Από το μοιρολόι της Ηπείρου, τα τραγούδια θρήνου σε κηδείες και οικογενειακούς αποχωρισμούς εμπνέεται η συμμετοχή του Βελγίου στο 24ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2023.

Η χορογραφική πρόταση των Κουν Αουχουστάινεν και Ροζάλμπα Τόρες Γκερέρο με τίτλο «Lamenta», στην οποία συμμετέχουν και εννέα Έλληνες σύγχρονοι χορευτές, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στη Λευκωσία και στις 21 Ιουνίου στη Λεμεσό.

Η πρόταση της βελγικής ομάδας Siamese Cie παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων το 2021 στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο 77ο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Οι συντελεστές εξερευνούν τις ενεργειακές ιδιότητες της μουσικής και των χορών της Ελλάδας θρέφοντας ένα σύγχρονο δημιούργημα.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Siamese Cie (Αουχουστάινεν & Γκερέρο), μετά από ενδελεχή έρευνα, μεταγράφουν παραδοσιακά μοιρολόγια της Ηπείρου στο πεδίο του σύγχρονου χορού. Συνεχίζουν το κοινό καλλιτεχνικό τους ταξίδι, εξερευνώντας τα στοιχειώδη συναισθηματικά βιώματα των ανθρώπων και τον τρόπο που ενσωματώνονται και εκφράζονται στο θέατρο και στον χορό. 

«Ωρέ σήκω, Μαριόλα η μαύρη ν’από τη γη

ωρέ κι από το μαύρο χώμα, ψυχή, καρδούλα μου

Ωρέ με τι ποδάρια η μαύρη να σκωθώ

​ωρέ και χέρια ν’ακουμπήσω, ψυχή Μαριόλα μου.»

To «Lamenta »εστιάζει στα διαφορετικά στάδια συναισθημάτων που βιώνει ο άνθρωπος όταν θρηνεί. Στις τελετουργίες πένθους, στοιχείο κάθε πολιτισμού, οι άνθρωποι εξέφραζαν τα συναισθήματά τους μέσα από το τραγούδι και τον χορό. Η ανάγκη αναπαράστασης αυτών των συναισθημάτων και η συλλογική έκφρασή τους ήταν αυτό που τους βοηθούσε να συμφιλιωθούν με την απώλεια και να προχωρήσουν. 

Στις σύγχρονες κοινωνίες, πολλές τελετουργίες πένθους έχουν πια χαθεί. Πώς συσχετιζόμαστε σήμερα με το παρελθόν και την παράδοση; Πώς αναπαριστούμε σκηνικά τον παραδοσιακό χορό σήμερα, με τρόπο προσιτό στο σύγχρονο κοινό και με μια διαπολιτισμική προοπτική; Στην περίπτωση του ελληνικού μοιρολογιού, μεταγράφοντας την παράδοση στη σύγχρονη χορογραφία συμφιλιωνόμαστε με την απώλεια: μέσα από την απώλεια ή την αλλαγή της παλιάς φόρμας αναδύεται ένα νέο χορευτικό ιδίωμα.

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Δευτέρα 19 Ιουνίου, 8.30μ.μ. 
  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 21 Ιουνίου, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.com.cy

Συντελεστές

  • Χορογραφία/ Ιδέα: Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero
  • Ομάδα χορού: Siamese Cie 
  • Χορευτές: Χριστιάνα Κοσιάρη, Κωνσταντίνος Χαιρέτης, Πετρίνα Γιαννάκου, Δάφνη Σταθάτου, Αθηνά Κυρούση, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Σπυρίδων «Στακ» Χρηστάκης
  • Μουσική διεύθυνση: Ξανθούλα Ντακοβάνου
  • Μουσικοί: Magic Malik (flute, voice) και Νίκος Φιλιππίδης (κλαρινέτο), Κλέων Ανωνίου (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Σόλης Μπάρκη (κρουστά), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρινέτο, καβάλ), Ξανθούλα Ντακοβάνου (φωνή), Λευκοθέα Φιλιππίδη (φωνή), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Στέφανος Φίλος (βιολί), Αυγερινή Γάτση (φωνή), Παναγιώτης Κατσικιώτης (ντράμς), Δημήτρης Κατσούλης (βιολί), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Αντώνης Μαράτος (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά, φωνή) & Θανάσης Τζίνας (φωνή)
  • Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη & Γκι Κουλς
  • Κοστούμια: Peggy Housset
  • Φωτισμοί: Begoña Garcia Navas

Οι χορογράφοι

Κουν Αουχουστάινεν είναι πιστός συνεργάτης της ομάδας χορού les ballets C de la B από το 1991, με την οποία ξεκίνησε να συνεργάζεται αρχικά ως χορευτής σε έργα του Alain Platel. Από το 1997 μέχρι το 2013, υπήρξε φιλοξενούμενος χορογράφος στην ίδια ομάδα χορού, μέσω της οποίας δημιούργησε τα έργα Bâche (2004), που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές ανά το διεθνές, IMPORT/ EXPORT (2006), Ashes (2009) και Audelà (2012). Από το 2013 εργάζεται ως freelanceχορογράφος. Στην Αυστραλία σκηνοθέτησε το χορευτικό σόλο με τίτλο Gudirr Gudirr για τη χορεύτρια Dalisia Pigram και την ομάδα χορού Marrugeku Company. Στην Παλαιστίνη, συνσκηνοθέτησε το Badke (2013) σε συνεργασία με τις Rosalba Torres Guerrero και Hildegard DeVuyst, ένα έργο για δέκα Παλαιστίνιους χορευτές σε παραγωγή KVS, les ballets C de la B και TheQattan Foundation. Είναι, επίσης, ο δημιουργός του Sehnsucht, limited edition (2014) έργο που παρουσιάστηκε στο Oldenburgisches Staatstheater (Γερμανία) και του Dancing Bach (2015) που έκανε πρεμιέρα στο Konzert Theater Bern (Ελβετία). Σε συνεργασία με την Ροζάλμπα Τόρες Γκερέρο, δημιούργησαν τη χορογραφία Hochzeit (2017) που έκανε πρεμιέρα στο Κρατικό Θέατρο του Μάιντς (Staatstheater Mainz) και στην οποία συμμετείχαν είκοσι χορευτές του TanzMainz, πέντε ηθοποιοί, πέντε μουσικοί και φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες και, τέλος, το έργο LeSacre du Printemps (2022).

Η Ροζάλμπα Τόρες Γκερέρο σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Γενεύης και στο Εθνικό Κέντρο Σύγχρονου Χορού (CNDC) της Ανζέ. Ξεκίνησε την καριέρα της με τον Philippe Decouflé στο έργο Decodex και συνεργάστηκε με τον Ismael Ivo στη Βαϊμάρη, στην όπερα Medeamaterial. Από το 1997 μέχρι το 2005 υπήρξε μέλος της ομάδας χορού Rosas, με επικεφαλής την χορογράφο AnneTeresa De Keersmaeker σε συνεργασία με την οποία δημιούργησαν τα ακόλουθα έργα: Drumming, I said I, In real time, Rain, April me, Bitches Brew/ Tacoma Narrows, Kassandra και Raga for a rainy season/ Love Supreme, καθώς και τα έργα ρεπερτορίου Woud, Achterland και Mozart/ Concert Arias-un moto di gioia. Από το 2005 μέχρι το 2015, υπήρξε μέλος της ομάδας χορού les ballets C de la B του Alain Platel, συμμετέχοντας στα έργα VSPRS, Pitié!, Out ofContext και C(h)oeurs. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στις ταινίες Je sens le beat qui monte en moiκαι Cornelius le meunier hurlant του Yann Le Quellec, στον ρόλο της Κασσάνδρας στα έργα DieTroerinnen and Die Rasenden της Karin Beier στο Θέατρο του Αμβούργου (Schauspielhaus), καθώς και με τον πολωνικής καταγωγής Krysztof Warlikowksi στις όπερες Lulu, Don Giovanni, The Bassarids και στο έργο Phèdres(s) με την Isabelle Huppert στο Παρίσι (Théâtre de l’Odéon). Το 2011, δημιούργησε το χορευτικό σόλο Pénombre, σε συνεργασία με τον Γάλλο video artistLucas Racasse, και σε παραγωγή της ομάδας χορού les ballets C de la B. Συνσκηνοθέτησε, σε συνεργασία με τον Koen Augustijnen και την Hildegard Devuyst, το έργο Badke. Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει το Long past για έξι χορευτές, μία ανάθεση της ομάδας σύγχρονου χορού BodhiProject.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Active,