Την έκθεση ζωγραφικής του Πασκάλη Αναστάση με τίτλο «Ένας κόσμος που χάνεται» φιλοξενεί από την Τετάρτη 3 Απριλίου η γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, στη Λάρνακα.

Η σειρά των έργων είναι η ματιά του καλλιτέχνη στην παραδοσιακή τέχνη της Κύπρου «μια τέχνη η οποία μια μέρα θα χαθεί, όπως τόσα άλλα ‘διαμάντια’, τα οποία αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά» σχολιάζει ο ίδιος.

«Μπορώ ακόμη να πω ότι είναι από υποχρέωση ή, περισσότερο, από σεβασμό, που προσπαθώ να τιμήσω τέτοιους χαρακτήρες, οι οποίοι συνεχίζουν να σηκώνουν ψηλά τα επιτεύγματα της παράδοσής μας– τον Τσαγκάρη, τον Επιπλοποιό, τον Αργυροχόο, τον Χαλκουργό, την Δαντελοποιό, τον Υφαντή και τόσους άλλους. Τα εργαστήριά τους είναι πραγματικοί θησαυροί – χώροι διαχρονικοί, μα καταδικασμένοι να μετατραπούν σε σύγχρονες καφετέριες, να εγκαταλειφθούν ή, ακόμη, να κατεδαφιστούν».

Με αυτό το σκεπτικό ο Πασκάλης Αναστάση επιχειρεί να απαθανατίσει μέσα στα έργα και στα σχέδιά του αυτούς τους ανθρώπους που γνώρισε και δούλεψε μαζί τους στη διάρκεια των χρόνων και κάποιους που γνώρισε πρόσφατα. Η έμφαση δίνεται περισσότερο στις εκφράσεις των προσώπων τους, αντανακλώντας τα χρόνια της αφοσίωσης, καθώς επίσης και τις δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου τους. «Τους ευχαριστώ εγκάρδια που μου επέτρεψαν να τους ζωγραφίσω» αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Ο Πασκάλης Αναστάση γεννήθηκε το 1965 στο στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς και μεγάλωσε στη Δερύνεια. Το 1974 επέστρεψε στο Λονδίνο και συνέχισε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε αγγλικά σχολεία. Από το 1983 μέχρι το 1987 σπούδασε Καλές Τέχνες και Γραφικές Τέχνες στο Barnet College και στο Loughborough College of Art and Design και το 1990 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στο μικρό ορεινό χωριό Βάβλα, της επαρχίας Λάρνακας.

Την περίοδο 2009-10 επέστρεψε στην Αγγλία για σπουδές και αποφοίτησε με πτυχίο καλών τεχνών από το Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον.

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου, καθώς και στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου.

  • Λάρνακα, γκαλερί Κυπριακή Γωνιά (24621109). Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Απριλίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 20 Απριλίου (Δευτέρα – Παρασκευή: 10π.μ. – 1μ.μ. &  4.30μ.μ. – 7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)