Μια όμορφη συνέργεια της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με δύο εξαίρετους Γάλλους καλλιτέχνες, για να παρουσιάσουν έργα Γάλλων συνθετών του ρομαντισμού, αποτελούν οι συναυλίες «Premiere 4» που παρουσιάζονται στις 28 και 29 Μαρτίου.

O καταξιωμένος μαέστρος Πατρίκ Γκαλουά επιστρέφει στο πόντιουμ της ορχήστρας ξεκινώντας τη συναυλία με την αιθέρια «Παβάνα, έργο 50» (1887) του Γκαμπριέλ Φορέ (1845-1924), μια εξαιρετική εισαγωγή σε μια βραδιά γαλλικής κομψότητας.

O κορυφαίος φλαουτίστας σολίστ της Orchestre de Paris, Βενσάν Λουκά, στην πρώτη του συνεργασία με τη ΣΟΚ, ερμηνεύει με την απαράμιλλη τέχνη του το «Κοντσέρτο για φλάουτο» (1934) του Ζακ Ιμπέρ (1890- 1962). Το έργο αναδεικνύει την κατεξοχήν ελεγειακή φύση του φλάουτου μέσα από περίπλοκες μελωδίες και απαιτητικά περάσματα που κόβουν την ανάσα.

Το φινάλε αναμένεται έντονο με τη «Συμφωνία αρ. 2» (1859) του Καμίγ Σεν- Σανς (1835 –1921), ένα έργο που ξετυλίγει μια δυναμική αλληλεπίδραση μουσικών στοιχείων, από το συναρπαστικό φουγκάτο του πρώτου μέρους μέχρι την ενεργητική τελευταία κίνηση.

Συναυλίες

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Πέμπτη 28 Μαρτίου, 8.30μ.μ. 22878688 cyso.interticket.com
  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 29 Μαρτίου, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.com.cy

Πρόγραμμα

  • Gabriel Fauré: Παβάνα, έργο 50
  • Jacques Ibert: Κοντσέρτο για φλάουτο
  • Camille Saint-Saëns: Συμφωνία αρ. 2 σε Λα ελάσσονα, έργο 55

Ο Vincent Lucas κατέχει τη θέση του κορυφαίου σόλο φλάουτου στην Ορχήστρα του Παρισιού ενώ προηγουμένως διατελούσε σόλο πικολίστας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου (Claudio Abbado) για 6 χρόνια. Εργάστηκε επίσης στην Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης. Διατηρούσε ανέκαθεν δύο παράλληλες καριέρες, τόσο ως σολίστ διεθνούς εμβέλειας όσο και ως σολίστ μουσικός ορχήστρας 

Φημισμένος και ως παιδαγωγός, δίνει σεμινάρια (masterclasses) σε όλο τον κόσμο. Το 1995 προσλήφθηκε ως βοηθός του Alain Marion και αργότερα της Sophie Cherrier στο Ανώτατο Εθνικό Κονσερβατόριο Μουσικής του Παρισιού. Το 1999, διορίστηκε επίσης Senior Professor στο CRR of Paris καθώς και Επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Toho Gakuen (Τόκυο) και στο Music House της Αγίας Πετρούπολης.

Χαίροντας αναγνώρισης από τους συναδέλφους καλλιτέχνες, είναι περιζήτητος ως μουσικός δωματίου, έχοντας συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Christoph Eschenbach, Marie- Pierre Langlamet, Laurent Wagschal, Elisabeth Vidal, Emmanuelle Bertrand και les soloists vents της Ορχήστρας του Παρισιού.

Από το 2010 ηχογραφεί αποκλειστικά για την εταιρεία IndeSENS Records και έχει συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις των άπαντων έργων των Dutilleux, Saint-Saens, Debussy, Gaubert, Poulenc και Jevtic, οι οποίες έχουν κερδίσει πολλά βραβεία όπως Classica Choc, 4 Télérama Keys, 5 Diapasons, Supersonic Pizzicato.

Πρόσφατα εξέδωσε σόλο ηχογραφήσεις: “The Art of the French Flute” με τον πιανίστα Emmanuel Strossier, τα Κοντσέρτα του Vivaldi έργο Χ (2019) και τις Φαντασίες του Telemann και του Marin Marais. Πιο πρόσφατα εξέδωσε επίσης ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Paris 1900” με τον πιανίστα Laurent Wagschal με μουσική από την περίοδο αυτή. Επιπρόσθετα, οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν και σύγχρονη μουσική, συνθετών όπως οι Philippe Chamouard και Karol Beffa.

Ο Vincent Lucas παίζει φλάουτο κατασκευής Muramatsu.

Ο Patrick Gallois ανήκει στη γενιά Γάλλων μουσικών που διατηρούν επιτυχημένες διεθνείς καριέρες τόσο ως σολίστ όσο και ως μαέστροι. Στην ηλικία των δεκαεπτά ετών σπούδασε φλάουτο πλάι στον Jean-Pierre Rampal στο Κονσερβατόριο του Παρισιού, και ακολούθως εργάστηκε ως σόλο φλαουτίστας στην Εθνική Ορχήστρα της Λιλ.

Στα εικοσιένα του χρόνια προσελήφθη ως κορυφαίος φλαουτίστας στην Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, υπό τη διεύθυνση του Lorin Maazel. Ακολούθησε μια επταετής περίοδος με πολυάριθμες συναυλίες και ηχογραφήσεις, σε συνεργασία με γνωστούς μαέστρους όπως οι Pierre Boulez και Seiji Ozawa. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, μαθήτευε πλάι στους μαέστρους Leonard Bernstein και Sergiu Celibidache.

Το 1984 αποφάσισε να επικεντρωθεί σε σολιστική καριέρα η οποία τον ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας με περιοδεία στην Ιαπωνία, όπου μέσα σε ένα χρόνο πώλησε 100,000 ψηφιακούς δίσκους με το Κοντσέρτο για φλάουτο του Mozart. Χάρη σε αυτή την επιτυχία, υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία Deustch Grammophon Gesellshaft για την οποία έκανε δέκα ηχογραφήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ίδρυσε την ορχήστρα δωματίου Académie de Paris με φίλους. Συχνά προσκαλείται ως φιλοξενούμενος μαέστρος σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στον Καναδά και την Ιαπωνία.

Η καριέρα του πήρε μια νέα διάσταση όταν διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας Sinfonia Finlandia Jyväskylä στη Φινλανδία το 2003, θέση στην οποία εργάστηκε για 9 χρόνια.

Έχοντας υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία Naxos, έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 40 ψηφιακούς δίσκους για αυτήν, περιλαμβανομένων 25 όπου διευθύνει τις πρώιμες συμφωνίες των Χάιντν, Mauricio Kagel και Peteris Vasks.

Από το 2013, προσκαλείται συχνά σε Ιταλία: I Pommerigi Musicali (Μιλάνο), Ορχήστρα της Πάδουας, Φινλανδία: Φιλαρμονική της Όουλου, Φιλαρμονική της Κουόπιο, Ορχήστρα Δωματίου Σουηδίας, Μεξικό: Ορχήστρα της Γουαδαλαχάρα, Ιαπωνία: Φιλαρμονική της Φουκουόκα, Αργεντινή: Φιλαρμονική του Σαν Χουάν, Φιλαρμονική της Τσεχίας και πολλές άλλες.