Η ακρίβεια «απειλεί» το «αποκούμπι» δεκάδων οικογενειών στη Λάρνακα, που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας και η διαβίωσή τους εξαρτάται από τα τρόφιμα που λαμβάνουν κάθε εβδομάδα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που λειτουργεί στην πόλη από το 2013. Το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας, Κόκος Γερασίμου, μειώθηκαν δραματικά οι δωρητές και πλέον πρέπει ν’ αγοράζονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων κάθε εβδομάδα. 

«Όλα τα χρηματικά αποθέματα του ταμείου έχουν εξαντληθεί», ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο κ. Γερασίμου, υποδεικνύοντας πως η αύξηση στις τιμές των προϊόντων έχει «γονατίσει» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. «Πρέπει πλέον να αγοράζουμε πιο πολλά προϊόντα και οι τιμές τους αυξήθηκαν περίπου 20%-30%. Είχαμε δέκα δωρητές κάθε μήνα που έδιναν χρήματα και έμειναν μόνο τρεις. Οικονομικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και ευτυχώς που υπάρχει ο Δήμος Λάρνακας, που έχει επωμιστεί όλο το κόστος».

Αυτή τη στιγμή, 84 οικογένειες έχουν εγκριθεί και λαμβάνουν κάθε εβδομάδα πακέτα βοήθειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας. Ωστόσο, από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Γερασίμου, υπάρχει αυξητική ροή αιτήσεων αφού έκλεισαν ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν κάποιες οικογένειες που δεν θα λάβουν άμεσα ανεργιακό επίδομα. 

Μεγάλο πλήγμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελεί και η μείωση της εναπόθεσης ξηράς τροφής και άλλων προϊόντων από πολίτες στα ειδικά κιβώτια που βρίσκονται σε υπεραγορές [Αλφαμέγα (κεντρικό), Lidl Cyprus και METRO], που πρόσφεραν μεγάλη ανάσα. «Με αυτά που άφηνε ο κόσμος γεμίζαμε συνήθως έξι καλάθια της υπεραγοράς και τώρα δεν γεμίζουμε ούτε ένα. Ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολλά, είναι εμφανές».

Όπως ανέφερε ο κ. Γερασίμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ξηρά τροφή και βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία συλλογής από κάποιες εταιρείες, που ενημερώθηκαν για την κατάσταση που έχει περιέλθει και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ανάγκες για σκόνη γάλακτος για βρέφη, ενώ εξαντλήθηκε και το απόθεμα που υπήρχε σε παιδικές πάνες. «Διστάζω να κάνω έκκληση προς τον κόσμο να βοηθήσει, επειδή οι περισσότεροι είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Εμείς κάνουμε έκκληση προς τις εταιρείες. Εάν μπορούν να μας βοηθήσουν, θα το εκτιμήσουμε αφάνταστα». 

Ευτυχώς, το σπουδαίο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας, συνεχίζουν να στηρίζουν παραγωγοί φθαρτών στη Δρομολαξιά και εταιρείες που προσφέρουν πουργούρι, μπιφτέκια, αλλαντικά και άλλα κατεψυγμένα προϊόντα. Έτσι, παρά τις δυσκολίες, δεν μειώθηκε η ποσότητα τροφίμων που προσφέρεται κάθε Παρασκευή στις δικαιούχες οικογένειες, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν ανήλικα παιδιά. «Δίνουμε τρεις τσάντες στους δικαιούχους. Η μία έχει επτά διαφορετικά είδη ξηράς τροφής, η άλλη γάλα, ψωμί, αλλαντικά ή άλλα κατεψυγμένα προϊόντα και η τρίτη έχει φθαρτά».  

Ο 78χρονος, Κόκος Γερασίμου, που προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες εδώ και εννέα χρόνια, είναι η ψυχή του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Λάρνακας. Έχοντας τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας, έχει καταφέρει να το διατηρήσει «ζωντανό», δημιουργώντας δίκτυο προμηθευτών και εθελοντών, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Όποιος επιθυμεί να στηρίξει το έργο που επιτελείται, μπορεί να επικοινωνεί με τον κ. Γερασίμου στο τηλέφωνο 97729484.