«Πρότεινα στους αρχηγούς των κρατών μελών να εφαρμόσουν προσωρινούς ελέγχους στην μη ουσιαστική ταξιδιωτική δραστηριότητα προς την ΕΕ. Θα είναι μόνο για 30 μέρες, αλλά μπορεί να επεκταθεί αν χρειαστεί», είπε πριν από λίγο σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα στο twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με τις εξελίξεις στον κορονοϊό.

«Λιγότερα ταξίδια, περισσότερες πιθανότητες να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», λέει η Φον Ντερ Λάιεν,σημειώνοντας πως υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το ιατρικό προσωπικό και οι οικογένειες που ζουν χρόνια στην ΕΕ. 

Αυτό καλύπτει την περιοχή «ΕΕ +», επομένως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ιρλανδία συν τις 4 συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (δηλαδή συνολικά 30 κράτη). Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεσμεύονται από την Κοινή Περιοχή Ταξιδιών τους, ενθαρρύνονται να ευθυγραμμιστούν.

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά όταν είναι συντονισμένα. Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αλλά και να κρατήσουμε τη ροή των αγαθών. Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε τον τομέα των μεταφορών ενεργό για να κρατηθεί η οικονομική συνέχεια», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε μήνυμά της στο twitter. «Προτείνω να έχουμε «γρήγορες οδούς» για να δοθεί προτεραιότητα σε σημαντικές μεταφορές όπως ο ιατρικός εξοπλισμός και τα τρόφιμα».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ζητά να απαγορευθούν όλες οι αφίξεις από τρίτες χώρες στη Ζώνη Σένγκεν. Εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνουν πολίτες των χωρών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, διασυνοριακοί εργαζόμενοι.

Πηγή: Philenews / ethnos.gr