Με ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ για βιολοντσέλο και πιάνο από τον εξαίρετο Ισπανό τσελίστα Πάου Κοντίνα και την εντυπωσιακή Πορτογαλίδα πιανίστρια Μάρτα Μενέζες αποχαιρετά τον Νοέμβριο το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.

Για το ντεμπούτο τους στην Κύπρο, οι Κοντίνα και Μενέζες θα ερμηνεύσουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα πλούσιο στην πολυτυπία και πρωτοτυπία της πορτογαλικής και ισπανικής μουσικής κληρονομιάς, με έργα των Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Μανουέλ ντε Φάγια, Λουίς ντε Φρέιτας Μπράνκο και Γκασπάρ Κασαντό.

Το ρεσιτάλ συνδιοργανώνεται με τις Πρεσβείες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, επί τη ευκαιρία της ολοκλήρωσης της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Γεννηθείς το 1988 στη Βαρκελώνη, ο Πάου Κοντίνα έχει εμφανισθεί εκτενώς ως σολίστ και μουσικός δωματίου σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες ανά την Ευρώπη, μεταξύ άλλων, Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Κοντσερτχεμπάου του Άμστερνταμ, Φλαζέ και Μποζάρ των Βρυξελλών, Αμφιθέατρο της Βαρκελώνης και Μέγαρο Καταλανικής Μουσικής. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ με διακεκριμένες ορχήστρες όπως Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Λιέγης, Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρκελώνης, Ορχήστρα Δωματίου της Βαλονίας, Συμφωνική Ορχήστρα Ισπανικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στη Μαδρίτη.

Η Μάρτα Μενέζες είναι μια από τις πιο εξέχουσες Πορτογαλίδες πιανίστριες της γενιάς της, φημισμένη για τη λεπτότητα και τη μουσική ευαισθησία των ερμηνειών της. Έχει εμφανισθεί σε σπουδαίες αίθουσες μουσικής και φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο όπως: Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Πεκίνο, St. Martin-in-the-Fields στο Λονδίνο, Φεστιβάλ Φρεντερίκ Σοπέν στη Βαρσοβία, και Πολιτιστικό Κέντρο Μπελέμ στη Λισαβώνα.

Έχει συμπράξει με ορισμένες από τις πιο σημαίνουσες ορχήστρες στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, Μητροπολιτική Ορχήστρα της Λισαβώνας και Εθνική Ορχήστρα Ισπανίας.

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org

Πρόγραμμα

  • Λούντβιχ βαν Μπετόνβεν (1770-1827): Σονάτα για Βιολοντσέλο Αρ.3 σε Λα μείζονα, Έργο 69
  • Λουίς ντε Φρέιτας Μπράνκο (1890-1955): Σονάτα για Βιολοντσέλο
  • Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946): Λαϊκή Ισπανική Σουίτα (από τα Επτά Λαϊκά Ισπανικά Τραγούδια)
  • Γκασπάρ Κασαντό (1897-1966): Requiebros

PAU CODINA βιολοντσέλο  

Έχοντας αποσπάσει βραβεία σε πλειάδα διαγωνισμών, ο Πάου Κοντίνα έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Guilhermina Suggia, το Βραβείο Schlosskonzert του Φεστιβάλ Βιολοντσέλου του Κρόνμπεργκ, το Πρώτο Βραβείο στον Μουσικό Διαγωνισμό Νέων Ισπανίας, το Τρίτο Βραβείο και το Βραβείο Κριτικών στον Διαγωνισμό Primer Palau της Βαρκελώνης.

Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολοντσέλο σε ηλικία πέντε ετών υπό την Eulàlia Subirà στη Βαρκελώνη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Γεχούντι Μενουχίν, της Μουσικής και Δραματικής Σχολής του Γκίλντχολ στο Λονδίνο και του Μουσικού Παρεκκλησίου Βασίλισσας Ελισάβετ του Βελγίου, όπου σπούδασε υπό τους Louise Hopkins και τον Gary Hoffman. Προσφάτως έγινε μέλος των συνόλων Esbjerg, και Oculi, και του Τρίο Fortuny.

MARTA MENEZES πιάνο

Τα ρεσιτάλ της Μάρτα Μενέζες διερευνούν τον διάλογο μεταξύ παράδοσης και πρωτοτυπίας, μέσα από προτάσεις που αναδεικνύουν τις αποχρώσεις, τη λεπτότητα και τη μουσική ευαισθησία των ερμηνειών της. Το ρεπερτόριό της, άρτια επιμελημένο, αντικατοπτρίζει την αγάπη της για τον Μπετόβεν, και εκτείνεται από την μπαρόκ μουσική μέχρι τη σύγχρονη, περιλαμβάνοντας συχνά έργα λιγότερο γνωστών συνθετών, πολλοί από τους οποίους είναι Πορτογάλοι.

Η Μάρτα έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση της πορτογαλικής μουσικής, την οποία εντάσσει στις συναυλίες της.

Ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στο πιάνο στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής της Λισαβώνας. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με την ανώτατη διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής υπό τον Dmitri Alexeev και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Arnaldo Cohen, αποκτώντας το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Ινδιάνα – Σχολή Μουσικής Jacobs.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, έχει αποσπάσει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων.