Το μουσικό σχήμα Quartiana από την Ισπανία έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για να μας συνεπάρει με τον μοναδικό, συναρπαστικό και εκπληκτικό ήχο του, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο 26ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μια ημέρα αργότερα θα δοθεί εργαστήρι παραδοσιακών ισπανικών κρουστών και ρυθμών με τον Αλέις Τοβίας.

Τέσσερις εξαίρετοι μουσικοί από τον χώρο της έθνικ τζαζ, μέλη της γνωστής ισπανικής ορχήστρας κρουστών Coetus, αντλούν από την πλούσια μουσική παράδοση της γενέθλιας γης τους για να δημιουργήσουν μια ζωηρή και ζεστή τζαζ με τους ήχους και τους ρυθμούς της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Το σχήμα Quartiana από την Ισπανία αποτελείται από τέσσερα μουσικά αδέρφια– μέλη της γνωστής ιβηρικής ορχήστρας κρουστών Coetus– που παίζουν μαζί πάνω από 25 χρόνια, αντλούν από την πλούσια μουσική παράδοση της γενέθλιας γης τους για να δημιουργήσουν μια ζωηρή και ζεστή τζαζ με τους ήχους και τους ρυθμούς της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του γκρουπ και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών αλληλεπιδράσεων, που κυμαίνονται από την τζαζ έως την παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας, της Μεσογείου και της Βραζιλίας. 

Στο μοναδικό ηχόχρωμα του σχήματος συντελεί ο συγκερασμός ρυθμών, ήχων και στοιχείων από διαφορετικά μουσικά είδη και παραδόσεις, η ενέργεια του αυτοσχεδιασμού και η άνετη οικειότητα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά στα μέλη χάρη στη μακρόχρονη σύμπραξή τους στη σκηνή.

  • Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας- Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής», Παρασκευή 23 Ιουνίου, 8.30μ.μ. 22894531 

* Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο νέος Πρέσβης της Ισπανίας Γαβριέλ Φεράν Καριόν

Συντελεστές

  • Μαρτί Σέρα: σοπράνο και τενόρο σαξόφωνο 
  • Τσάβι Λοθάνο: βαρύτονο σαξόφωνο 
  • Γκιγιέμ Αγκιλάρ: ηλεκτρικό μπάσο 
  • Αλέις Τοβίας: κρουστά

Εργαστήρι παραδοσιακών ισπανικών κρουστών

Το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 5μ.μ. θα δοθεί το εργαστήρι παραδοσιακών ισπανικών κρουστών και ρυθμών με τον Αλέις Τοβίας, έναν από τους πιο γνωστούς δεξιοτέχνες παραδοσιακών κρουστών στην Ισπανία. Προσφέρει ένα μοναδικό master class για επαγγελματίες μουσικούς και μαθητευόμενους οργανοπαίκτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρουστά. 

Εκτός από εξαιρετικός οργανοπαίκτης, ο Αλέις Τοβίας είναι και ιδρυτής της ιβηρικής ορχήστρας κρουστών Coetus με την οποία κερδίζει τις εντυπώσεις στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ στον χώρο της world music, όπως το WOMAD και το BabelMed κι ένας από τους κύριους παραγωγούς του Encuentro de músicas de raíz (encuentroderaiz.com) που είναι ανάμεσα στα πιο διάσημα φεστιβάλ κρουστών στην Ισπανία.

Στο τρίωρο αυτό εργαστήρι, ο Αλέις Τοβίας ο οποίος φέρνει μαζί του ένα μέρος της προσωπικής του συλλογής από ισπανικά παραδοσιακά κρουστά όργανα, όπως η pandereta ή το pandero cuadrado, θα παρουσιάσει την ιστορία τους και τον τρόπο με τον οποίο παίζονται εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, θα δείξει την προσωπική του τεχνική στο παίξιμό τους, την οποία έχει αναπτύξει μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία του, επηρεασμένος και από άλλες παραδόσεις και σύγχρονες τεχνοτροπίες. 

Θα παρουσιαστούν επίσης χαρακτηριστικοί ρυθμοί της ισπανικής παραδοσιακής μουσικής όπως ajechao, sorteao, corrido, jota, sevillanas, bulerias κ.ά.

Το εργαστήρι θα διαρκέσει από τις 5μ.μ. μέχρι τις 8μ.μ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής, υπογραμμένο από τον Αλέις Τοβίας. Τέλος συμμετοχής: 20 ευρώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εργαστήρι πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Θερβάντες.