Στην Κύπρο και τη Λευκωσία περιοδεύει η παραγωγή με το έργο του Άγγελου Ανδρεοπούλου «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός Άγιος», που πραγματεύεται τη ζωή του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη ενώ ήταν εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Λόγω ασθένειας του ηθοποιού, οι παραστάσεις μεταφέρονται για τις 26 και 27 Απριλίου στο Θέατρο Δέντρο.

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά κι έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Λιακόπουλου και πρωταγωνιστεί ο Γιώργης Κοντοπόδης.

Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοί καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν διαφορετικοί, σαλεμένοι, ιδιαίτεροι, τρελοί. Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοί στα ιδανικά τους. Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου. Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου.

Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με έργα που εντυπωσιάζουν οποιοδήποτε τα αντικρίζει… μα και με ατέλειωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξίωσης στην πορεία της ζωής του.

Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμεί, ακόμα, το Α’ Νεκροταφείο, ο Σάτυρος, η Μήδεια, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της -μπροστά από την εποχή του- τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται.

Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού… 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κάτω από άθλιες συνθήκες… άλλα 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννούλη Χαλεπά.

«Με οδηγό την αγάπη σε αυτή την ψυχή και σε αυτόν το καλλιτέχνη, προσπάθησα να σταθώ στο πλάι του, να τον αγκαλιάσω, να ακούσω τις σκέψεις του, να νιώσω τους χτύπους της καρδίας του και να ‘σμιλέψω’, με τις οδηγίες του, τον ρόλο και την παράσταση» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

«Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της μοναδικής αυτής διαδρομής, η επίσκεψη στο σπίτι του – μουσείο, στον Πύργο, στο ευλογημένο νησί της Τήνου, η προετοιμασία για την πρεμιέρα που έγινε εκεί και η μαγική παράσταση στα σκαλιά, που είχε ο ίδιος πατήσει και στον προαύλιο χώρο που είχε ονειρευτεί, είχε πονέσει, είχε λαξεύσει το μάρμαρο… αυτο το μάρμαρο που είχε παγώσει την καρδιά του. Πάλι, από τον Πύργο της Τήνου και το σπίτι του Γιαννούλη, στις 24 Αυγούστου, ημέρα γέννησής του, ξεκινήσαμε και φέτος για Δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις μας, με εμένα να επιθυμώ, μετά την περσινή μεγάλη περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, να μεταδοθεί το μήνυμα της αγάπης σε ακόμα περισσότερους θεατές, γιατί η αγάπη είναι αρκετή για να αγγίξεις έναν άνθρωπο, να τον αφουγκραστείς, να τον μαλακώσεις… να τον θεραπεύσεις» προσθέτει ο Αλ. Λιακόπουλος.

Συντελεστές

  • Κείμενο: Άγγελος Ανδρεόπουλος
  • Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
  • Σκηνικό – εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος
  • Φωτογραφίες: Ραμπελλα Γρε – Μιχάλης Παπαδόπουλος – Περικλής Μπαλάτσος
  • Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος
  • Παραγωγή: Erofili Productions
  • Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

Παραστάσεις

  • Λευκωσία, Θέατρο Δέντρο, Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Απριλίου, 8.15μ.μ. 99825452 Διάρκεια: 80’ Sold Out Tickets και καταστήματα Stephanis.

Τρέιλερ: