Προβολή με τη διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ταινία της Νταρίν Σαλάμ «Farha» (2021) διοργανώνει το Σάββατο 27 Απριλίου η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο. Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο Πάνθεoν, στις 8μ.μ.

Διαδραματίζεται τις απαρχές του 1948 και αφηγείται την συνεχιζόμενη τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού, μέσα από τις εμπειρίες της έφηβης Παλαιστίνιας Φάρχα. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και περιγράφει την αληθινή ιστορία μιας οικογενειακής φίλης της σκηνοθέτριας. 

Περιστρέφεται γύρω από την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, της Φάρχα, η οποία μέσα από τη μικρή αποθήκη όπου την είχε κρύψει για να την προφυλάξει ο πατέρας της, γίνεται μάρτυρας των φρικαλεοτήτων των Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό της. Η Φάρχα, που το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «χαρά», ως συμβολική αναφορά στην ευτυχισμένη ζωή της πριν τα γεγονότα, βλέπει τα όνειρα και τη ζωή της να γκρεμίζονται ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου του 1948 που οδήγησε στον ξεριζωμό 700 χιλιάδων Παλαιστινίων κι έχει μείνει στην ιστορία ως «Νάκμπα»- Καταστροφή.

Όπως η ίδια η σκηνοθέτης Νταρίν Σαλάμ έχει πει, δεν υπάρχουν πολλές ταινίες για την περίοδο αυτή, παρόλο που η Νάκμπα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των Παλαιστινίων. Στην προσπάθεια της Σαλάμ να καταγράψει μέσω της τέχνης το δράμα του λαού της, είχε διαμαρτυρηθεί έντονα το κράτος του Ισραήλ, ιδιαίτερα όταν μετά από τις εξαιρετικές κριτικές και τη μεγάλη της επιτυχία η ταινία είχε επιλεγεί να προβληθεί από το Netflix. 

Παρά τις διαμαρτυρίες, η ταινία συνεχίστηκε να προβάλλεται με επιτυχία και με θεατές να δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όσοι συγκινήθηκαν με την ιστορία της Άννας Φρανκ θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν τη «Φάρχα».

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Νταρίν Τζ. Σαλάμ συμμετείχε σε σειρά διεθνών φεστιβάλ κερδίζοντας το βραβείο κριτικών ως καλύτερης ταινίας για το 2022 στο Αραβικό Φεστιβάλ του Μάλμε και το βραβείο καλύτερης νεανικής ταινίας μεγάλου μήκους για το 2022 στο Asia-Pacific Screen Awards, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας για το 2023.

Η προβολή είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.