Ματαιώθηκε τελικά, για τεχνικούς λόγους, η περιήγηση και μια ανοιχτή συζήτηση με τον Τζον Μάλκοβιτς με θέμα το ιστορικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου στον Πρόδρομο.

Αντί αυτής, ο δημοφιλή Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, που βρίσκεται στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα για σειρά παραστάσεων, θα συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση στο κτήριο του ΘΟΚ στη Λευκωσία, την Πέμπτη το μεσημέρι (12μ.). Η ιδιαιτερότητα της ανοιχτής συζήτησης μαζί με τον επικεφαλής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου Αλεξάντερ Βάινσταϊν, είναι το επίκεντρο όχι μόνο στην τέχνη και την κουλτούρα, αλλά και την οικονομία, απευθυνόμενος έτσι και σε επιχειρηματικά στελέχη με ενδιαφέρον στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός ηθοποιός βρίσκεται ξανά στην Κύπρο τον Μάιο για να παρουσιάσει την παράσταση «The Infamous Ramires Hoffman» (δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες) στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου.

  • Λευκωσία, Κτήριο ΘΟΚ, Πέμπτη 16 Μαΐου, 12μ. CITF

The Infamous Ramires Hoffman

Ο Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη πιανίστρια Αναστασία Τερένκοβα παρουσιάζουν το έργο «The Infamous Ramires Hoffman» που βασίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Ρομπέρτο Μπολάνιο «Η Ναζιστική Λογοτεχνία στην Αμερική».

Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου.

Οι Μάλκοβιτς και Τερένκοβα δημιούργησαν ένα μουσικοθεατρικό one-man show που συνδυάζει μια συναρπαστική προφορική αφήγηση με τη δυνατή, παθιασμένη μουσική του ταγκό, η οποία προσφέρεται σε μια γκάμα από παραδοσιακές έως σύγχρονες εκφράσεις. Η πλούσια φωνή του Μάλκοβιτς και ένα στιβαρό μουσικό τρίο υπό την καθοδήγηση της Τερένκοβα μάς μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, σε έναν άλλο κόσμο- έναν κόσμο μυστηρίου και κινδύνου.

Επίκεντρο της ιστορίας είναι ο φανταστικός συγγραφέας Ραμίρες Χόφμαν. Ο Χόφμαν, εκμεταλλευόμενος το πραξικόπημα στη Χιλή του 1973, στέκεται επικεφαλής της τοπικής μηχανής προπαγάνδας.  Αυτός γίνεται ο εμπνευστής μιας λογοτεχνικής εκστρατείας που δικαιολογεί τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες.

Ο κεντρικός ρόλος του Χόφμαν ερμηνεύεται από τον Μάλκοβιτς, που σκηνοθετεί το δρώμενο. Η παράσταση συνοδεύεται από μουσική που ερμηνεύεται από ένα τρίο – βιολί (Αλίσα Μάργκιουλις), μπαντονεόν (Περ Άρνε Γκλόρβιγκεν) και πιάνο- υπό την καθοδήγηση της Αναστασία Τερένκοβα. Η παραγωγή χρησιμοποιεί συνθέσεις των Άστορ Πιατσόλα, Άλφρεντ Σνίτκε, Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ, Αντόνιο Βιβάλντι, Τζοβάνι Σολίμα, Αλμπέρτο Ιγκλέσιας και άλλων εξαιρετικών συνθετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μάλκοβιτς, το έργο αφηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα για τον οποίο η αισθητική συμπίπτει με την ηθική και ο οποίος θεωρεί ότι το έργο πρέπει να εκτιμάται πάνω από κάθε ανθρώπινο ιδεώδες. «Το βιβλίο του Μπολάνιο περιλαμβάνει ιστορίες φανταστικών ναζί, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κάποια σχέση, έστω και ισχνή, με τον κόσμο της λογοτεχνίας – τόσο τον πραγματικό όσο και τον εντελώς επινοημένο από τον Μπολάνιο. Αν και διασκεύασα αρκετές από τις ιστορίες, αποφάσισα τελικά να επικεντρωθώ στην ιστορία του Κάρλος Ραμίρες Χόφμαν. Ίσως κάποια μέρα επιστρέψω για να επισκεφθώ τους άλλους χαρακτήρες ή σε κάποια άλλη, εντελώς διαφορετική μορφή».

«Αυτό το έργο για μένα είναι πραγματικά μια εξερεύνηση του μυστηριώδους σύμπαντος της ανθρώπινης φύσης για το οποίο γνωρίζουμε ακόμα ελάχιστα» αναφέρει από την πλευρά της η Αναστασία Τερένκοβα. Χάρη στη σύνθεση μεταξύ μουσικής και κειμένου, η ιστορία αφηγείται σε πολλαπλά επίπεδα και δημιουργεί μια αφήγηση που ξεπερνά κατά πολύ το πεδίο της συνείδησης. Η μουσική μπορεί να οδηγήσει την ιστορία οπουδήποτε, αυτή είναι η ομορφιά της και η ανείπωτη, μερικές φορές τρομακτική δύναμή της. Η μουσική πάντα μας παρασύρει σε μια συζήτηση και τελικά γίνεται μια συζήτηση με τον εαυτό μας».

  • Λεμεσός, Παττίχειο Θέατρο, Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Μαΐου, 7μ.μ. Sold Out Tickets

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF) είναι ένα φιλόδοξο θεατρικό πείραμα που φέρνει στην Κύπρο παραστάσεις μεγάλων θεατρικών ονομάτων από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ολοκληρώνεται στις 16 Ιουνίου.