Ο κύκλος εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Άξια Λόγου» που έχει ετοιμάσει για τη φετινή χρονιά το Βιβλιοτρόπιο εστιάζει το ενδιαφέρον του στον χρόνο, τη μνήμη και την επαναδιαπραγμάτευση του παρελθόντος μέσα από τη λογοτεχνία.

Στην εποχή της εικόνας, της ταχύτητας και της αδιάκοπης συσσώρευσης πληροφοριών, η λογοτεχνική διαχείριση του χρόνου και η επαναδιαπραγμάτευση της μνήμης από τη νέα γενιά λογοτεχνών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με ποιους τρόπους διαχειρίζεται λογοτεχνικά τον χρόνο και τη μνήμη η Gen Z; Τι είναι αυτό που ωθεί σήμερα νέους λογοτέχνες/ νέες λογοτέχνιδες να ξεκινήσουν έναν αγώνα με τις λέξεις για να παραγάγουν καινούργια λογοτεχνικά έργα; Από πού αντλούν την έμπνευσή τους; Ποια είναι η σχέση τους με τη γλώσσα; Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το δικό τους λογοτεχνικό ύφος; Πώς διαχειρίζονται λογοτεχνικά τη μνήμη και τον χρόνο;

Το Βιβλιοτρόπιο στρέφει την προσοχή του στη νέα γενιά λογοτεχνών και προσκαλεί τους συγγραφείς Χάρη Καλαϊτζίδη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου «Μένη Κουμανταρέα», υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για το έτος 2023), Μιχάλη Μαλανδράκη (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου 2020) και Φοίβο Οικονομίδη (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου 2021) για μια συνομιλία με την Κύπρια βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Α. Ιωάννου (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2023) σχετικά με τη γραφή και τη λειτουργία της λογοτεχνίας στη σημερινή εποχή σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη συζήτηση παρεμβαίνει η ποιήτρια Έρινα Χαραλάμπους.

  • Λεμεσός, Ξυδάδικο, Τετάρτη 27 Μαρτίου, 7.30μ.μ. 99667599

Μιχάλης Μαλανδράκης (Ελλάδα) – Συγγραφέας

Ο Μιχάλης Μαλανδράκης γεννήθηκε το 1996 στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά και της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Εργάζεται στο Τμήμα Μυθοπλασίας της Ε.Ρ.Τ. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Patriot  (2019, εκδόσεις Πόλις) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (εξ’ ημισείας). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους.

Χάρης Καλαϊτζίδης (Ελλάδα)  

Ο Χάρης Καλαϊτζίδης γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Royal Holloway. Αρθρογραφεί με τη στήλη Ιλεκτρίσιτυ στη LiFO, ενώ θεωρητικά και πολιτικά κείμενά του μπορούν να βρεθούν σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Πολεμική Μηχανή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.

Φοίβος Οικονομίδης (Ελλάδα)  

Ο Φοίβος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, συγγραφέας, κειμενογράφος και σεναριογράφος. Το πρώτο του μυθιστόρημα Βορράς (2020, εκδ. Εστία) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021. Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορεί επίσης η ποιητική του συλλογή Ένα Εκατομμύριο Μέρες Ύπνος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Καψαλάκη.

Μαρία Α. Ιωάννου (Κύπρος)

Η Μαρία Α. Ιωάννου γεννήθηκε το 1982 στη Λεμεσό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Reading και εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή πάνω στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα και τη δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια King’s College London και University of Winchester. Διηγήματά της έχουν διακριθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2013 ίδρυσε το διαθεματικό φεστιβάλ λογοτεχνίας Σαρδάμ.

Έγραψε τα βιβλία: Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας (Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011 – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη), Καζάνι (Εκδόσεις Νεφέλη 2015 – υποψήφιο για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα), Θέλω πίσω το κεφάλι μου (Εκδόσεις Μικρόκυκλος 2016), Η μύγα κι η κανάτα (Εκδόσεις Πατάκη 2019 – εικονογράφηση: Φίλιππος Θεοδωρίδης), Οι Ενδιάμεσοι (Εκδόσεις Νεφέλη 2022 – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος). Περισσότερες πληροφορίες.

Έρινα Χαραλάμπους (Κύπρος) – Ποιήτρια

Η Έρινα Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Πάφο το 1980. Ζει στη Λευκωσία. Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία Πλεκτάνη (Θράκα 2020) και ΤΑΥ: είκοσι οκτώ ριπές και ένα πολεμικό ανακοινωθέν (Θράκα 2022).