Ένα ρεσιτάλ για κλασική κιθάρα με τον Βούλγαρο κιθαρίστα Νταβίντ Ντιάκοφ, ένας από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες της γενιάς του, φιλοξενεί το Σάββατο 27 Απριλίου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας EGTA– Κύπρου.

Όπως κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, οι κιθαρόφιλοι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία. Για το ρεσιτάλ του στο The Shoe Factory ο Ντιάκοφ θα εντυπωσιάσει με τη δεξιοτεχνία του σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με έργα των Αλμπένιθ, Πιατσόλα, Μπάριος, Ταρέγκα, Καστελνουόβο- Τεντέσκο, ντε Φάγια και Τζιουλιάνι.

Ο Νταβίντ Ντιάκοφ είναι νικητής σε περισσότερους από 20 διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας, μεταξύ άλλων, Forum Βιέννης, Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας του Κόμπλεντς, και Γκραν Πρι Κιθάρας του Άαχεν στη Γερμανία, Διαγωνισμό της Νταϊτζόνγκ στη Νότιο Κορέα, Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Βέροιας, κι έχει εμφανισθεί ως σολίστ με πέραν των 40 ορχηστρών, συμπεριλαμβανομένων της Ορχήστρας Orpheus, της Φιλαρμονικής της Σόφιας και της Φιλαρμονικής Αθηνών. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Ισαάκ Αλμπένιθ (1860-1909): Granada & Asturias από την Ισπανική Σουίτα, Έργο 47, σε διασκευή Ντιάκοφ
  • Άστορ Πιατσόλα (1921-1992): Otoño Porteño
  • Αγκουστίν Μπάριος (1885-1944): Chôro de Saudade
  • Φρανθίσκο Ταρέγκα (1852-1909): Las dos Hermanitas (βαλς) & Φαντασία σε θέματα από την Τραβιάτα
  • Μάριο Καστελνουόβο – Τεντέσκο (1895-1968): Capriccio Diabolico, Έργο 85 (Εις τον Παγκανίνι)
  • Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946): Homenaje pour Le Tombeau de Debussy
  • Μάουρο Τζιουλιάνι (1781-1829): Rossiniana Αρ.1

Ο Βούλγαρος κιθαρίστας έχει ερμηνεύσει ρεσιτάλ και έχει εμφανισθεί ως σολίστ με ορχήστρες ανά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, όπου έχει επίσης διδάξει master-classes στο Κεντρικό Ωδείο του Πεκίνου, στο Ωδείο Μουσικής της Τιαντζίν, μεταξύ άλλων. Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος του, «Il Diabolico», για τη δισκογραφική εταιρεία KSG Exaudio, με έργα Μπαχ και Παγκανίνι, έχει αποσπάσει τις επευφημίες των μουσικοκριτικών. 

Γεννημένος το 1994 στο Βέλγιο, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία οκτώ ετών. Σε ηλικία 11 ετών έγινε δεκτός στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, όπου ξεκίνησε τις προπτυχιακές του σπουδές υπό τον Ντίμιταρ Ντοϊτσίνοφ και την ίδια χρονιά ερμήνευσε το Κοντσέρτο για Κιθάρα, Έργο 30 του Τζιουλιάνι με την Ορχήστρα Orpheus. Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ο Ντιάκοφ έδωσε περισσότερες από 40 συναυλίες ως σολίστ με διαφορετικές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαρμονικής της Σόφιας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αθηνών. Ο Ντιάκοφ συνέχισε τις σπουδές του στη Βουλγαρική Εθνική Μουσική Σχολή στη Σόφια υπό τη Στολίνα Ντόμπρεβα και το 2010 μετοίκησε στη Γερμανία για να σπουδάσει υπό τον Ούμπερτ Κέπελ στη Διεθνή Ακαδημία Κιθάρας του Κόμπλεντς και εν συνεχεία στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Σάββατο 27 Απριλίου, 22663871 pharosartsfoundation.org 8.30μ.μ.