγγελματιών αστρονόμων αποτελούμενη από μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και διδακτορικούς φοιτητές την τελευταία μία ή δύο δεκαετίες. Οι πηγές χρηματοδότησης περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Κύπρος προσχώρησε πρόσφατα σε προπαρασκευαστικό στάδιο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. H ομάδα Αστροφυσικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε πρόσφατα ένα ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την ESA. Ταυτόχρονα, η ομάδα συντονίζει ή συμμετέχει σε άλλα ερευνητικά έργα που σχετίζονται με την Αστρονομία. Μέλη της ομάδας έχουν ήδη δημοσιεύσει αρκετές δεκάδες άρθρα σε διεθνή αστρονομικά περιοδικά σε συνεργασία με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι εκτός από τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, αυτό που είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι να εμπνεύσουμε τους νέους στην Κύπρο να ενδιαφερθούν για την Αστρονομία και να αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στην έρευνα στην Αστρονομία και ότι σε αυτή την προσπάθεια όλοι μας πρέπει να παίξουμε ένα ρόλο: η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, οι ερασιτεχνικές ομάδες αστρονομίας, η πολιτεία.

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η διαδικασία που συμπληρώνουμε σήμερα για την ονομασία του εξωπλανήτη και του άστρου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων. Είναι σαφές ότι η αστρονομία είναι ένα αντικείμενο που γοητεύει τους ανθρώπους στην Κύπρο” είπε.

Ο Χρύσανθος Φάκας, Αστροφυσικός και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Ονοματοδοσίας είπε ότι ο Οφιούχος , ένας από τους Αρχαιότερους Αστερισμούς και ο 13ος του Ζωδιακού Κύκλου, παριστάνει ενδεχομένως  σύμφωνα με την Μυθολογία, τον Ασκληπιό να κρατά ένα φίδι ,  σύμβολο της θεραπείας και της Ιατρικής.

“Το αστέρι  λοιπόν αυτού του φιδιού κλήθηκε η Κύπρος να δώσει το όνομά του καθώς και του πρώτου εξωπλανήτη του.
Όλα αυτά χάρη των συντονισμένων προσπαθειών του Κυπριακού Οργανισμού Εξερευνήσεως του Διαστήματος καθώς και του Προέδρου της Γιώργου Δανού, τους οποίους εκ μέρους της Κυπριακής Αστρονομικής Κοινότητας αλλά και όλων των συμπατριωτών μας τους  συγχαίρουμε για το επίτευγμα τους”, τόνισε ο κ. Φάκας.
 
Πρόσθεσε ότι “η ‘’Αλάσια’’ το προϊστορικό όνομα της Κύπρου και ενδεχομένως και της Αρχαίας Έγκωμης  θα μεταφέρει όλη την ιστορία του νησιού μας από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα,  στον μακρινό Οφιούχο. Η ‘’Αλάσια΄΄ από σήμερα,  137 έτη φωτός μακριά από εμάς, θα συνοδεύεται από τον Εξωπλανήτη Ονάσιλο , έναν εκ των αρχαιότερων καταγεγραμμένων Ιατρών της Κύπρου ο οποίος παρείχε Ιατρικές Υπηρεσίες στο Αρχαίον Ιδάλιον. Από σήμερα λοιπόν ο Κύπριος Ιατρός Ονάσιλος θα περιφέρεται γύρω από την Αλάσια , συνοδεύοντας  και οι δύο μαζί τον μεγάλο Ιατρό Ασκληπιό”.

Κλείνοντας, είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την Λευκωσία να ανακοινώνεται σήμερα αυτή η είδηση η οποία χαροποιεί ιδιαίτερα όλη την Αστρονομική Κοινότητα της Κύπρου αλλά και  όλους τους συμπατριώτες μας.

Νέα προγράμματα για προώθηση αστρονομίας στην Κύπρο

Tα νέα προγράμματα του CSEO για την προώθηση της Αστρονομίας στην Κύπρο σε συνεργασία με τον IAU, την Διεθνή Αστρονομική Ένωση:
 
Μετά από την τεράστια επιτυχία της δράσης για ονομασία εξωπλανήτη και άστρου από την Κύπρο, στην οποία εκατοντάδες πρότειναν ονόματα και χιλιάδες ψήφισαν, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε συνέργεια με την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) ανακοινώνουν χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης δράσεων διάδοσης της Αστρονομίας.
 
Συγκεκριμένα, οργανωμένα σύνολα, λάτρεις της Αστρονομίας, σχολεία και άλλοι, που θέλουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στον χώρο τους ή κοινότητα τους, εκδηλώσεις που προωθούν την Αστρονομία, θα μπορούν να αιτούνται στον CSEO και να χρηματοδοτούνται για αυτές τους τις δράσεις. Ο CSEO θα μπορεί επίσης να παρέχει εφόδια ή / και ομιλητές διεθνούς κλάσης.
 
Επιπλέον, για να φέρουμε εις πέρας όλες αυτές τις δράσεις, η Εθνική Επιτροπή Προώθησης Αστρονομίας της Κύπρου σε συνεργασία με την Διεθνή Αστρονομική Ένωση θα ανοίξει νέες θέσεις για νέα διευθυντικά στελέχη αυτής της Εθνικής Επιτροπής.
 
Αυτοί που θα αιτούνται, για τις πιο πάνω θέσεις θα πρέπει να έχουν είτε πολυετή δράση στην προώθηση της Αστρονομίας ή ανάλογες σπουδές. Τα καταλληλότερα άτομα θα επιλεγούν με βάση την προσφορά τους στην Αστρονομία ή τα ακαδημαϊκά τους προσόντα.
 
Για να αιτηθεί κάποιος για αυτές τις διευθυντικές θέσεις ή στα χρηματοδοτικά προγράμματα του CSEO πρέπει να είναι μέλος του οργανισμού, καθότι η διαδικασία και όροι των αιτήσεων θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη του οργανισμού τις επόμενες μέρες.
 
Για να εγγραφείτε δωρεάν σαν μέλος του οργανισμού και να λάβετε μέρος στα πιο πάνω προγράμματα επισκεφτείτε το: www.space.org.cy/register

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ