Το νέο βιβλίο του Χρήστου Μαυρή «Ένας Αυτόχθων του Θανάτου, Στάσεις στο Ποιητικό Έργο του Αντώνη Φωστιέρη» παρουσιάζουν στη Λευκωσία την Παρασκευή 15 Μαρτίου οι εκδόσεις Ηλία Επιφανίου και ο συγγραφέας.

Μέσα από τις σελίδες του, ο συγγραφέας παρουσιάζει το ποιητικό έργο ενός εκ των σημαντικότερων ποιητών της Γενιάς του ’70, του Αντώνη Φωστιέρη.

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Θέατρο Χώρα, στην Πλατεία Αρχιεπισκοπής, την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 7μ.μ. Χαιρετισμούς απευθύνουν ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου.

Ομιλητές είναι η Νάντια Στυλιανού, ανώτερη μορφωτική λειτουργός στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και ο Κυριάκος Ιωάννου, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΑΠΘ και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Κυπριακή Εστία».

Θα ακολουθήσει μελοποιημένη ποίηση του Χρήστου Μαυρή από τον συνθέτη και ερμηνευτή Ανδρέα Α. Αρτέμη, ο οποίος θα αναφερθεί σε αισθητικές προσεγγίσεις για την ποίηση του τιμώμενου. Η δημοσιογράφος Κική Περικλέους θα διαβάσει ποιήματα του Χρήστου Μαυρή.

Εκδ. Ηλία Επιφανίου, Σελ. 153

Το βιβλίο αυτό, στις σελίδες του οποίου ο συγγραφέας διατυπώνει την ερμηνευτική πρότασή του για κάποια σημεία ποίησης του Α. Φωστιέρη, και το οποίο όχι μόνον δεν διεκδικεί το αλάνθαστο αλλά δεν έχει και τη φιλοδοξία να θεωρείται εξαντλητικό, έχει ως τίτλο «Ένας αυτόχθων του θανάτου», γιατί υποδηλώνει σαφώς το κυρίαρχο θέμα που δεσπόζει στο μεγαλύτερο μέρος του αλλά, παράλληλα, και τη σταθερή διάθεση του ποιητή ν’ αναμετρηθεί γενναία με αυτό το θλιβερό και βασανιστικό θέμα, όπως, εξάλλου, φανερώνεται και μέσα απ’ όλο το ποιητικό έργο του.

Τον συνοδεύει και τον συμπληρώνει ο υπότιτλος «Στάσεις στο ποιητικό έργο του Αντώνη Φωστιέρη», που υποδηλώνει τη σκόπιμα βαθμιαία-τμηματική, την κατά διάφορες φάσεις και χρονικά διαστήματα κριτική ανάγνωσή από τον συγγραφέα.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο, πέρα από την εισαγωγή, συγκροτείται και από άλλα δέκα μέρη που είναι στην ουσία δέκα αυτοτελή δοκίμια που υπέχουν ρόλο μικρών κεφαλαίων. Σε αυτά τα δέκα εκτενή δοκίμια εξετάζονται και αναλύονται διάφορα θέματα που συναντάμε στην ποίηση του Α. Φωστιέρη, όπως είναι π.χ. το θέμα της λειτουργίας του μαύρου χρώματος ή του σκοταδιού και γενικά των συμβόλων που υπάρχουν στην ποίησή του, της λειτουργίας του αμφίσημου φωτός, των ερωτημάτων, των διακειμενικών αναφορών και των απόηχων στην ποίησή του, της προστακτικής / υποτακτικής έγκλισης των ρημάτων, της επίτασης, της ζωγραφικής, του διαβρωτικού φόβου.

Ο Χρήστος Μαυρής

Ο Χρήστος Μαυρής γεννήθηκε το 1954 στη Κύπρο. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα και παρακολούθησε Ανθρωπιστικές Σπουδές στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Επίσης παρακολούθησε εξάμηνο επιστημονικό σεμινάριο στην Επικοινωνία και στα Μ.Μ.Ε., υπό την εποπτεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλες εφημερίδες. Από το 1998 μέχρι το 2009 δίδαξε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα επτά ποιητικές συλλογές καθώς και βιβλία-μονογραφίες για τους ποιητές Μανόλη Αναγνωστάκη, Τάκη Σινόπουλο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Μανόλη Πρατικάκη, Κατερίνα Γώγου, Γιώργο Θεοχάρη, Κώστα Μόντη, Μιχάλη Πασιαρδη, Πίτσα Γαλάζη και Ανδρέα Σισμάνη. Ακόμη έχει εκδώσει ένα βιβλίο με συνεντεύξεις με τον Μάριο Τόκα κ.ά..

Η ποιητική συλλογή-του Ενέδρα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο των Μορφωτικων Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για άτομα κάτω των 27 χρονών, η δε συλλογή-του Αποκαθήλωση τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, τουρκικά, σερβικά, βουλγαρικά, ρουμανικά, κροατικά και ιταλικά.

Τον Αύγουστο του 2015, το ιταλικό περιοδικό Soglie Anno XVII, n. 2. δημοσίευσε επτα ποιήματά του, στα ιταλικά και ελληνικά, από τη συλλογή Στις πολιτείες των αλλόκοτων πουλιών, μεταφρασμένα από τον Crescengio Sangilio.

Ο συνθέτης Αδάμος Κατσαντώνης έχει μελοποιήσει ποιήματα του που περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο Δεν μοιράζεται η πατρίδα και η εκ Θεσσαλονίκη συνθέτρια-ερμηνεύτρια Αριάδνη (Φιλιππίδου) μελοποίησε ποιήματα του από τις συλλογές του Ο εσπερινός της μνήμης και Στις πολιτείες των αλλόκοτων πουλιών.

Το 2017 κυκλοφόρησε σε ψηφιακό δίσκο μουσικό έργο που τιτλοφορείται Ακατοίκητο όνειρο σε Νερένια μάτια…. Πρόκειται για μία σειρά ποιημάτων-του, από τις ποιητικές συλλογές Ο εσπερινός της μνήμης και Στις πολιτείες των αλλόκοτων πουλιών, που μελοποίησε ο συνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης.