Διήμερο συμπόσιο με τίτλο «Η τροχιά της Νίκης Μαραγκού στα Γράμματα και τις Τέχνες» οργανώνουν στις 9 & 10 Φεβρουαρίου η Λεβέντειος Πινακοθήκη και το King’s College London, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης».

Το συμπόσιο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου με σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως η Φλαμανδή γλωσσολόγος Χόντα Φαν Στέιν, Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην έδρα Κοραή του King’s College θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «The Niki Marangou Project at King’s College London». Ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Παναγιώτης Αγαπητός θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην 6η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Νίκης Μαραγκού με θέμα «Σαν να χρησιμοποιούσε τη λογική: Ζώα και άνθρωποι στη βυζαντινή λογοτεχνία».

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου οι εργασίες ξεκινούν λίγο μετά τις 9π.μ. με χαιρετισμό της Διευθύντριας του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης & της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.

Η εικαστικός και σκηνοθέτρια Βουβούλα Σκούρα θα παρουσιάσει το βίντεο «Επιφάνειες Νερού» και στη συνέχεια ο συγγραφέας, ποιητής και σκηνοθέτης Στέφανος Στεφανίδης θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Μιλώντας για τη Νίκη».

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η τροχιά της Νίκης Μαραγκού στα γράμματα και τις τέχνες» με συντονίστρια την εκδότρια του Ροδακιού Τζούλια Τσιακίρη». Συμμετέχοντες: Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Φλώρα Μανακίδου, η ερευνήτρια Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο King’s College Πολίνα Ταμπακάκη και οι συγγραφείς Στέφανος Στεφανίδης, Λουΐζα Παπαλοΐζου και Αντώνης Γεωργίου.

Στις 2.30μ.μ. και μετά το διάλειμμα ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής θα μιλήσει «Για την Νίκη…» με την Άννα Μαραγκού και την Κατερίνα Ατταλίδου. Η διημερίδα ολοκληρώνεται στις 4μ.μ.