Την πρώτη παρουσίαση και έκθεση γύρω από το graphic novel «Alevtina and Tamara» που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Skolzki παρουσιάζει στις 5 και 6 Απριλίου στη Λεμεσό η επιμελητική ομάδα ARTNOW.

Η εικαστική έκδοση για την Αλευτίνα και την Ταμάρα είναι μια συλλογή από νουάρ παραμύθια, διακοσμημένα με σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις και καλλιγραφικά κειμενικά στοιχεία που προσφέρουν μια ιδιαίτερη ματιά στις δοκιμασίες της ζωής και στην εσωτερική διαμόρφωση.

Ο συγγραφέας εργάστηκε πάνω στη δημιουργία του βιβλίου για περίοδο δέκα και πλέον χρόνων, καθώς εξερευνούσε το εσωτερικό του σύμπαν και τα βάθη της προσωπικότητάς του μέσα από μεταφορές και σύμβολα. Η έκδοση είναι εικονογραφημένη με περισσότερα από 100 σχέδια, τα οποία συνοδεύονται από χειρόγραφες ιστορίες. Κάθε ιστορία είναι μια ξεχωριστή αλληγορί,α αλλά όλες μαζί συνθέτουν μια μεγάλη αφήγηση.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια όταν ασχολήθηκα με την εικαστική εικονογράφηση» σημειώνει ο καλλιτέχνης, που έχει ως βάση την Κύπρο. «Έχοντας κάποιους χαρακτήρες στο μυαλό, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα κόμικ. Η δημιουργική αυτή διαδικασία πήρε αρκετό χρόνο. Συνεχώς το παρατούσα και επέστρεφα ξανά σ’ αυτό. Τελικά, η ιστορία μεγάλωσε τόσο πολύ στο μυαλό μου, που τη μετέτρεψα σε πλήρες βιβλίο, με αργό ρυθμό και παραμυθένια αφήγηση».

Στο εσωτερικό, τα σχεδιαστικά του έργα αναμειγνύονται με πολύχρωμα έργα. Κάθε παράγραφος ξεκινά μ’ ένα περίτεχνο αρχικό γράμμα και υπάρχει ένα όμορφο ψευδόφυλλο. «Ωστόσο, δεν θα βρείτε πληροφορίες για την έκδοση, την τιμή ή ακόμα και το όνομά μου στο εξώφυλλο» εξηγεί ο Skolzki. «Είναι σαν ένα κρυφό, ερμητικό βιβλίο, ή θα μπορούσατε να πει κανείς, ένα μυστικιστικό τεχνούργημα. Είναι εμπνευσμένο από σκοτεινά παραμύθια, χωρίς ενιαία κεντρική ιστορία, αλλά τελειώνει θετικά — διδάσκοντας πώς να αναζητάς και να βρίσκεις την ευτυχία».

Πρωτότυποι πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά και μια έκδοση εικαστικών τυπωμάτων συμπληρώνουν την έκθεση. Ο καλλιτέχνης θα είναι παρών για να υπογράψει το βιβλίο και για να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις πήγες έμπνευσης για το συγκεκριμένο έργο, τη δημιουργική διαδικασία και έκφραση.

Ο Skolzki είναι καλλιτέχνης με έδρα την Κύπρο. Στην πρακτική του στο σχέδιο και στη ζωγραφική αντλεί από την ανάμειξη του υποσυνείδητου και του φανταστικού κόσμου χρησιμοποιώντας μεταφορική οπτική γλώσσα. Εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής και εικονογράφος στη βιομηχανία ανάπτυξης παιχνιδιών τα τελευταία 15 χρόνια. Η εικαστική έκδοση του Skolzki αποτελείται από ιστορίες που διαρθρώνονται ως ξεχωριστή αφήγηση, αλλά όλες μαζί συνθέτουν την εικόνα ενός μεγάλου φανταστικού κόσμου με αλληλένδετους χαρακτήρες.

Το ARTNOW είναι ένα επιμελητικό έργο της κριτικού τέχνης Πολίνα Ντομπρογκάεβα και της ιστορικού τέχνης Αναστασία Σαμσούροβα. Ο κύριος στόχος του ARTNOW είναι η επαγγελματική οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων, η παροχή συμβουλευτικής εντός του πεδίου της εικαστικής παραγωγής και η προώθηση καλλιτεχνών.

  • Λεμεσός, Ξυδάδικο. Παρασκευή 5 Απριλίου, 6-10μ.μ., Σάββατο 6 Απριλίου 12-10μ.μ. Είσοδος ελεύθερη