Ενημερωτική ημερίδα και περιήγηση/ εκδρομή στην περιοχή των μεταλλείων της Ασγάτας διοργανώνει την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ασγάτας και υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Η ημερίδα, με τίτλο «Η πολιτιστική και μεταλλευτική κληρονομιά της Ασγάτας, μέσα από το πρόγραμμα ‘’Μετάλλων Τόποι’’» που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ., περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις σχετικά με την αρχαιολογική, ιστορική, μεταλλευτική, γεωλογική και λογοτεχνική πτυχή των αρχαίων και των σύγχρονων μεταλλείων τόσο της περιοχής Ασγάτας- Καλαβασού, όσο και των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Κύθνου.

Μερικοί από τους ομιλητές είναι η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, ο πρώην διευθυντής της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ) Γεώργιος Μαλιώτης, ο Αρχαιολογικός Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιάννης Βιολάρης, η Ελένη Φιλιππάκη από το Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και ο καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Παντελής Βουτουρής, ο οποίος θα μιλήσει για τις συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία της Κύπρου (1936-1940).

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η περιήγηση/ εκδρομή στους χώρους των μεταλλείων, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα γίνει στις 5μ.μ. στην πλατεία του χωριού, από όπου θα ξεκινήσει η περιήγηση στα σημεία γεω-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα μελετηθούν και θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της Πράξης «Μετάλλων Τόποι- Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο». Με το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει δεξίωση στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασγάτας.

Γαλαρίες εσωτερικά του μεταλλείου των Μαυριδιών

Για την περιήγηση θα ξεκινήσει λεωφορείο από την Λευκωσία (χώρος στάθμευσης Σταδίου ΓΣΠ- δυτική κερκίδα) στις 4 μ.μ. Ο αριθμός των θέσεων στο λεωφορείο είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ενδιαφερόμενοι από άλλες επαρχίες μπορούν να έρθουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Για καλύτερο συντονισμό, όλοι όσοι σκοπεύουν να λάβουν μέρος στην περιήγηση θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον σχετικό σύνδεσμο. Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα τηλέφωνα 99375959 και 99813385.

Η Πράξη «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.