Μια σπάνια βραδιά θρησκευτικής και μυστικιστικής μουσικής λαμπρότητας προτείνει στο The Shoe Factory το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος σε συνεργασία με το Institut français de Chypre, την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Ο διεθνούς φήμης Τούρκος δεξιοτέχνης του νέυ Κούντσι Εργκιουνέρ διευθύνει και παρουσιάζει το πρότζεκτ «Ιερές Μελωδίες της Κύπρου», που γεννήθηκε από τη βαθιά ανάγκη των μουσικών να εκφράσουν τον πλούτο των μουσικών στοιχείων που προκύπτουν από τη συμβολή της βυζαντινής και της σουφιστικής μουσικής παράδοσης, οι οποίες θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος του μουσικού τοπίου της Κύπρου.

Μαζί με του στη σκηνή θα βρίσκεται και ο Κύπριος βιρτουόζος ουτίστας και συνθέτης Γιάννης Κουτής, για να παρουσιάσουν τη βυζαντινή μουσική που εκτελείται εδώ και αιώνες και ακούγεται σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου, καθώς και τη μουσική των Σούφι από τις τελετές των περιστρεφόμενων δερβίσηδων που πραγματοποιούνταν στον ιστορικό Μεβλεβί χανέ της Λευκωσίας, που χτίστηκε το 1593 στην καρδιά της πόλης. 

Στη συναυλία θα συμμετάσχει και ο Νίκος Ανδρίκος (λάφτα & φωνή). 

Έργα σημαντικών συνθετών της βυζαντινής μουσικής – μεταξύ άλλων – Ιωάννη Κουκουζέλη(1280-1360), Πέτρου Μπερεκέτη (1680-1715), Πέτρου Λαμπαδαρίου (1733-1777) και του Κύπριου Ιερώνυμου (16ο αιώνα), θα συνενωθούν με τον πιο φυσικό τρόπο με τη σουφιστική μουσική μεγάλων αρχιτεχνιτών όπως οι Οσμάν Ντεντέ (1652-1729), Ισμαήλ Ντεντέ Εφέντη(1778-1846) και Ζεκάι Ντεντέ (1825-1897). 

Ένας συνδυασμός που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα απαράμιλλης ποιότητας. Το πρότζεκτ «Ιερές Μελωδίες της Κύπρου», χρησιμοποιώντας Μακάμια, Τροπική Μουσική ή Οκτώηχο ως μια κοινή μουσική γλώσσα, στοχεύει στην ανάδειξη των ήχων μέσω των οποίων τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός πληθυσμός του νησιού, έχουν εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματά τους εδώ και αιώνες.

Κούντσι Εργκιουνέρ, νέυ

Γεννημένος στο Ντιγιάρμπακιρ, ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του νέυ, Kudsi Erguner, είναι φημισμένος για την ανάδειξη της μουσικής των Σούφι σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας έναν εκτενή κατάλογο διεθνούς αναγνωρισμένης εργογραφίας και δισκογραφίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Παρίσι ως μουσικός, συνθέτης, μουσικολόγος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Παράλληλα με τις συναυλίες του ανά το παγκόσμιο, διδάσκει Τροπική Μουσική στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Codarts του Ρότερνταμ, ενώ διατηρεί ετήσια σειρά εργαστηρίων μουσικής στο Ίδρυμα Cini στη Βενετία. Ο Εργκιουνέρ είναι Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως και Καλλιτέχνης για την Ειρήνη της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Γιάννης Κουτής, ούτι & φωνή

Ο Γιάννης Κουτής σπούδασε εκτενώς την τέχνη του ούτι και απέσπασε δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Κατόπιν, έλαβε το πτυχίο του στην Κλασική Κιθάρα, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Codarts του Ρότερνταμ, όπου σπούδασε υπό τον Κούντσι Εργκιουνέρ. Έχει εμφανισθεί σε πληθώρα συναυλιών και μουσικών φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο, τόσο ως σολίστ όσο και ως συνθέτης. Επί του παρόντος, διαμένει στην Κύπρο, όπου εργάζεται ως μουσικός και συνθέτης, ενώ συνεχίζει τη μακροχρόνια έρευνά του στον τομέα ανέκδοτων Βυζαντινών Μοναστηριακών μουσικών χειρογράφων.

Νίκος Ανδρίκος, λάφτα & φωνή

Ο Νίκος Ανδρίκος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Από το 2004 μέχρι το 2007, έζησε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε ως ψάλτης στον Α΄ Πατριαρχικό χορό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίπλα στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη, Λεωνίδα Αστέρη. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τρία άλμπουμ με δικές του συνθέσεις, οι οποίες ανήκουν στην Οθωμανική μουσική παράδοση, όσο αφορά ύφος, φόρμα, και μελωδικότητα-τροπικότητα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την παραγωγή εκκλησιαστικής αλλά και κοσμικής-αστικής μουσικής κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο, καθώς και με τον προφορικό-ιδιωματικό χαρακτήρα των τεχνοτροπιών αυτών. Ως μουσικός (λάφτα, σάζι, ταμπούρ, φωνή), έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.